Wat is een crypto dolfijn en hoe herken je dit type investeerder?

Cryptocurrencies zijn onder te verdelen in diverse categorieën. Maar wist je dat hetzelfde geldt voor beleggers? Kleine beleggers hebben een crypto wallet met relatief weinig waarde en grote beleggers juist wallets die veel waarde vertegenwoordigen. Ze dragen de namen ‘whale’ (walvis) en ‘dolfijn’. In dit artikel leggen we precies uit hoe het zit.

De crypto dieren in de zee: een onderverdeling

Heb jij een of meerdere crypto investeringen? Dan is de kans groot dat je in een categorie als ‘whale’ of ‘dolphin’ past. Verreweg de meeste investeerders zijn relatief kleine vissen in de grote crypto zee. ‘Dolfijnen’ zitten tussen klein en groot in. Hun vermogen is nog niet zo groot dat ze een ‘walvis’ genoemd mogen worden, maar echt kleine spelers zijn ze ook niet meer.  De crypto ‘dieren’ kennen de volgende classificaties, gemeten in Bitcoin:

  • Eigenaars van 1 tot 10 BTC: krab
  • Eigenaars van 10 tot 50 BTC: octopus
  • Eigenaars van 50 tot 100 BTC: Vis
  • Eigenaars van 100 tot 500 BTC: Dolfijn
  • Eigenaars van 500 tot 1000 BTC: Haai
  • Eigenaars van meer dan 1000 BTC: Walvissen
crypto dolfijn

Lage transactiekosten maken verplaatsingen aantrekkelijk

Dolfijnen worden minder in de gaten houden dan crypto walvissen. Dit is logisch, aangezien de laatste groep de waarde van cryptocurrencies meer kan beïnvloeden. Door bijvoorbeeld grote hoeveelheden te verplaatsen op de blockchain kan de waarde van een bepaalde cryptomunt of token flink stijgen of dalen. Het feit dat de transactiekosten van cryptomunten vrij laag zijn speelt daarbij zeker een rol. Zowel een crypto walvis als dolfijn kan duizenden euro’s verplaatsen voor slechts een paar euro aan transactiekosten.

Walvissen domineren de zee (en crypto)

Qua grootte domineren walvissen de zee. Ze genieten elke dag van een gevarieerd dieet vol garnalen, krabben, inktvis en als het echt feest is een groot zeezoogdier. Dit grote dier speelt inmiddels ook een rol in de cryptowereld. Een whale is een zeer vermogende individuele crypto investeerder of een groep investeerder die in staat is om de markt te manipuleren. Ze gebruiken hun rijkdom door als het ware kleine investeerders (de vissen) op te eten. Crypto dolfijnen hebben dit vermogen niet, maar zijn ook niet zo klein dat ze meteen de dupe worden van whales.

Hoe gaan whales te werk?

Whales hebben een geheel eigen manier om de markt te manipuleren. Zo beïnvloeden ze soms de koersen door hun cryptomunten op precies hetzelfde moment te verkopen. Daardoor ontstaat er een prijsdaling waar de gewone investeerder, oftewel de kleine vis, de pineut door is. Mensen raken in paniek en er ontstaat een stroom van verkopen. Whales profiteren hiervan door hun cryptomunten voor een lagere prijs in te kopen. Vervolgens herhalen ze dit proces totdat ze maximale winsten behalen.

Verkoopmuren en winst maken

Tevens zijn crypto walvissen dol op verkoopmuren. Die bouwen ze zelf door het plaatsen van grote hoeveelheden verkooporders van een bepaalde cryptomunt. Daarbij moet de order echt zeer groot zijn ten opzichte van de muntcirculatie. Is dat het geval, dan is het voor de markt zeer lastig om voldoende kopers te vinden om de order te voltooien. Met name beginnende investeerders reageren te emotioneel en plaatsen verkooporders onder de verkoopmuur. Tot genoegen van de crypto walvis daalt de prijs van de cryptomunt. Hij of zij annuleert de verkooporder en maakt weer een mooie winst.

Vergelijk de beste Crypto brokers

Benieuwd waar je het beste crypto kunt kopen? Ik heb ervaring met talloze brokers en exchanges waar je digitale munten kan kopen. Ik heb ze getest op basis van tarieven, aanbod, veiligheid en gebruiksvriendelijkheid. Onderstaande drie brokers komen als beste uit de test. Met het gratis account kun je alvast bekijken welke crypto broker het beste bij je past.

Meest gekozen

4/5

9,4/10 Beoordeling

litebit
4/5

9,0/10 Beoordeling

bitcoin meester review
4/5

8,9/10 Beoordeling

Michel van Ros

Michel van Ros

Ik help mensen geld verdienen met het beleggen op de beurs en met het investeren in crypto munten. Op Beursgids.com laat ik je zien wat wel, en wat niet werkt. Zo weet je precies hoe het moet. Ook deel ik regelmatig toffe en super waardevolle tips en technieken op mijn website. Check hier de cursus beleggen op de beurs en de cursus beginnen met Bitcoin & cryptomunten waarin je stap voor stap gaat ontdekken hoe je (veel) geld kunt verdienen met beleggen en cryptomunten.

Gerelateerde artikelen