Wat is een cryptoasset en in welke categorieën is het te verdelen?
In januari 2009 kwam er een nieuw soort aandeel op de markt: Bitcoin. Niemand had destijds kunnen bedenken dat deze cryptoasset de levens van ontelbaar veel mensen zou veranderen. Misschien overweeg je om, ruim tien jaar later, ook in Bitcoin te stappen. Maar voordat je deze belangrijke stap waagt is het belangrijk om te weten wat een cryptoasset precies is. In dit artikel leggen we het je graag uit.
Wat is een cryptoasset en wat zijn belangrijke kenmerken?
Een cryptoasset is een digitale valuta waarin je kunt handelen. Dit betekent dat je een cryptomunt koopt tegen een bepaalde prijs en het voor een hogere prijs verkoopt. Cryptocurrencies hebben een aantal belangrijke kenmerken die ze anders maakt dan traditionele valuta. We hebben ze even voor jou op een rijtje gezet:
- Het is decentraal: Dit betekent dat een derde partij, zoals een bank of financiële instelling, geen invloed of controle kan uitoefenen op een transactie.
- Er is weinig regulatie: Vanwege de decentraliteit is de cryptomarkt vrij ongereguleerd, hoewel er steeds meer regels en wetten bijkomen.
- Het maakt gebruik van de blockchain: Dit is een openbaar grootboek waarin transacties in blokken worden opgeslagen.
- Het maakt gebruik van een Peer-to-Peer netwerk (P2P): Dit is een netwerk van computers die gelijkwaardig aan elkaar zijn.
- Het gebruikt encryptie: Dit is een codetaal waardoor onbevoegden de data van de transactie niet kunnen lezen.
- Transacties zijn doorgaans anoniem: Dit betekent dat niemand kan achterhalen wie de transactie verzonden of ontvangen heeft.
- De marktkapitalisatie is torenhoog: De marktkapitalisatie van cryptocurrencies was in 2021 bijna 2000 miljard dollar.
Welke cryptoassets bestaan er?
Inmiddels beperkt crypto trading zich allang niet meer alleen tot Bitcoin. Sinds 2009 zijn er duizenden digitale munten ontstaan die ‘altcoins’ worden genoemd. Bekende altcoins zijn bijvoorbeeld Ethereum, Litecoin en Ripple (XRP). Een cryptoasset kan in verschillende categorieën worden verdeeld. Dit zijn:
- Platforms met tokens die de ruimte bieden voor smart contracts, oftewel digitale contracten: Voorbeelden zijn onder andere Ethereum (ETH), NEO en EOS.
- Gedecentraliseerde cryptocurrencies: Deze cryptocurrencies puur gericht op peer-to-peer betalen in een digitale omgeving. Oftewel: transacties die rechtstreeks plaatsvinden van de ene partij naar de andere partij zonder bemoeienis van een financiële autoriteit. Voorbeelden van deze cryptovaluta zijn onder andere Bitcoin (BTC) en Litecoin (LTC) .
- Tokens gericht op transacties: Zoals de naam al zegt kun je met een dergelijke cryptoasset grensoverschrijdende betalingen verrichten. IOTA en XRP zijn bekende transactionele tokens.
- Utility tokens: Dit zijn tokens met een specifiek doel, zoals toegang krijgen tot een specifieke dienst. Ook kun je er soms mee betalen voor producten. Voorbeelden zijn onder andere LINK, BAT, CRO, ZIL en ZRX.
- Tokenized crypto assets: Dit zijn bestaande activa en documenten die worden omgezet in crypto. Steeds meer bedrijven kiezen voor deze optie en tokeniseren bijvoorbeeld aandelen, diploma’s en certificaten. De reden is vrij simpel: het verbetert de transparantie, het beheer en de liquiditeit van de documenten.
Vergelijk de beste Crypto brokers
Benieuwd waar je het beste crypto kunt kopen? Ik heb ervaring met talloze brokers en exchanges waar je digitale munten kan kopen. Ik heb ze getest op basis van tarieven, aanbod, veiligheid en gebruiksvriendelijkheid. Onderstaande drie brokers komen als beste uit de test. Met het gratis account kun je alvast bekijken welke crypto broker het beste bij je past.
Meest gekozen
- Goed en betrouwbare broker
- Rente verdienen via staking
- Makkelijk te gebruiken
- Beste broker voor crypto
9,4/10 Beoordeling
- Gemakkelijk te gebruiken
- Diverse betaalmogelijkheden
- Goede klantenservice
9,0/10 Beoordeling
- Met iDeal betalen is mogelijk
- Handige mobiele app
- Nederlandse helpdesk
8,9/10 Beoordeling
Michel van Ros
Ik help mensen geld verdienen met het beleggen op de beurs en met het investeren in crypto munten. Op Beursgids.com laat ik je zien wat wel, en wat niet werkt. Zo weet je precies hoe het moet. Ook deel ik regelmatig toffe en super waardevolle tips en technieken op mijn website. Check hier de cursus beleggen op de beurs en de cursus beginnen met Bitcoin & cryptomunten waarin je stap voor stap gaat ontdekken hoe je (veel) geld kunt verdienen met beleggen en cryptomunten.