Wat is een crypto correction en hoe vaak komt het voor?

Wie actief is op de cryptomarkt krijgt vroeg of laat te maken met een ‘correction’. Dit is het Engelstalige woord voor correctie en is doorgaans geen goed nieuws voor crypto investeerders. Toch valt het te verwachten in de volatiele cryptomarkt. Wat is een correction?

Wat is een correction?

De afgelopen jaren hebben we gezien hoe volatiel de cryptomarkt is. Koersstijgingen en bull runs wisselen elkaar af met koersdalingen en de bear market. Het is iets waar je je als crypto trader goed op moet voorbereiden. Besef dat je zowel geld kunt verdienen als verliezen en investeer nooit meer dan dat je kunt missen. Een correctie kan namelijk altijd gebeuren en niemand weet precies wanneer. Er is sprake van een ‘correction’ wanneer de prijs van een cryptocurrency of token 10 procent of meer daalt ten opzichte van het meest recente hoogste punt.

crypto correction

Op welke markten komt een correctie voor?

Een correction komt niet alleen voor op de cryptomarkt. Ook mensen die handelen in aandelen, valuta’s, grondstoffen of andere valuta krijgen er mee te maken. Je kan wel zeggen dat een correctie een vast onderdeel is van een beurs. Sommige dalingen duren langer dan anders. Een paar dagen komt voor, maar ook weken, maanden of zelfs een jaar is geen uitzondering.

Hoe herken je een correctie?

Hoewel we schreven dat niemand precies een correctie kan voorzien, zijn er wel een aantal indicatoren die aangeven dat er mogelijk een koersdaling komt. Niet voor niets gebruiken veel crypto traders marktanalyses. Men vergelijkt bijvoorbeeld soortgelijke marktindexen met elkaar om een beeld te krijgen van de koersgeschiedenis. Stel je voor dat een trader zich verdiept in een slecht presterende index. Een vergelijkbare index kan mogelijk dezelfde negatieve koers gaan varen. Door middel van marktanalyse ontdekken trader soms ook bepaalde trends, zoals vertraagde indexen. Dit kan een teken zijn dat er mogelijk een correction op komst is.

Correctie kan ook goed nieuws betekenen

Crypto aandelen presteren tijdens een correctie vaak slecht. Toch is het niet alleen maar kommer en kwel. Voor veel investeerders biedt een periode waarin de koersen dalen ook de mogelijkheid om goedkoop activa te kopen. Uiteraard moet de investeerder/belegger over voldoende kapitaal beschikken en een beetje risico durven nemen. Maar de uitspraak ‘buy when there’s blood in the streets’ geldt niet voor niets.

Goede les

Na een flinke koersstijging volgt vaak een correctie. De meeste investeerders zien dit als een gezonde ontwikkeling. Het draagt namelijk bij aan het herwaarderen van bepaalde activa, die ‘overbought’ en erg duur zijn geworden.  Daarnaast is een correctie vaak een goede les voor beginnende investeerders. Het is namelijk niet altijd feest op de cryptomarkt. Ook laat het weer eens zien hoe snel de cryptomarkt kan veranderen.

Correcties van Bitcoin: een overzicht

Bitcoin kwam in 2009 op de markt en heeft sindsdien een aantal significante correcties gehad. Een kort overzicht van enkele correcties, gemaakt door John Taskinsoy:

Wanneer begon de correctie?
Wanneer eindigde de correctie?
Hoeveel dagen in correctie?
Hoogste prijs van Bitcoin (in dollars)
Laagste prijs van Bitcoin (in dollars)
Daling in procenten
12 januari 2012
27 januari 2012
16
7.38
3.80
49 procent
17 augustus 2012
19 augustus 2012
3
16.41
7.10
57 procent
30 november 2013
14 januari 2015
411
1163.00
152.40
87 procent
2 september 2017
15 september 2017
14
4979.90
2972.01
40 procent
17 december 2017
2 februari 2018
48
19666.00
8094.80
59 procent
10 mei 2021
17 mei 2021
7
59000.00
43825.00
22.5 procent

Vergelijk de beste Crypto brokers

Benieuwd waar je het beste crypto kunt kopen? Ik heb ervaring met talloze brokers en exchanges waar je digitale munten kan kopen. Ik heb ze getest op basis van tarieven, aanbod, veiligheid en gebruiksvriendelijkheid. Onderstaande drie brokers komen als beste uit de test. Met het gratis account kun je alvast bekijken welke crypto broker het beste bij je past.

Meest gekozen

4/5

9,4/10 Beoordeling

litebit
4/5

9,0/10 Beoordeling

bitcoin meester review
4/5

8,9/10 Beoordeling

Michel van Ros

Michel van Ros

Ik help mensen geld verdienen met het beleggen op de beurs en met het investeren in crypto munten. Op Beursgids.com laat ik je zien wat wel, en wat niet werkt. Zo weet je precies hoe het moet. Ook deel ik regelmatig toffe en super waardevolle tips en technieken op mijn website. Check hier de cursus beleggen op de beurs en de cursus beginnen met Bitcoin & cryptomunten waarin je stap voor stap gaat ontdekken hoe je (veel) geld kunt verdienen met beleggen en cryptomunten.

Gerelateerde artikelen