Wat is een deterministische portemonnee en hoe werkt het?

Heb je ooit gehoord van een deterministische portemonnee? Als het antwoord nee is, vragen we je om snel verder te lezen. Het is namelijk een nieuwe trend wat betreft het opslaan van cryptomunten.

Wat is een deterministische portemonnee

Een digitale wallet is een vast onderdeel van het leven als crypto trader of investeerder. Je hebt het namelijk nodig om cryptomunten in op te slaan. Daarbij heb je de keuze uit een hot wallet die verbonden is met het internet of een cold wallet die geen connectie heeft met het wereldwijde web. Normaliter was het zo dat je voor elke nieuwe wallet een nieuw crypto adres en private key moest genereren. Sinds kort is daar dankzij de zogeheten deterministische portemonnee verandering in gekomen. Op het moment dat je jouw seed opslaat in een determenistische portemonne genereert een algoritme al jouw gegevens. Mocht de wallet om een bepaalde reden onbruikbaar raken, dan kun je voortaan heel eenvoudig een nieuwe maken met dezelfde seed, adressen en private keys.

deterministische portemonnee

Wat is de master seed?

Laten we nog even verder in gaan op de techniek achter deze speciale wallet. Een deterministische wallet maakt een ‘master seed’ aan waaruit vervolgens alle andere private keys en public keys worden afgeleid. Door de master seed goed te bewaren kun je in geval van nood de gehele transactiegeschiedens in je wallet herstellen. De master seed was oorspronkelijk een hele reeks aan getallen, maar tegenwoordig ontvang je een zogenaamde ‘herstelzin’. Dit wordt de zogeheten ‘recovery phrase’ genoemd.

Zo werkt de recovery phrase

Een ‘recovery phrase’ bestaat meestal uit 12,15,18,21 of 24 woorden in kleine letters. Bij de installatie van een crypto wallet ontvang je een unieke en automatisch gegenereerde herstelzin die je zorgvuldig moet bewaren. Bewaar deze zin op een veilige plek, zodat je het in geval van nood in kunt voeren.

Veiligheid en toegankelijkheid

Deze nieuwe trend in de wereld van crypto wallets kan op veel enthousiasme rekenen.  Het scheelt immers een hoop tijd, stress en moeite. Het systeem is gebaseerd op de private keys en de seed. Dit laatste onderdeel stelt jou in staat om heel eenvoudig een back-up te maken van een crypto wallet. Een deterministische portemonnee zorgt voor het juiste evenwicht tussen de beveiliging van je private keys en toegankelijkheid. In geval van nood heb je immers altijd nog toegang tot je wallet. Ook is het openbaar. Dit wil zeggen dat de informatie in je wallet wel door anderen te bekijken is, maar dat ze niets met het geld kunnen doen dat er in te vinden is. Men kan namelijk geen private key genereren die overeenkomt met het wallet address.

Vergelijk de beste Crypto brokers

Benieuwd waar je het beste crypto kunt kopen? Ik heb ervaring met talloze brokers en exchanges waar je digitale munten kan kopen. Ik heb ze getest op basis van tarieven, aanbod, veiligheid en gebruiksvriendelijkheid. Onderstaande drie brokers komen als beste uit de test. Met het gratis account kun je alvast bekijken welke crypto broker het beste bij je past.

Meest gekozen

4/5

9,4/10 Beoordeling

litebit
4/5

9,0/10 Beoordeling

bitcoin meester review
4/5

8,9/10 Beoordeling

Michel van Ros

Michel van Ros

Ik help mensen geld verdienen met het beleggen op de beurs en met het investeren in crypto munten. Op Beursgids.com laat ik je zien wat wel, en wat niet werkt. Zo weet je precies hoe het moet. Ook deel ik regelmatig toffe en super waardevolle tips en technieken op mijn website. Check hier de cursus beleggen op de beurs en de cursus beginnen met Bitcoin & cryptomunten waarin je stap voor stap gaat ontdekken hoe je (veel) geld kunt verdienen met beleggen en cryptomunten.

Gerelateerde artikelen