Wat is een crypto en hoe handel je erin?

Elk decennium is er wel een technologie die de manier waarop we naar de wereld kijken verandert. Cryptocurrencies vallen zeker onder de noemer revolutionair. De afgelopen tien jaar heeft deze vorm van geld niet alleen de aandacht getrokken van individuele investeerders, maar ook van toonaangevende bedrijven, instellingen en organisaties van over de hele wereld. Wat is crypto?

Wat is een crypto?

Onze wereld digitaliseert in rap tempo en het fenomeen crypto speelt daar zeker een rol in. Het is digitaal geld waarmee je producten en/of diensten kunt kopen. Daarnaast is het mogelijk om te handelen in digitale valuta of er op te speculeren. Wat dat laatste betreft vertoont cryptocurrency overeenkomsten met fiatgeld. Het verschil is wel dat fiatgeld en aandelen op de traditionele beurs onder toezicht staan van financiële bedrijven, instellingen en overheden. Bij cryptocurrencies is dit niet het geval omdat ze decentraal zijn. Dit betekent dat geen enkele autoriteit controle heeft over de transacties die plaatsvinden met digitale valuta.

wat is crypto

Welke cryptocurrencies bestaan er?

3 januari 2009 is een historische datum. Op die dag kwam de eerste cryptocurrency op de markt: Bitcoin. Voor het eerst was het mogelijk om digitale transacties snel en efficiënt uit te voeren. Het succes van deze crypto bleek zo groot dat er al snel andere munten op de markt kwamen. Na Bitcoin volgde Litecoin, en vervolgens ook Ethereum, Litecoin, Dogecoin en nog ontelbaar veel andere crypto.

Hoe handel je in crypto?

De cryptomarkt is volledig digitaal en 24 uur per dag geopend. En inmiddels hebben naar schatting 300 miljoen mensen over de hele wereld een of meerdere cryptomunten in bezit. Je kunt je voorstellen dat er dagelijks dan ook druk wordt gehandeld op de cryptomarkt. Crypto trading is niets anders dan speculeren op koersbewegingen. Je kunt een positie innemen met de verwachting dat een koers zal gaan stijgen (long) of dalen (short).

Waar kun je cryptocurrencies kopen?

Veel mensen kiezen er voor om een cryptocurrency te kopen of te verkopen via een crypto broker of exchange. Bij een broker koop je vaak cryptomunten om ze langere tijd te bewaren, terwijl je bij een exchange er actief in kunt handelen met verschillende handelsopties. Denk bijvoorbeeld aan het instellen van een stop-loss. Op beide handelsplaatsen dien je een account aan te maken. Vervolgens dien je een of meerdere cryptocurrencies te kopen om een positie te openen. De meeste brokers of exchanges voorzien je van een eigen wallet waarin je de cryptomunten kunt bewaren totdat je ze wil verkopen. Bekende cryptocurrency exchanges/brokers zijn andere:

Hoe handel je met CFD’s op de cryptocurrency markt?

Tegenwoordig is het mogelijk om te speculeren op een cryptocurrency zonder dat je het zelf in bezit hoeft te hebben. In dat geval ben je aan het handelen met derivaten in de vorm van CFD’s. Wanneer je verwacht dat de koerswaarde van de crypto zal stijgen speculeer je op ‘long’, terwijl je kiest voor ‘short’ bij een verwachte waardedaling.  Een belangrijk kenmerk van CFD’s is dat ze werken met een hefboom. Dit betekent dat je maar een klein bedrag hoeft in te leggen om deel te mogen nemen aan de markt. Dit kleine bedrag staat ook wel bekend als de ‘marge’. De winst en het verlies dat je behaalt met deze vorm van trading is afhankelijk van de grootte van je positie. Een hefboom vergroot zowel jouw winst als verlies. Wees je dus bewust van het feit dat crypto trading je veel geld kan opleveren, maar dat er ook kans is op verlies.

Vergelijk de beste Crypto brokers

Benieuwd waar je het beste crypto kunt kopen? Ik heb ervaring met talloze brokers en exchanges waar je digitale munten kan kopen. Ik heb ze getest op basis van tarieven, aanbod, veiligheid en gebruiksvriendelijkheid. Onderstaande drie brokers komen als beste uit de test. Met het gratis account kun je alvast bekijken welke crypto broker het beste bij je past.

Meest gekozen

4/5

9,4/10 Beoordeling

litebit
4/5

9,0/10 Beoordeling

bitcoin meester review
4/5

8,9/10 Beoordeling

Michel van Ros

Michel van Ros

Ik help mensen geld verdienen met het beleggen op de beurs en met het investeren in crypto munten. Op Beursgids.com laat ik je zien wat wel, en wat niet werkt. Zo weet je precies hoe het moet. Ook deel ik regelmatig toffe en super waardevolle tips en technieken op mijn website. Check hier de cursus beleggen op de beurs en de cursus beginnen met Bitcoin & cryptomunten waarin je stap voor stap gaat ontdekken hoe je (veel) geld kunt verdienen met beleggen en cryptomunten.

Gerelateerde artikelen