Wat is een cryptocurrency en hoe werkt het precies?
Tegenwoordig kun je er niet meer omheen: de wereld van de cryptocurrency. Vrijwel elke dag verschijnen er online artikelen en explosieve koersstijgingen halen regelmatig de krant. Wie op de hoogte wil blijven van de laatste technologische trends kan zich dan ook beter maar verdiepen in cryptocurrency. Wat is het en hoe werkt het precies? We leggen het je graag uit.
Wat is een cryptocurrency en welke rol speelt blockchain?
Een cryptocurency is een digitale valuta. Zeer geavanceerde technieken maken dit fenomeen mogelijk. Alles begint bij de basis: blockchain. Dit is een groot netwerk dat je kunt vergelijken met een openbaar grootboek. Iedereen mag het dus bekijken en voorstellen doen om de blockchain te verbeteren. Over de voorstellen wordt gestemd door gebruikers. De blockchain maakt gebruik van een netwerk van computers over de hele wereld. Deze geavanceerde apparaten voeren iedere seconde van de dag wiskundige sommen uit om transacties te verifiëren. Daardoor is zowel de blockchain als de digitale valuta die er op te vinden is veilig en onveranderlijk.
Welke functies heeft een blockchain?
Steeds meer bedrijven implementeren een blockchain en dat is natuurlijk niet zomaar. Met name de lage kosten en de snelheid van internationale transacties trekt ze over de streep. Tevens is het mogelijk om met behulp van blockchain eigendommen te digitaliseren en te bewijzen. Zo kun je een zogeheten ‘smart contract’ laten opstellen. Dit is een digitaal contract die automatisch wordt uitgevoerd op het moment dat er aan de voorwaarden in het document is voldaan.
Wat maakt cryptocurrencies uniek?
Een bijzonder kenmerk van cryptocurrencies is dat ze nooit kapot gaan. Het betreft immers digitaal geld dat wordt opgeslagen op de uiterst veilige blockchain. Wanneer je een cryptocurrency koopt en het in een wallet bewaart krijg je een zogeheten private key. Dit is in feite een wachtwoord die jou toegang geeft tot je digitale portemonnee met cryptomunten. Eenmaal in de portemonnee kun je de cryptocurrency zowel overmaken als ontvangen. Of misschien heb je winst gemaakt en wil je het graag laten uitbetalen.
Maximale limiet
Ook interessant is dat sommige cryptocurrencies een maximale limiet hebben wat betreft de munten in omloop mogen zijn. Voor Bitcoin is de zogeheten ‘limited supply’ 21 miljoen. Dit betekent dat er nooit meer dan 21 miljoen Bitcoins zullen worden gemined. Een voordeel van de maximale limiet is dat er in de loop der tijd steeds minder munten van een bepaalde crypto in omloop zijn. Dit zorgt voor schaarste en brengt mogelijk een koersstijging met zich mee.
Adoptie van cryptocurrencies
Laten we nog verder duiken in de essentie van een cryptocurrency. Het is onderverdeeld in kleinere eenheden. De kleinste rekeneenheid van Bitcoin heet bijvoorbeeld ‘Satoshi’. 8 tot 9 cijfers achter de komma is geen uitzondering voor sommige cryptomunten. Dat er gebruik wordt gemaakt van eenheden is niet zomaar. Dit maakt het namelijk veel eenvoudiger om producten en/of diensten te kopen met crypto. Uiteindelijk is het de bedoeling dat steeds meer bedrijven, organisaties en instellingen crypto instellen als een betaalmogelijkheid.
Deze bedrijven accepteren crypto
Het goede nieuws is dat er inderdaad steeds meer adoptie is. Aan de andere kant maakt nog maar een paar procent van de wereld gebruik van digitale valuta. Er is dus veel ruimte voor groei. Op dit moment accepteren onder andere de volgende bedrijven gebruik van cryptocurrency:
- PayPal
- Starbucks
- Microsoft
- Tesla
- Visa
- Sotheby’s
- Coca Cola
Vergelijk de beste Crypto brokers
Benieuwd waar je het beste crypto kunt kopen? Ik heb ervaring met talloze brokers en exchanges waar je digitale munten kan kopen. Ik heb ze getest op basis van tarieven, aanbod, veiligheid en gebruiksvriendelijkheid. Onderstaande drie brokers komen als beste uit de test. Met het gratis account kun je alvast bekijken welke crypto broker het beste bij je past.
Meest gekozen
- Goed en betrouwbare broker
- Rente verdienen via staking
- Makkelijk te gebruiken
- Beste broker voor crypto
9,4/10 Beoordeling
- Gemakkelijk te gebruiken
- Diverse betaalmogelijkheden
- Goede klantenservice
9,0/10 Beoordeling
- Met iDeal betalen is mogelijk
- Handige mobiele app
- Nederlandse helpdesk
8,9/10 Beoordeling
Michel van Ros
Ik help mensen geld verdienen met het beleggen op de beurs en met het investeren in crypto munten. Op Beursgids.com laat ik je zien wat wel, en wat niet werkt. Zo weet je precies hoe het moet. Ook deel ik regelmatig toffe en super waardevolle tips en technieken op mijn website. Check hier de cursus beleggen op de beurs en de cursus beginnen met Bitcoin & cryptomunten waarin je stap voor stap gaat ontdekken hoe je (veel) geld kunt verdienen met beleggen en cryptomunten.