Wat is een date of launch en hoe plan je er een voor je eigen token?

Cryptocurrencies ontstaan natuurlijk niet vanuit het niets. Er is altijd een enthousiast team nodig om een nieuw crypto project op de markt te brengen. Na veel onderzoek en hard werken is er dan eindelijk het grote moment: de lancering van het project, oftewel de ‘date of launch’. Wat houdt het precies in en hoe creëer je eigenlijk zelf een crypto?

Wat is een date of launch?

De ‘date of launch’ is een belangrijk moment voor een cryptocurrency project. Dit is namelijk het moment dat het wordt gelanceerd. Sommige tokens zijn al deel van een netwerk en komen op de markt na een Initial Coin Offering (ICO).  Dit is een vorm van crowdfunding om geld te verzamelen voor het project. Veel ERC-20 tokens zijn op deze manier met een vliegende start gelanceerd. Deze tokens maken deel uit van het Ethereum netwerk. Een kleine greep uit succesvolle ICO’s:

 • NEO: Tijdens de launch date was deze cryptomunt 3 cent waard, en op het voorlopige hoogtepunt maar liefst 180 dollar.
 • Ethereum: Ooit werd Ethereum tokens voor 0,31 cent per stuk verkocht. Inmiddels zijn de cryptomunten duizenden dollars waard.
 • Stratis: Dit project kreeg tijdens de ICO steun van Microsoft (MSFT) en dat bleek een katalysator voor succes. In vijf weken wist het team achter Stratis bijna 1000 BTC binnen te halen, terwijl investeerders slechts 0,01 cent per token betaalden. In september 2021 was de Stratis token 1.89 dollar waard.
 • Alias: De waarde van deze token steeg van 0.001 per token tot 0.15 cent in september 2021
date of launch

Hoe maak je jouw eigen token?

Vind je de bovenstaande ICO lijst inspirerend en droom je er van om zelf een crypto token te maken? Dan hebben we goed nieuws voor je: het is minder lastig dan je denkt. Sterker nog, iedereen die dat wil kan er een maken. Tegenwoordig zijn er verschillende tokens waarmee je zelfs gratis je eigen token kan maken. Voorbeelden zijn de ERC20 generator en TokenMint.

Het verschil tussen tokens en cryptomunten

Voordat je begint met het maken van je eigen tokens is het belangrijk om je te verdiepen in de technologie erachter. Zo is er een verschil tussen tokens en cryptomunten. De laatste categorie crypto’s heeft namelijk een eigen blockchain. Dit is een digitaal grootboek dat transactie data opslaat in blokken.Elk blok is verbonden met een ander blok en maakt gebruik van een unieke cashcode. Ethereum is bijvoorbeeld een platform met een eigen blockchain terwijl haar token Ether (ETH) heet. Ook deze inmiddels wereldberoemde token is vrijgegeven via een ICO.

Stappenplan: Creëer je eigen token

Nu je basiskennis hebt van tokens is het tijd om er zelf een te creëren. Volg dit stappenlan om er een succes van te maken:

 • Stap 1: Bedenk wat voor soort token je op de markt wilt brengen. Welke eigenschappen heeft het en wat is het doel van jouw token?
 • Stap 2: Kies een blockchain platform die je wilt gebruiken voor het ontwikkelen van de token en de token launch
 • Stap 3: Ontwikkel de nodes, die de transacties straks moeten gaan verifiëren
 • Stap 4: Ontwikkel de interne structuur van de blockchain verder en werk eventueel samen met ontwikkelaars
 • Stap 5: Integreer API’s
 • Stap 6: Ontwerp de lay-out
 • Stap 7: Verdiep je in de wetgeving van jouw land om jouw token legaal te maken
 • Stap 8: Schrijf een whitepaper waarin je de doelstellingen van je token uit de doeken doet
 • Stap 9: Promoot de token op social media. Populaire platforms zijn onder andere Twitter en Reddit
 • Stap 10: Plan een lanceerdatum
Michel van Ros

Michel van Ros

Ik help mensen geld verdienen met het beleggen op de beurs en met het investeren in crypto munten. Op Beursgids.com laat ik je zien wat wel, en wat niet werkt. Zo weet je precies hoe het moet. Ook deel ik regelmatig toffe en super waardevolle tips en technieken op mijn website. Check hier de cursus beleggen op de beurs en de cursus beginnen met Bitcoin & cryptomunten waarin je stap voor stap gaat ontdekken hoe je (veel) geld kunt verdienen met beleggen en cryptomunten.

Gerelateerde artikelen

Vergelijk de beste Crypto brokers

Benieuwd waar je het beste crypto kunt kopen? Ik heb ervaring met talloze brokers en exchanges waar je digitale munten kan kopen. Ik heb ze getest op basis van tarieven, aanbod, veiligheid en gebruiksvriendelijkheid. Onderstaande drie brokers komen als beste uit de test. Met het gratis account kun je alvast bekijken welke crypto broker het beste bij je past.

Meest gekozen

4/5

9,4/10 Beoordeling

litebit
4/5

9,0/10 Beoordeling

bitcoin meester review
4/5

8,9/10 Beoordeling