Wat is een cyberpunk en waar gelooft hij of zij in?

Een nieuwe technologie of cryptocurrency komt niet van de grond zonder een sterke achterban. Zo spelen zogeheten cyberpunks een enorme rol bij het willen veranderen van het financiële systeem. Crypto is hun gedroomde middel om een revolutie te ontketenen. Wat is een cyberpunk precies en wat wil hij of zij bereiken?

Wat is een cyberpunk?

Een cyberpunk is een groot voorstander van technologieën die privacy hoog in het vaandel hebben staan. Wat dat betreft is crypto precies de technologische ontwikkeling waar men van droomt. Digitale valuta moeten nu en in de toekomst voor sociale en politieke veranderingen gaan zorgen, zo pleit de gemiddelde cyberpunk. Door middel van cryptografie moet het privacy niveau en de veiligheid van mensen worden verbeterd, stelt deze activist.

cyberpunk

Een korte geschiedenis van cyberpunks

Cyberpunks waren al ver voordat crypto in beeld kwam actief. Hetzelfde geldt voor cryptografie. Gecodeerde en versleutelde teksten bestaan al vijftig jaar, en misschien nog wel langer. Het verschil met de moderne tijd is dat cryptografie vroeger alleen werd toegepast door de overheid, militairen en spionnen. De publicatie van de Data Encryption Standard (DAS) in de jaren zeventig bracht daar echter verandering in. Het publiek leerde voor het eerst over de toepassingen van cryptografie en uiteraard was de cyberpunk beweging zeer geïnteresseerd.

David Chaum en de cyberpunks van San Francisco

Het was cryptograaf David Chaum die het idee van anoniem digitaal geld introduceerde. Cyberpunks konden in 1985 niet geloven wat ze lazen in  “Security without Identification: Transaction Systems to Make Big Brother Obsolete” . Ondertussen groeide de cyberpunk beweging verder. In de jaren negentig kwam een klein groepje mannen uit de omgeving van San Francisco regelmatig bijeen om hun ideeën en filosofieën te bespreken. Eric Hughes, Timothy C. May en John Gilmore kregen de humoristische naam ‘cyberpunks’. Toch duurde het pas tot 2006 voordat dit woord definitief onderdeel werd van de wereldberoemde Oxford English Dictionary.

Hoe zien cyberpunks zichzelf?

De al eerder genoemde cyberpunk Eric Hughes beschreef in 1993 hoe cyberpunks zichzelf zien. Hij plaatste “A Cypherpunk’s Manifesto” op de Cypherpunks Mailing List en gaf onder andere aan dat een cyberpunk liever in actie is dan praat. Daarnaast stelt hij dat cyberpunks zo snel mogelijk aan de slag moeten met cryptografische tools om privacy, vrijheid en veiligheid van mensen te vergroten. Ben jij het daarmee eens? Dan is dit manifest zeker de moeite van het lezen waard.

Vergelijk de beste Crypto brokers

Benieuwd waar je het beste crypto kunt kopen? Ik heb ervaring met talloze brokers en exchanges waar je digitale munten kan kopen. Ik heb ze getest op basis van tarieven, aanbod, veiligheid en gebruiksvriendelijkheid. Onderstaande drie brokers komen als beste uit de test. Met het gratis account kun je alvast bekijken welke crypto broker het beste bij je past.

Meest gekozen

4/5

9,4/10 Beoordeling

litebit
4/5

9,0/10 Beoordeling

bitcoin meester review
4/5

8,9/10 Beoordeling

Michel van Ros

Michel van Ros

Ik help mensen geld verdienen met het beleggen op de beurs en met het investeren in crypto munten. Op Beursgids.com laat ik je zien wat wel, en wat niet werkt. Zo weet je precies hoe het moet. Ook deel ik regelmatig toffe en super waardevolle tips en technieken op mijn website. Check hier de cursus beleggen op de beurs en de cursus beginnen met Bitcoin & cryptomunten waarin je stap voor stap gaat ontdekken hoe je (veel) geld kunt verdienen met beleggen en cryptomunten.

Gerelateerde artikelen