Wat is een decentrale uitwisseling (DEX) en wat maakt het uniek?

Voor het kopen en verkopen van cryptocurrencies kun je terecht bij een broker of cryptocurrency exchanges. Een broker heeft cryptomunten niet in zijn bezit, maar een exchange wel. Dit is een van de meest belangrijke verschillen tussen de aanbieders. Maar wist je dat er ook verschillende soorten exchanges bestaan? Voor veel mensen is de decentrale exchange (DEX) inmiddels een alternatief voor een centrale exchange. Wat is een DEX en wat maakt het uniek?

Wat is het verschil tussen een gecentraliseerde en gedecentraliseerde exchange?

Gecentraliseerde cryptocurrency exchanges hebben met elkaar miljoenen klanten van over de hele wereld. Waarschijnlijk is iedere crypto liefhebber wel bekend met Binance, Coinbase en KuCoin. Het aanmeldproces op centralized exchanges verloopt altijd hetzelfde. Je geeft jouw e-mail, bedenkt een wachtwoord en laat je account verifiëren. Na de controle en goedkeuring van je account kun je beginnen met het kopen, verkopen of bewaren van jouw cryptomunten. Dit principe druist echter wel in tegen het decentrale karakter van crypto. Deze exchanges hebben namelijk een eigen team die accounts verifieert en controleert. Voldoe je niet aan de regels, dan kan jouw account geblokkeerd worden.

decentrale exchange

Peer-to-peer handel en andere voordelen van een DEX

Een decentrale exchange werkt anders dan een centrale exchange. Zo is het niet meer nodig om een aanmeldproces te doorlopen. Je hoeft dus geen persoonlijke gegevens te delen, zoals je naam en e-mail. In plaats daarvan vindt de cryptohandel Peer-to-Peer plaats (P2P). Oftewel: je handelt rechtstreeks met een andere gebruiker. Een derde partij is er niet bij betrokken en dat spreekt veel mensen aan.

Alle voordelen van een DEX op een rij

De afgelopen jaren is de interesse in decentrale exchanges toegenomen. De technologie achter gedecentraliseerde handel is volop in ontwikkeling. De blockchain heeft jouw fondsen in handen. Het netwerk moet dus goed functioneren om de veiligheid van het digitale geld te garanderen. Alle orders worden door middel van smart contracts uitgevoerd. In de cryptowereld staat dit bekend als ‘on-chain’. Dit is een zeer transparante manier van werken omdat je niet afhankelijk bent van een derde partij om orders door te geven. Bij deze alle voordelen van een DEX op een rij:

  • Een Know Your Customer (KYC) procedure waarbij je allerlei persoonlijke gegevens moet delen is niet meer nodig.
  • Jouw geld wordt niet vastgehouden door een team achter een exchange.
  • Er worden soms tokens toegevoegd die (nog) niet op een gecentraliseerde exchange staan

Minder liquiditeit

On-chain verkleint de kans op manipulatie aanzienlijk. Nadeel is wel dat de transactietijd en kosten hoger kunnen uitvallen. Dit komt door het feit dat ieder knooppunt op het netwerk een order permanent op moet nemen. Daarnaast moet je wachten tot een miner de transactie aan de blockchain toevoegt. Bovendien beschikt een decentrale exchange vaak over minder liquiditeit dan een grote centrale exchange. Daardoor moet je soms langer wachten voordat jouw orders zijn vervuld, tegen een hogere fee.

Frontrunning

Een ander probleem waar een decentralize exchange soms mee te maken krijgt is ‘front running’. Dit betekent dat een insider op de een of andere manier weet dat er een bepaalde transactie komt.  Handelen met voorkennis is illegaal omdat het publiek nog niet op de hoogte is van de transactie. Pas dus altijd goed op tijdens het traden, of je dat nu doet op een centrale of gedecentraliseerde exchange.

Michel van Ros

Michel van Ros

Ik help mensen geld verdienen met het beleggen op de beurs en met het investeren in crypto munten. Op Beursgids.com laat ik je zien wat wel, en wat niet werkt. Zo weet je precies hoe het moet. Ook deel ik regelmatig toffe en super waardevolle tips en technieken op mijn website. Check hier de cursus beleggen op de beurs en de cursus beginnen met Bitcoin & cryptomunten waarin je stap voor stap gaat ontdekken hoe je (veel) geld kunt verdienen met beleggen en cryptomunten.

Gerelateerde artikelen

Vergelijk de beste Crypto brokers

Benieuwd waar je het beste crypto kunt kopen? Ik heb ervaring met talloze brokers en exchanges waar je digitale munten kan kopen. Ik heb ze getest op basis van tarieven, aanbod, veiligheid en gebruiksvriendelijkheid. Onderstaande drie brokers komen als beste uit de test. Met het gratis account kun je alvast bekijken welke crypto broker het beste bij je past.

Meest gekozen

4/5

9,4/10 Beoordeling

litebit
4/5

9,0/10 Beoordeling

bitcoin meester review
4/5

8,9/10 Beoordeling