Wat is een crypto coin en hoe verschilt het van traditionele valuta?

Sommige technologieën veroveren binnen een aantal decennia de wereld. Van de stoomtrein in de negentiende eeuw tot de auto, vliegtuig, de televisie en het internet. En vandaag de dag zetten blockchain en cryptocurrencies de financiële wereld op zijn kop. Maar wat is een crypto coin nu eigenlijk? In dit artikel leggen we de basis uit.

Wat is een coin?

De essentie van een crypto coin is vrij simpel. Het is digitaal geld dat je online kunt gebruiken. Iedere transactie wordt opgeslagen in een digitaal grootboek genaamd de blockchain. Een groot verschil met traditionele valuta is dat het gedecentraliseerd is. Dit houdt in dat er een transactie met een coin rechtstreeks verloopt tussen twee personen. Er is geen derde partij bij betrokken in de vorm van een autoriteit, zoals een bank of financiële instelling. Dit verhoogt het vertrouwen onder gebruikers omdat ze wat betreft de verwerking van hun transactie niemand anders meer hoeven te vertrouwen. Via de blockchain verloopt het op een automatische en veilige manier.

coin

Waarom is de blockchain zo veilig?

Iedere crypto coin heeft een eigen blockchain. Deze technologie staat bekend als uiterst veilig omdat computers van over de hele wereld, zogeheten nodes, transacties controleren en verifiëren. De transactie wordt pas afgerond als alle nodes het er met elkaar over eens zijn dat het in orde is. Gelukkig duurt dit proces meestal maar enkele seconden of minuten.

Wat zijn peer-to-peer netwerken?

Het beheer van cryptocurrencies is in handen van zogeheten peer-to-netwerken. Dit zijn computers met open-source software, wat betekent dat iedereen mag meedoen. Bovendien is de data op de blockchain van veel cryptocurrencies, zoals het aantal transacties, door iedereen te bekijken. De blockchain is nog nooit gehackt. Dit is mede te danken aan de sterke fundamenten, zoals de open-source software. Computerwetenschappers en cryptografen van over de hele wereld hebben toegang tot het netwerk. Soms worden er voorstellen gedaan voor betere beveiliging, wat het netwerk alleen maar sterker maakt.

Wat was de eerste cryptomunt?

Ooit begon de cryptomarkt met één coin: Bitcoin. Deze inmiddels wereldberoemde munt kwam in 2008 op de markt. Satoshi Nakamoto beschreef in een zogeheten white paper de technologie achter Bitcoin:

“What is needed is an electronic payment system based on cryptographic proof instead of trust, allowing any two willing parties to transact directly with each other without the need for a trusted third party.” 

Wat zijn altcoins?

Satoshi Nakamoto is een groot mysterie. Zijn naam is een pseudoniem en het is niet publiekelijk bekend wie dit persoon is. Bitcoin is echter geen obscure coin gebleven. Verre van dat, want tegenwoordig is het de meest beroemde cryptocurrency ter wereld. In het kielzog van het ‘digitale betaalsysteem’ van Nakamoto volgden tientallen andere coins, zoals Ethereum, Binance Coin, Litecoin en Ripple. Alle cryptocurrencies anders dan Bitcoin worden ‘altcoins’ genoemd. Ze hebben zich ontwikkeld tot digitale alternatieven voor fiat geld.

Welke voordelen biedt een crypto coin?

Een crypto coin biedt jou als gebruiker een aantal voordelen. Al eerder schreven we over het feit dat geld kan worden overgemaakt zonder bemoeienis van een tussenpersoon. Bovendien vinden de meeste crypto transacties vrijwel onmiddellijk en tegen lage kosten plaats. Daarnaast is er voor crypto geen bankrekening nodig. Dit is goed nieuws voor inwoners uit landen waar het krijgen van een bankrekening niet zo eenvoudig is. Het aanmaken van een online account en het storten van een geldbedrag op een exchange (een crypto handelsplaats) is vaak voldoende om te beginnen.

Vergelijk de beste Crypto brokers

Benieuwd waar je het beste crypto kunt kopen? Ik heb ervaring met talloze brokers en exchanges waar je digitale munten kan kopen. Ik heb ze getest op basis van tarieven, aanbod, veiligheid en gebruiksvriendelijkheid. Onderstaande drie brokers komen als beste uit de test. Met het gratis account kun je alvast bekijken welke crypto broker het beste bij je past.

Meest gekozen

4/5

9,4/10 Beoordeling

litebit
4/5

9,0/10 Beoordeling

bitcoin meester review
4/5

8,9/10 Beoordeling

Michel van Ros

Michel van Ros

Ik help mensen geld verdienen met het beleggen op de beurs en met het investeren in crypto munten. Op Beursgids.com laat ik je zien wat wel, en wat niet werkt. Zo weet je precies hoe het moet. Ook deel ik regelmatig toffe en super waardevolle tips en technieken op mijn website. Check hier de cursus beleggen op de beurs en de cursus beginnen met Bitcoin & cryptomunten waarin je stap voor stap gaat ontdekken hoe je (veel) geld kunt verdienen met beleggen en cryptomunten.

Gerelateerde artikelen