Wat is een crypto dump en hoe herken je het?

De cryptomarkt staat bekend als erg volatiel. Dit houdt in dat er regelmatig sprake van flinke koersbewegingen, zowel in positieve als in negatieve zin. Geen enkele crypto investeerder wil te maken krijgen met een ‘dump’. Wat is een crypto dump en hoe herken je het?

Wat is een crypto dump?

Als crypto investeerder kun je het bijna niet vermijden: een snelle daling van de koers van een cryptomunt. In dat geval is er sprake van een ‘dump’ en daalt de waarde van een cryptomunt of token. Er kunnen verschillende redenen voor zijn. Soms besloot een individu of een groepje personen die in het bezit zijn van een grote hoeveelheid munten of tokens eens flink te verkopen. Personen di cryptomunten met veel waarde hebben zijn in staat om de markt te manipuleren. Zij worden ‘whales’ genoemd en bezitten soms wel 1000 BTC.

wat is crypto dump

Welke oorzaken zijn er voor een crypto dump?

Een dump is lang niet altijd de schuld van ‘whales’. Het komt ook regelmatig voor dat een cryptomunt te maken krijgt met slechts nieuws of technologische problemen. Investeerders raken er van op de hoogte en besluiten uit angst voor een koersdaling hun munten of tokens te verkopen. Maar juist daardoor ontstaat er op een gegeven moment een paniekverkoop met een koersdaling tot gevolg. Een dergelijke dump kan meedogenloos zijn. Een kort overzicht van de grootste crypto dumps uit de geschiedenis:

Wat is een crypto pump en dump?

Een crypto dump ontstaat meestal niet zomaar. Vaak, maar niet altijd, gaat er een crypto pump aan vooraf. Dit betekent dat de prijs van een cryptomunt of token stijgt. Sterker nog: soms wordt de prijs opgedreven door geruchten of foute verklaringen waardoor veel onwetende investeerders instappen. Bij een zogeheten ‘pump en dump’ verdient een groep mensen geld door het manipuleren van een meestal obscure cryptomunt of token.

Hoe werkt een crypto pump en dump?

Een crypto pump en dump werkt vrij simpel en is ook als zodanig te herkennen. Men verspreidt misleidende informatie en probeert het project via social media te hypen. De populariteit van de cryptomunt stijgt net zo hard als de prijs. Dat lijkt goed nieuws, maar het tegendeel is waar. Vervolgens verkoopt het groepje organisatoren namelijk snel hun cryptomunten met winst. Maar de mensen die te laat zijn ingestapt zijn de pineut en verliezen hun geld.

Maar een klein groepje verdient geld

Pump en dump activiteiten zijn illegaal omdat het opdrijven van de prijs onder oneerlijke voorwendselen niet eerlijk is. Toch zijn er zowel op Telegram, Twitter en Discord diverse groepen te vinden die dergelijke activiteiten organiseren.  Daarbij laten de organisatoren weten wanneer er een nieuwe pump plaatsvindt. Ze noemen de naam van de cryptomunt echter niet. Pas op het laatste moment wordt dit onthuld. Ondertussen zitten de organisatoren al in de coin en maken zij de pump mee. Dit groepje verdient veel geld, maar de groep die te laat instapt niet. Lijkt iets dus te mooi om waar te zijn? Dan is dat vaak ook zo.

Vergelijk de beste Crypto brokers

Benieuwd waar je het beste crypto kunt kopen? Ik heb ervaring met talloze brokers en exchanges waar je digitale munten kan kopen. Ik heb ze getest op basis van tarieven, aanbod, veiligheid en gebruiksvriendelijkheid. Onderstaande drie brokers komen als beste uit de test. Met het gratis account kun je alvast bekijken welke crypto broker het beste bij je past.

Meest gekozen

4/5

9,4/10 Beoordeling

litebit
4/5

9,0/10 Beoordeling

bitcoin meester review
4/5

8,9/10 Beoordeling

Michel van Ros

Michel van Ros

Ik help mensen geld verdienen met het beleggen op de beurs en met het investeren in crypto munten. Op Beursgids.com laat ik je zien wat wel, en wat niet werkt. Zo weet je precies hoe het moet. Ook deel ik regelmatig toffe en super waardevolle tips en technieken op mijn website. Check hier de cursus beleggen op de beurs en de cursus beginnen met Bitcoin & cryptomunten waarin je stap voor stap gaat ontdekken hoe je (veel) geld kunt verdienen met beleggen en cryptomunten.

Gerelateerde artikelen