Wat is een derivaat en waarom is het zo populair?

Succesverhalen van cryptotraders zijn fascinerend om te lezen en ook een tikje jaloersmakend. Door op het juiste moment te investeren heeft men winsten gemaakt waar anderen alleen maar van kunnen dromen. Sommige investeerders en handelaars gebruiken hulpmiddelen om hun financiële doelen te bereiken. Een daarvan is een zogeheten derivaat. Wat is het precies?

Wat is een derivaat?

Derivaten zijn een tikje omstreden in de financiële wereld. De media schrijft er niet altijd positief over. Toch is een derivaat een populair financieël product dat aandacht verdient. Je kunt er namelijk ook heel succesvol mee zijn. Natuurlijk moet je eerst weten wat het is. Een derivaat is afgeleid van een beleggingsinstrument die de ‘onderliggende waarde’ wordt genoemd. Dit klinkt vrij ingewikkeld, maar in de praktijk valt het mee. In feite is het een bepaald goed. Met een derivaat heb je als koper het recht om een goed te kopen of verkopen voor een bepaalde koers. De onderliggende waarden van derivaten lopen uiteen. Zo heb je onder andere de keuze uit:

  • Grondstoffen
  • Aandelen
  • Futures
  • Swaps
  • Opties

Over the Counter (OTC)

Dagelijks worden er op de effectenbeurs financiële derivaten verhandeld. Soms is er sprake van ‘Over the Counter’ (OTC), wat betekent dat twee partijen met elkaar overleggen. Via een derivaat is het mogelijk om op de beurs een een positie in een onderliggende waarde in te nemen. Denk bijvoorbeeld aan een bepaald aandeel of een grondstof. Welk product je ook kiest: over het algemeen is het op de effectenbeurs goed verhandelbaar omdat de liquiditeit hoog is.

Futures

Tegenwoordig heb je als belegger en/of trader de keuze uit een groot aantal derivaten. Een populaire variant is de ‘Futures’. Ook op de cryptomarkt wordt dit type derivaat gebruikt. Daarbij is er sprake van een contract waarbij de koper en koper in overleg het tijdstip en de prijs bepalen waartegen een onderliggend financieel product wordt verhandeld. Door middel van een futures contract zijn de (crypto) handelaren verplicht om te kopen of te verkopen. Verschillende financiële producten kunnen dienen als futures. Denk bijvoorbeeld aan staatsobligaties, maar ook olie, goud en zilver.

Wat is Bitcoin Futures?

Het gebruik van futures gaat lang terug. Crypto is nog een relatief jong fenomeen, maar gebruikt het inmiddels ook. Sinds een aantal jaren kun je als je dat wil handelen in Bitcoin Futures. Dit houdt in dat de cryptomunt verhandeld wordt op basis van prijsafspraken. Het komt er op neer dat er een bepaalde prijs en een bepaald tijdstip vantevoren wordt afgesproken. Deze afspraak is terug te vinden in een speciale overeenkomst die beide partijen hebben goedgekeurd.

Wat is een CFD?

Een ander type derivaat die we graag even willen noemen is de CFD. Ook crypto traders gebruiken dit in hun poging om winst te maken. CFD is de afkorting van ‘Contracts For Difference’ en het houdt in dat je als belegger met een hefboom speculeert of een koers gaat stijgen of dalen. De koper en verkoper spreken middels een CFD af dat ze het waardeverschil van de onderliggende waarde met elkaar verrekenen. Wie de hefboom goed weet toe te passen kan behoorlijk veel winst maken. Maar andersom geldt natuurlijk ook. Als je speculatie verkeerd uitpakt verlies je geld. Het brengt dus wel een risico met zich mee.

Vergelijk de beste Crypto brokers

Benieuwd waar je het beste crypto kunt kopen? Ik heb ervaring met talloze brokers en exchanges waar je digitale munten kopen. Ik heb ze getest op basis van tarieven, aanbod, veiligheid en gebruiksvriendelijkheid. Onderstaande drie brokers komen als beste uit de test. Met het gratis account kun je alvast bekijken welke crypto broker het beste bij je past.

Meest gekozen

4/5

9,4/10 Beoordeling

litebit
4/5

9,0/10 Beoordeling

bitcoin meester review
4/5

8,9/10 Beoordeling

Michel van Ros

Michel van Ros

Ik help mensen geld verdienen met het beleggen op de beurs en met het investeren in crypto munten. Op Beursgids.com laat ik je zien wat wel, en wat niet werkt. Zo weet je precies hoe het moet. Ook deel ik regelmatig toffe en super waardevolle tips en technieken op mijn website. Check hier de cursus beleggen op de beurs en de cursus beginnen met Bitcoin & cryptomunten waarin je stap voor stap gaat ontdekken hoe je (veel) geld kunt verdienen met beleggen en cryptomunten.

Gerelateerde artikelen