Wat is een consortium blockchain voor cryptocurrency?

Misschien ben jij een van de miljoenen mensen wereldwijd die heeft geïnvesteerd in één of meerdere cryptocurrencies. Digitale valuta heeft geen bestaansrecht zonder de blockchain. Deze technologie slaat transacties op in verschillende blokken, die samen een keten vormen. Wist je dat er verschillende typen blockchains bestaan? Een daarvan is de consortium blockchain. Wat is het precies en hoe werkt het?

Wat is een standaard blockchain?

Een blockchain is gedecentraliseerd. Dit betekent dat een centrale autoriteit niet de controle heeft over het systeem. In plaats daarvan kan iedereen die dat wil nieuwe toepassingen bouwen op het netwerk. Het is niet nodig om toestemming te vragen aan een autoriteit.

consortium blockchain

Wat is een consortium blockchain?

Een zogeheten consortium blockchain is gedeeltelijk gecentraliseerd. Een kleine groep nodes neemt de validatie van een transactie voor zijn rekening. Het is dus niet zo dat iedereen met voldoende computerkracht dit kan doen. Bij een standaard open blockchain is dat wel het geval. In een consortium blockchain mag iemand niet zomaar een blok aan de blockchain toevoegen. Nee, in plaats daarvan moet er eerst toestemming worden gevraagd aan een klein groepje.

Waarom is een consortium blockchain interessant voor bedrijven?

Sommige bedrijven en organisaties vinden een consortium blockchain een interessantie optie. De transactiesnelheid en de kosten binnen een blockchain zijn relatief laag, terwijl men toch nog enige controle behoudt. Ook de klanten van een bedrijf profiteren van deze opzet. Wanneer er sprake is van een probleem  kan men namelijk ergens terecht. Bij een publieke blockchain is dit door het ontbreken van een autoriteit onmogelijk.

Dit zijn de sterke punten van een consortium blockchain?

Een standaard open blockchain als een consortium blockchain hebben elk hun eigen sterke punten. Bij de eerstgenoemde variant worden de talenten van mensen over de hele wereld volop benut. Bovendien is er sprake van maximale decentralisatie en transparantie. Er is bij een openbare blockchain sprake van een grote groep met verschillende belangen die met elkaar consensus moet bereiken. Een centrale autoriteit die de beslissing van de groep kan beïnvloeden ontbreekt. Veel mensen vinden dit principe democratisch.

Wat is het verschil tussen een consortium blockchain en een privé blockchain?

Een consortium blockchain is net iets minder open dan een standaard blockchain. Aan de andere kant hebben meerdere organisaties belang bij een goede uitkomst, bijvoorbeeld als het gaat om verbeteringen aan de blockchain. Daardoor ligt de focus alsnog op consensus. Daarmee is het weer opener en meer decentraal dan bijvoorbeeld een privé blockchain. Vaak ligt de controle van dit type blockchain in handen van een bedrijf. Vaak heeft de onderneming de gebruikers van de privé blockchain gekozen. Dit brengt een groot nadeel met zich mee: men vertrouwt de consensus onder de gebruikers minder goed.

Vergelijk de beste Crypto brokers

Benieuwd waar je het beste crypto kunt kopen? Ik heb ervaring met talloze brokers en exchanges waar je digitale munten kan kopen. Ik heb ze getest op basis van tarieven, aanbod, veiligheid en gebruiksvriendelijkheid. Onderstaande drie brokers komen als beste uit de test. Met het gratis account kun je alvast bekijken welke crypto broker het beste bij je past.

Meest gekozen

4/5

9,4/10 Beoordeling

litebit
4/5

9,0/10 Beoordeling

bitcoin meester review
4/5

8,9/10 Beoordeling

Michel van Ros

Michel van Ros

Ik help mensen geld verdienen met het beleggen op de beurs en met het investeren in crypto munten. Op Beursgids.com laat ik je zien wat wel, en wat niet werkt. Zo weet je precies hoe het moet. Ook deel ik regelmatig toffe en super waardevolle tips en technieken op mijn website. Check hier de cursus beleggen op de beurs en de cursus beginnen met Bitcoin & cryptomunten waarin je stap voor stap gaat ontdekken hoe je (veel) geld kunt verdienen met beleggen en cryptomunten.

Gerelateerde artikelen