Wat is een Dead Cat Bounce en welk effect heeft het op de cryptomarkt?

Hoeveel grafieken en technische analyses je gebruikt, de cryptomarkt is soms onvoorspelbaar. Er kan van alles gebeuren in de wereld waardoor de koersen plotseling dalen of stijgen. Daarnaast moet je ook nog eens rekening houden met de Dead Cat Bounce. Wat is het precies en welk effect heeft het op de cryptomarkt?

Wat is een Dead Cat Bounce?

Veel crypto traders gebruiken technische analyse als onderdeel van hun handelsstrategie. Soms lopen ze tegen een zogeheten Dead Cat Bounce aan. Dit betekent dat de cryptokoersen na een langdurige daling kortstondig herstellen. Het sentiment lijkt ten positieve te keren, maar dit blijkt bedrieglijk. Plotseling gaat de daling namelijk verder. Wie tijdens een Deat Cat Bounce heeft gespeculeerd op een koersstijging komt van een koude kermis thuis.

De bijzondere oorsprong van de naam

De naam Dead Cat Bounce komt niet zomaar uit de lucht vallen. Een kat heeft negen levens, maar ook hij zal er uiteindelijk aan moeten geloven. Maar bij een hoge en snele val zal zelfs een overleden kat omhoog stuiteren. Hetzelfde geldt voor dalende koersen. Dat er even sprake is van een opleving betekent niet dat de kat/koers weer tot leven komt. De ‘bounce’ is van tijdelijke aard en zorgt voor misplaatste hoop.

Waardoor ontstaat een Dead Cat Bounce?

We kunnen wel zeggen dat beleggers graag dierentermen gebruiken om koersbewegingen te omschrijven. De Dead Cat Bounce is daar een fantastisch voorbeeld van, maar wat dacht je van Bulls of Bears? Deze termen hebben allemaal betrekking op stijgende of dalende koersen. Een Dead Cat Bounce is meestal het gevolg van mensen die speculeren op koersdalingen (shorters) en hopen om daarmee winst te willen pakken. Na een flinke daling pakken ze vaak hun winst. Tegelijkertijd zijn er crypto investeerders die graag een token/munt voor een zo laag mogelijke prijs willen kopen. Beide groepen zorgen voor een tijdelijke piek. De neerwaartse trend lijkt voorbij, maar het tegendeel is waar. Na een tijdje gaat de daling weer verder en er is een Dead Cat Bounce geweest.

Hoe herken je dit patroon?

Het is slecht nieuws wanneer er zich een Dead Cat Bounce voordoet. Veel crypto investeerders en traders verliezen er een flinke som met geld mee. Het lastige is dat je dit patroon erg lastig kan herkennen. Vaak is pas achteraf duidelijk wat er is voorgevallen. Niemand weet of een piek dat zich voordoet na een koersdaling daadwerkelijk een Dead Cat Bounce is of de start van een bull market.

Michel van Ros

Michel van Ros

Ik help mensen geld verdienen met het beleggen op de beurs en met het investeren in crypto munten. Op Beursgids.com laat ik je zien wat wel, en wat niet werkt. Zo weet je precies hoe het moet. Ook deel ik regelmatig toffe en super waardevolle tips en technieken op mijn website. Check hier de cursus beleggen op de beurs en de cursus beginnen met Bitcoin & cryptomunten waarin je stap voor stap gaat ontdekken hoe je (veel) geld kunt verdienen met beleggen en cryptomunten.

Gerelateerde artikelen