Wat is cryptografie en hoe werkt het?

Bijna iedereen is bekend met de term cryptocurrency. Het wordt geassocieerd met Bitcoin, handel en een sterke volatiliteit van de koersen. Maar waar de naam ‘crypto’ precies vandaan komt is niet altijd duidelijk.  We lichten alvast een tikje van de sluier op: het is afkomstig van cryptografie. Wat is dit precies?

Wat is cryptografie?

Misschien heb je als kind wel eens geheimschrift gebruikt. In feite is cryptografie geheimschrift voor volwassenen. Het gebruikt namelijk technieken waarmee de informatie van een transactie wordt versleuteld. Dit vindt plaats zodat anderen, zoals cybercriminelen, de data niet kunnen lezen. Het is alleen beschikbaar voor de verzender en de ontvanger van de transactie. Zij hebben de sleutel in handen om de gegevens om te zetten in een leesbare tekst.

cryptografie

De ontwikkeling van cryptografie

Cryptografie is veel ouder dan digitale munten. Sterker nog, de geschiedenis gaat terug tot de Tweede Wereldoorlog. In het heetst van de strijd werd geheimschrift gebruikt om belangrijke informatie voor de vijand te verbergen. In de decennia daarna was het voornamelijk de overheid die informatie beveiligde met behulp van cryptografie. Daar is inmiddels verandering in gekomen. Tegenwoordig wordt cryptografie zowel gebruikt voor (crypto) transacties als online data opslag, wachtwoorden en documenten. Zo is het een effectieve manier om persoonsgegevens te beschermen.

Wat gebeurt er tijdens encryptie?

Een niet beveiligd bericht wordt ‘ongecodeerd’ genoemd. Het mag absoluut niet in verkeerde handen vallen, zoals dat van cybercriminelen. Een term die wordt gebruikt voor ongecodeerde berichten is de ‘plaintext’ of ‘cleartext’. Wanneer dergelijke informatie wordt versleuteld is er sprake van encryptie. Oftewel: onbevoegden kunnen de data niet meer lezen. Maar daarmee is het versleutelen nog niet klaar. De versleutelde informatie na de encryptie staat bekend als de ‘ciphertext’. Als het goed is zien onbevoegden een boodschap staan waar zonder kennis geen touw aan vast te knopen is.

Welke vormen van cryptografie bestaan er?

Cryptografie is in twee categorieën onder te verdelen: symmetrisch en assymetrisch. Bij de eerstgenoemde term hebben de zender en de ontvanger precies dezelfde sleutel in handen. Ze ontvangen het via een beveiligd kanaal. Assymetrische cryptografie werkt net een beetje anders, omdat de zender en ontvanger elk een set van twee sleutels bezitten. Dit zijn de ‘public key’ en de ‘private key’. Zoals de naam al zegt is de public key bekend bij iedereen. Bovendien kan het online worden verspreid. Bij een private key is dit niet het geval. Bij een crypto wallet heeft bijvoorbeeld maar een iemand de sleutel (het wachtwoord) in handen om toegang te krijgen tot zijn of haar cryptocurrencies.

Tot slot: decryptie

De verzender en ontvanger die de private key in handen hebben zijn de enige partijen die de ciphertext kunnen ontcijferen. Dit wordt aangeduid met de term ‘decryptie’. Na het versleutelen van de informatie verschijnt de plaintext als het goed is duidelijk in beeld.

Vergelijk de beste Crypto brokers

Benieuwd waar je het beste crypto kunt kopen? Ik heb ervaring met talloze brokers en exchanges waar je digitale munten kan kopen. Ik heb ze getest op basis van tarieven, aanbod, veiligheid en gebruiksvriendelijkheid. Onderstaande drie brokers komen als beste uit de test. Met het gratis account kun je alvast bekijken welke crypto broker het beste bij je past.

Meest gekozen

4/5

9,4/10 Beoordeling

litebit
4/5

9,0/10 Beoordeling

bitcoin meester review
4/5

8,9/10 Beoordeling

Michel van Ros

Michel van Ros

Ik help mensen geld verdienen met het beleggen op de beurs en met het investeren in crypto munten. Op Beursgids.com laat ik je zien wat wel, en wat niet werkt. Zo weet je precies hoe het moet. Ook deel ik regelmatig toffe en super waardevolle tips en technieken op mijn website. Check hier de cursus beleggen op de beurs en de cursus beginnen met Bitcoin & cryptomunten waarin je stap voor stap gaat ontdekken hoe je (veel) geld kunt verdienen met beleggen en cryptomunten.

Gerelateerde artikelen