Welke voordelen biedt een Gedecentraliseerd Autonoom aanvankelijk muntaanbod (DAICO)?

De kans is groot dat je wel eens van een Initial Coin Offering (ICO) hebt gehoord. Het is een bekende manier om crypto projecten te financieren. Toch is het niet de enige wijze waarop projecten aan geld komen. Een andere optie is een Gedecentraliseerd Autonoom aanvankelijke muntaanbod (DAICO). Een hele mond vol en het klinkt nogal complex. Valt in de praktijk best mee. Wat is een DAICO?

Wat is een DAICO?

Een DAICO is een manier om projecten op een gedecentraliseerde manier financieel te steunen. Het combineert eigen ideeën met die van een Initial Coin Offering (ICO). Deze mix moet geldschieters over de streep trekken. DAO is een geesteskindje van Vitalik Buterin, de oprichter van Ethereum. Hij vond dat er in het ICO proces een bepaalde vorm van bestuur (governance) moest zijn. Zodoende bedacht hij een structuur waarbij geldschieters mogen stemmen voor de teruggave van hun geld, als ze zich aan bepaalde voorwaarden hebben gehouden.

Dit zijn de meest belangrijke kenmerken van een DAICO

Vitalik Buterin is een van de meest bekende namen uit de cryptowereld. In tegenstelling tot Satoshi Nakamoto weten we wel wie hij is. Aan deze Canadees-Russische programmeur hebben we niet alleen Ethereum te danken, maar ook smart contracts en DAICO. Dit laatste is een combinatie tussen een Initial Coin Offering (ICO) en Decentralized Autonomous Organization (DAO).  Het stelt een aantal strenge regels op voor investeringen in ICO’s, zodat investeerders minder risico lopen op geldverlies. Een DAICO heeft net als een DAO de volgende kenmerken:

1 – Er geen gecentraliseerd team aanwezig. In plaats daarvan wordt er gebruik gemaakt van een stemsysteem om beslissingen te maken
2 – De financiering wordt nooit als een forfaitair bedrag vrijgegeven. In plaats daarvan wordt het over een bepaalde tijd verspreid
3 – Het is voor investeerders mogelijk om het bedrag dat ze hebben bijgedragen terug te laten storten. De bijdragers mogen daarvoor stemmen als het team het project niet op de juiste manier uitvoert.

Waarom een DAICO nuttig is voor investeerders

Buterin heeft DAICO natuurlijk niet zomaar bedacht. Veel te vaak verliezen investeerders hun zuurverdiende geld omdat ze investeren in een ICO die gebakken lucht blijft te zijn. Investeren in een bepaald crypto project is gebaseerd op vertrouwen. Helaas wordt het vertrouwen van investeerders soms geschonden. Het is zelfs wel eens voorgekomen dat er een ICO is gehouden voor een niet bestaande cryptomunt! Uiteraard is goed onderzoek doen heel belangrijk voordat je ergens in investeert. Daarnaast is er nu DAICO. Je kunt het zien als een decentrale ICO. Als investeerder heb je meer te zeggen over het geld dat je bijdraagt. Dit verkleint het risico op oplichting en andere problemen met het project aanzienlijk.

Michel van Ros

Michel van Ros

Ik help mensen geld verdienen met het beleggen op de beurs en met het investeren in crypto munten. Op Beursgids.com laat ik je zien wat wel, en wat niet werkt. Zo weet je precies hoe het moet. Ook deel ik regelmatig toffe en super waardevolle tips en technieken op mijn website. Check hier de cursus beleggen op de beurs en de cursus beginnen met Bitcoin & cryptomunten waarin je stap voor stap gaat ontdekken hoe je (veel) geld kunt verdienen met beleggen en cryptomunten.

Gerelateerde artikelen