Wat is een coin burn en welk effect het op de cryptomarkt?

Investeerders spreken regelmatig over een ‘coin burn’ als ze het over hun crypto investering hebben. Ze hopen dat de prijs van de cryptomunt door deze gebeurtenis zal stijgen. Wat is een coin burn precies en welk effect heeft het op de prijs van een digitale munt?

Wat is een coin burn?

De cryptowereld heeft allerlei termen die voor beginnende investeerders best overweldigend kunnen zijn. Sommige termen hoef je niet direct te weten, maar het is wel belangrijk om het principe van een ‘coin burn’ te kennen. Dit houdt in dat een aantal cryptocoins worden vernietigd. Natuurlijk worden de tokens niet letterlijk verbrand, aangezien alles digitaal is. In plaats daarvan worden de cryptomunten naar een publiek wallet adres verzonden. Deze verzending kan niet worden teruggedraaid omdat niemand de private keys van de wallet in handen heeft.

coin burn

Openbaar wallet adres

Bij een coin burn is het heel belangrijk dat een wallet adres openbaar is. Iedereen die wil moet het dus kunnen bekijken. Bovendien is dit een bewijs dat de coins daadwerkelijk op het ‘burn’ adres zijn gearriveerd.

Wat zijn de redenen voor een coin burn?

Wanneer de crypto coins op het wallet adres belanden heeft niemand er meer toegang toe. Je zou dus kunnen zeggen dat een coin burn de munten niet daadwerkelijk vernietigd. Wel raken ze voorgoed uit de circulatie. Regelmatig vindt er een coin burn plaats in de cryptowereld. Zo haalt Binance regelmatig een groot aantal Binance Coin (BNB) uit de circulatie. Ook Bitcoin Cash (BCH) en Stellar (XLM) hebben tokens ‘verbrand’ om de prijs van hun cryptocurrencies een ‘boost’ te geven. Een prijsboost is niet de enige reden voor een coin burn. Wij hebben de verschillende redenen even voor jou op een rijtje gezet:

  • Voor het maken van nieuwe blokken op de blockchain.
  • Als beloning voor loyale token houders. Een grote coin burn heeft vaak een prijsstijging tot gevolg omdat het aantal cryptomunten schaarser wordt.
  • Als vernietiging voor tokens van een ICO die niet zijn verkocht.

Initial Coin Offering (ICO)

Laten we ons eens verder verdiepen in een ‘Initial Coin Offering’ (ICO). Vaak verkoopt het team achter een project de maximale hoeveelheid coins. Toch komt het wel eens voor dat een ICO niet helemaal uitverkocht raakt. In dat geval vindt er een coin burn plaats. Het is namelijk niet de bedoeling dat de ontwikkelaars de niet-verkochte tokens opnieuw in handen krijgen. Dit zorgt ervoor dat ze teveel geld en invloed krijgen en dat wil niemand. Bovendien is het goed nieuws voor nieuwe investeerders wanneer er een coin burn plaatsvindt. Daardoor zijn er namelijk minder coins in omloop, waardoor de waarde van jouw investering als het goed is stijgt.

Beloning voor loyale tokenhouders

Een coin burn vindt vaak plaats om praktische redenen. Zo is het soms een beloning voor loyale tokenhouders. In de Verenigde Staten gelden strenge regels waardoor het lastig is om direct dividend uit te keren in de vorm van crypto. Een coin burn vormt in dat geval de perfecte oplossing omdat een aantal coins worden vernietigd. Omdat de munten uit de circulatie zijn wordt de omloop lager. Door de toegenomen schaarste krijgen de cryptomunten meer waarde.

Het maken van nieuwe blokken op de blockchain

Soms is een coin burn nodig voor het valideren van nieuwe blokken op de blockchain. Dit consensusmechanisme focust zich op iedereen die munten vernietigd. Alleen de deelnemers die kunnen bewijzen dat ze daadwerkelijk munten hebben vernietigd mogen de validatie van een nieuw blok overnemen.

Vergelijk de beste Crypto brokers

Benieuwd waar je het beste crypto kunt kopen? Ik heb ervaring met talloze brokers en exchanges waar je digitale munten kan kopen. Ik heb ze getest op basis van tarieven, aanbod, veiligheid en gebruiksvriendelijkheid. Onderstaande drie brokers komen als beste uit de test. Met het gratis account kun je alvast bekijken welke crypto broker het beste bij je past.

Meest gekozen

4/5

9,4/10 Beoordeling

litebit
4/5

9,0/10 Beoordeling

bitcoin meester review
4/5

8,9/10 Beoordeling

Michel van Ros

Michel van Ros

Ik help mensen geld verdienen met het beleggen op de beurs en met het investeren in crypto munten. Op Beursgids.com laat ik je zien wat wel, en wat niet werkt. Zo weet je precies hoe het moet. Ook deel ik regelmatig toffe en super waardevolle tips en technieken op mijn website. Check hier de cursus beleggen op de beurs en de cursus beginnen met Bitcoin & cryptomunten waarin je stap voor stap gaat ontdekken hoe je (veel) geld kunt verdienen met beleggen en cryptomunten.

Gerelateerde artikelen