Zó functioneert het netwerk achter crypto

De afgelopen jaren hebben cryptocurrencies de financiële markten op zijn kop gezet. Het feit dat je tegenwoordig anoniem digitale transacties kunt verrichten is verbazingwekkend. Achter dit fenomeen schuilt een uitgebreid netwerk waarin de blockchain een centrale speelt. Hoe dit precies zit leggen we je graag uit in dit artikel.

Blockchain en nodes: de basis van crypto

Elke seconde vinden er crypto betalingen plaats. Al deze transacties worden opgeslagen in een netwerk van computers. Daarbij ontbreekt een centraal punt. In plaats daarvan zijn er meerdere computers, bekend als nodes, die over een kopie van de database beschikken. De naam van deze uitgebreide database is blockchain. Om het netwerk achter crypto te begrijpen moeten we kijken naar de blockchain.  Dit is een gedecentraliseerde database waarin alle transacties die er plaatsvinden worden opgeslagen.

Consensus

De blockchain wordt gedeeld door alle computers die ermee verbonden zijn. Op het moment dat er transactie plaatsvindt, wordt deze vastgelegd op de blockchain. Zodra de transactie door alle aangesloten computers is geverifieerd, wordt deze aan de blockchain toegevoegd. De nodes moeten het er met elkaar over eens zijn dat een transactie betrouwbaar is. Pas dan is er sprake van een consensus en wordt een nieuw blok aan het netwerk toegevoegd.

Wanneer is een blok geldig?

Het is belangrijk te begrijpen hoe deze nieuwe technologie werkt voordat je in crypto investeert. Laten we eens dieper in de materie duiken. Nadat het blok aan de keten is toegevoegd wordt het van knoop naar knoop doorgeven tot de laatste knoop is bereikt. Op dit punt wordt het blok geverifieerd. Als het geldig is, wordt het aan het einde van de keten toegevoegd. Als het niet geldig is, zal het knooppunt het weigeren en het terugsturen naar het vorige knooppunt.

Blockchain is onveranderbaar

Telkens wanneer een blok aan de keten wordt toegevoegd, wordt het moeilijker het te wijzigen. Het systeem is zo ontworpen dat het bijna onmogelijk is voor iemand om de gegevens te wijzigen. Dit maakt blockchain uiterst veilig en betrouwbaar. Het is immers niet te manipuleren en dit maakt het een interessante nieuwe technologie voor allerlei industrieën. Zo maken inmiddels diverse banken en gezondheidsinstellingen er gebruik van. En de interesse onder institutionele investeerders én gewone beleggers in het netwerk achter crypto neemt alleen maar toe.  

Alternatief voor de traditionele database

Het is overigens belangrijk de blockchain niet te verwarren met een traditionele database. Dit netwerk werkt anders. Een traditionele databank wordt op één enkele server opgeslagen. Het is gemakkelijk om wijzigingen in een traditionele database te volgen, omdat ze allemaal op één machine zijn opgeslagen. Bij de blockchain is er geen sprake van één centrale server en dat is een enorm verschil. Desondanks is blockchain is geen vervanging voor een traditionele database. Het is eerder een nieuwe technologie die bedoeld is om een veilige methode te bieden om digitale activa op te slaan en over te dragen.

Michel van Ros

Michel van Ros

Ik help mensen geld verdienen met het beleggen op de beurs en met het investeren in crypto munten. Op Beursgids.com laat ik je zien wat wel, en wat niet werkt. Zo weet je precies hoe het moet. Ook deel ik regelmatig toffe en super waardevolle tips en technieken op mijn website. Check hier de cursus beleggen op de beurs en de cursus beginnen met Bitcoin & cryptomunten waarin je stap voor stap gaat ontdekken hoe je (veel) geld kunt verdienen met beleggen en cryptomunten.

Gerelateerde artikelen