Wat maakt een gedecentraliseerde autonome organisatie (DAO) zo interessant?

Wist je dat er al bedrijven bestaan zonder personeel? Het klinkt futuristisch, maar toch bestaan er al complete systemen met gecodeerde regels die beslissingen nemen voor een bedrijf of organisatie. Dit is een zogeheten gedecentraliseerde autonome organisatie (DAO). Wat is het precies en hoe werkt het? Je leest het antwoord in dit artikel.

Wat is een DAO?

De wereld telt steeds meer bedrijven en organisaties zonder een bestuur. De (dagelijkse) beslissingen worden uitgevoerd door een computercode en/of leden die mogen stemmen. Er is in dat geval sprake van een gedecentraliseerde autonome organisatie, die we voor het gemak DAO zullen noemen.  Het heeft een aantal belangrijke kenmerken die we even voor jou op een rijtje zetten:

  • Het bedrijf, de organisatie of de instelling werkt zonder personeel
  • Alle taken worden met behulp van smart contracts uitgeschreven in een computercode
  • Er is een lijst met geprogrammeerde regels in een smart contract die bepaalt hoe een bedrijf/instelling/organisatie moet werken 
  • Soms worden er tokens uitgegeven om bepaalde activiteiten te belonen

Bedrijven ook decentraal

De computercode werkt door middel van een smart contract. In dit slimme en digitale contract staan in feite alle werkinstructies voor het computerprogramma. Ergens is het wel logisch dat DAO’s steeds meer voet aan de grond krijgen. Cryptocurrencies zoals Bitcoin hebben geld inmiddels ook gedecentraliseerd gemaakt. Dus waarom kan het niet bij bedrijven of organisaties? 

Wat maakt een DAO interessant voor investeerders?

In een DAO is er ruimte voor investeerders. Op het moment dat ze een DAO token kopen krijgen ze namelijk zeggenschap over de activiteiten binnen het bedrijf, de organisatie of de instelling. Door te stemmen kunnen de leden de organisatie aansturen en hopelijk succesvol maken. Daardoor verlopen de bedrijfsprocessen efficiënter dan ooit. Dagelijkse routine klussen worden automatisch gedaan, zodat eventueel personeel dat nog wél aanwezig is zich kan focussen op belangrijke taken. Bovenal is er geen sprake van een hiërarische structuur. Iedereen draagt op dezelfde manier bij aan het bedrijf door innovatieve voorstellen te doen en met interessante ideeën te komen.

Welke DAO tokens bestaan er?

Inmiddels zijn er verschillende DAO tokens op de markt. Deze DAO tokens hebben inmiddels een grote marketcap:

  • Uniswap (UNI)
  • Aave (AAVE)
  • Maker (MKR)
  • Curve Dao Token (CRV)
  • Dash (DASH)

Wat is de toekomst van crypto en DAO?

Dat er sprake is van een decentrale gemeenschap brengt ook een nadeel met zich mee. Er moet namelijk over alles consensus worden bereikt. Dat is niet erg, maar als er ook maar één iemand tegen het veranderen van een computercode stemt ontstaat er een probleem. Een fout in de code kan een bedrijf of instelling namelijk failliet laten gaan. Daarnaast moet de adoptie van DAO’s in de samenleving nog groeien. De blockchain en cryptocurrency markt is nog vrij jong en volatiel. De (nationale) wetgeving rondom crypto is nog niet rond. Maar naarmate crypto en DAO zich verder ontwikkelt, is het ongetwijfeld een interessante optie voor veel bedrijven.

Michel van Ros

Michel van Ros

Ik help mensen geld verdienen met het beleggen op de beurs en met het investeren in crypto munten. Op Beursgids.com laat ik je zien wat wel, en wat niet werkt. Zo weet je precies hoe het moet. Ook deel ik regelmatig toffe en super waardevolle tips en technieken op mijn website. Check hier de cursus beleggen op de beurs en de cursus beginnen met Bitcoin & cryptomunten waarin je stap voor stap gaat ontdekken hoe je (veel) geld kunt verdienen met beleggen en cryptomunten.

Gerelateerde artikelen