Wat is een diepte kaart en hoe kun je het gebruiken om te traden in crypto?

Hou je er van om grafieken van cryptocurrencies zoals Bitcoin te analyseren? Dan ben je zeker niet de enige. Dagelijks passen traders van over de hele wereld technieken toe om grafieken te lezen. Een steeds grotere groep gebruikt een zogeheten diepte kaart. Wat is het precies en hoe kun je het gebruiken?

Wat is een diepte kaart?

Het koersverloop van een cryptocurrency is gebaseerd op vraag en aanbod. Hoe meer vraag er is naar een bepaalde cryptomunt, hoe groter de kans dat er een koersstijging plaatsvindt. Bij minder vraag vindt er mogelijk een prijsdaling plaats. Met behulp van een diepte kaart verkrijg je inzicht in het vraag en aanbod van een crypto zoals Bitcoin. Het geeft namelijk het orderboek op een visuele manier weer. Dit betekent dat je alle uitstaande koop- en verkooporders op verschillende prijsniveaus ziet staan. Door het aandacht te lezen leer je de markt beter te begrijpen.

diepte kaart

Wat is de koop- en verkoopmuur?

Belangrijke onderdelen waar je op moet letten bij een dieptegrafiek zijn de zogeheten koop- en verkoopmuren. Dit zijn belangrijke indicatoren voor volatiliteit en van een positief of negatief sentiment op de markt. Een koop- of verkoopmuur geeft ook aan dat er een grote hoeveelheid volume van orders tegen een bepaalde prijs is. Door er naar te kijken in een dieptegrafiek krijg je inzicht in mogelijke prijsveranderingen. Die worden overigens vaak gecreërd door een individuele handelaar of handelaars die grote orders plaatsen.

Invloed op cryptokoersen

Soms loop je als trader ook tegen een zogeheten ‘koopmuur’ aan. Dit betekent dat traders denken dat een koers niet onder een bepaalde prijs zal duiken. Dit is goed nieuws, aangezien er een grote hoeveelheid kooporders tegen één prijs ontstaat. Daardoor wordt het dalen van cryptokoersen op de markt voorkomen.  Bij een verkoopmuur is juist het tegenovergestelde het geval.

Psychologie

Zowel bij een koopmuur als verkoopmuur is er sprake van psychologie. Het draait immers allemaal om het denken van traders. Als zij geloven dat de prijs zal stijgen vinden er minder verkopen. Of er vindt juist een verkoop plaats vanuit de gedachte dat de prijs zal dalen. In dat geval plaatsen traders juist veel verkopen om winst te maken.

Ook deze depth chart onderdelen zijn belangrijk

Het Engelstalige woord voor een diepte kaart is ‘depth chart’. Het is de kunst om alle onderdelen van de grafiek goed te begrijpen. Het het heeft meer onderdelen dan een koop- of verkoopmuur alleen. Let bijvoorbeeld ook eens op de horizontale en verticale as. Het eerstgenoemde onderdeel betreft
punten waarop zowel koop als verkooporders geplaatst worden. De verticale asis de totale waarde (vaak in dollars) van de Bitcoin verkooporders. In de grafiek zie je in de linker verticale as de totale waarde van de kooporders staan.

Vraag en aanbod in de grafiek

Tevens zijn er speciale lijnen die betrekking hebben op vraag en aanbod. De ‘aanbod lijn’ geeft de cumulatieve waarde van de kooporders op de gegeven prijs van Bitcoin weer. Je ziet als het goed is een groene lijn die negatief oploopt van links naar rechts. Doorgaans worden kooporders weergeven in fiat valuta, zoals dollars of orders. De ‘vraag’ lijn is het tegenovergestelde van de verkoop lijn. Het is dus de cumulatieve waarde van alle verkooporders. Je ziet een rode lijn die negatief loopt van links naar rechts. Investeer je in Bitcoin? Dan worden de verkooporders in deze crypto valuta weergeven.

Vergelijk de beste Crypto brokers

Benieuwd waar je het beste crypto kunt kopen? Ik heb ervaring met talloze brokers en exchanges waar je digitale munten kan kopen. Ik heb ze getest op basis van tarieven, aanbod, veiligheid en gebruiksvriendelijkheid. Onderstaande drie brokers komen als beste uit de test. Met het gratis account kun je alvast bekijken welke crypto broker het beste bij je past.

Meest gekozen

4/5

9,4/10 Beoordeling

litebit
4/5

9,0/10 Beoordeling

bitcoin meester review
4/5

8,9/10 Beoordeling

Michel van Ros

Michel van Ros

Ik help mensen geld verdienen met het beleggen op de beurs en met het investeren in crypto munten. Op Beursgids.com laat ik je zien wat wel, en wat niet werkt. Zo weet je precies hoe het moet. Ook deel ik regelmatig toffe en super waardevolle tips en technieken op mijn website. Check hier de cursus beleggen op de beurs en de cursus beginnen met Bitcoin & cryptomunten waarin je stap voor stap gaat ontdekken hoe je (veel) geld kunt verdienen met beleggen en cryptomunten.

Gerelateerde artikelen