Wat is een cryptocurrency wallet?

Het kopen van een of meerdere cryptomunten is een belangrijke stap. Wie weet betekent het wel het begin van groot financieel succes. Wel is het belangrijk om jouw cryptomunten op een veilige plek op te slaan en te beheren. En daar kun je een zogeheten cryptocurrency wallet voor gebruiken. Wat is het precies en waar moet je op letten als je een wallet gebruikt? In dit artikel lees je de antwoorden op deze belangrijke vragen.

Wat is een cryptocurrency wallet?

Een cryptocurrency wallet is in feite een digitale portemonnee. Het is een stukje software waar je jouw cryptomunten in kunt opslaan. Om ze te beheren hoef je alleen maar in te loggen in de exchange waar je een of meerdere wallets hebt. Je kunt ook een wallet downloaden zonder een exchange te gebruiken. In dat geval heb je voor toegang een eigen private key nodig. Een groot verschil met een standaard portemonnee is dat een crypto wallet volledig online is.

Blockchain: de basis van alles

De blockchain vormt de basis van bijna alles dat met crypto te maken heeft, ook wallets. . Toen cryptocurrencies voor het eerst opkwamen, moest je om ze om te wisselen ingewikkelde codes handmatig invoeren. Het grootste deel ervan wordt nu voor ujougedaan met behulp van de software. De uitvinder van Bitcoin en eigenaar van de eerste portemonnee was Satoshi Nakamoto. Hal Finney, die met Nakamoto sprak en daarom bekend staat als degene die als eerste de Bitcoi software gebruikte, bezat de tweede wallet ooit. Als test gaf Nakamoto hem 10 Bitcoins, wat de geboorte betekende van het fenomeen dat we nu kennen als crypto.

Hoe werkt een cryptocurrency wallet?

Om te begrijpen hoe een cryptocurrency wallet werkt moet je iets weten van de blockchain. Dit is een openbaar grootboek die ‘blokken’ gebruikt waarin transactiebijdragen worden bijgehouden.  Alle transactiebedragen worden bijgehouden en de persoon die verantwoordelijk is voor die saldi staat in de records op de blockchain vermeld. Cryptocurrency wordt dan ook niet echt “in” een portemonnee bewaard. Nee, de wallet software stelt jou in staat om te communiceren met de tegoeden die worden bewaard op de blockchain. De cryptocurrencies worden opgeslagen op de blockchain en de wallet zelf
beheert verschillende cryptocurrency-adressen, zodat gebruikers geld naar andere adressen kunnen sturen. Derden mogen controleren hoeveel geld er op dat moment op elk adres wordt bewaard, maar hebben uiteraard geen toegang tot jouw wallet.

Tip: controleer het ontvangstadres meerdere keren

Aan het begin lijkt het misschien vreemd om geld te sturen met QR-codes of lange reeksen cijfers en tekens. Maar nadat je het een paar keer hebt gedaan, wordt de procedure heel eenvoudig. Een waardevol advies om in gedachten te houden tijdens het versturen van crypto-transacties is om er altijd voor te zorgen dat je het een adres verstuurt dat behoort tot een wallet die dezelfde soort crypto opslaat. Let dus goed op. Want als je Bitcoin (BTC) naar een Bitcoin Cash (BCH) adres stuurt, gaat het voor altijd verloren.

Geavanceerde crypto wallets

De meeste cryptocurrency wallets stellen gebruikers in staat om digitale valuta te verzenden, te ontvangen en op te slaan. Sommige cryptocurrency wallets zijn geavanceerder en bieden de mogelijkheid om te wisselen tussen verschillende tokens, tokens in te zetten voor een bepaald rendement en toegang te krijgen tot dApps (gedecentraliseerde apps) die op meerdere netwerken zijn ontwikkeld. Populaire crypto wallets zijn onder andere:

  • Mycelium
  • Electrum
  • Exodus
  • Trezor

Hoe gebruik je een crypto wallet?

Elke wallet heeft zijn eigenaardigheden, maar hieronder vind je de meest belangrijke handelingen die nodig zijn om betalingen te verzenden of te ontvangen met een crypto-portemonnee:

Stap 1: Om betaling te ontvangen, moet je eerst het cryptocurrency-adres (ook bekend als een publieke sleutel) krijgen van jouw gewenste crypto wallet. Zoek de “genereer adres” functie in jouw wallets, klik erop,en kopieer vervolgens het alfanumerieke adres van de crypto of stuur de QR-code naar de persoon aan wie je de crypto stuurt.

Stap 2: Om een of meerdere cryptomunten te verzenden heb je het adres van de ontvangende portemonnee nodig. Zoek de optie “verzenden” in jouw digitale portemonnee en voer het adres van jouw wallet waar je het digitale geld naar wilt verplaatsen. Klik op “Bevestigen” nadat je de hoeveelheid of het bedrag van de cryptocurrency die je wilt verzenden hebt opgegeven. Het verzenden van een kleine testtransactie kan een beter idee zijn dan meteen een grote hoeveelheid crypto. Hou in gedachten dat het verzenden of overbrengen van cryptocurrency of altcoins een vergoeding met zich meebrengt, die wordt betaald aan miners in ruil voor het verwerken van de transacties.

Michel van Ros

Michel van Ros

Ik help mensen geld verdienen met het beleggen op de beurs en met het investeren in crypto munten. Op Beursgids.com laat ik je zien wat wel, en wat niet werkt. Zo weet je precies hoe het moet. Ook deel ik regelmatig toffe en super waardevolle tips en technieken op mijn website. Check hier de cursus beleggen op de beurs en de cursus beginnen met Bitcoin & cryptomunten waarin je stap voor stap gaat ontdekken hoe je (veel) geld kunt verdienen met beleggen en cryptomunten.

Gerelateerde artikelen