Wat is een digitale handtekening en welke voordelen heeft het?

Voor veel belangrijke zaken in het leven moet je een contract opstellen. Denk bijvoorbeeld aan een huurovereenkomst, een contract met je werkgever of een offerte aan een potentiële klant. De tijd dat er een handtekening werd gezet op een papier is toch echt voorbij. Steeds vaker kiest men voor een digitale handtekening. Wat is het precies en welke voordelen brengt het met zich mee?

Wat is een digitaal contract en waarom is het zo handig?

Met pen en papier een contract opstellen is ouderwets en onveilig. Wie wil er immers een grote stapel papierwerk die je ook nog eens kwijt kan raken door diefstal, brand of een ander ongeluk? De blockchain technologie heeft het mogelijk gemaakt om digitaal contracten op te stellen inclusief digitale handtekening. De blockchain staat bekend als praktisch en veilig en daarom kiezen steeds meer bedrijven er voor om op deze manier contracten te regelen. Zo wordt informatie op de blockchain, zoals een transactie, beschermt met encryptie. Dit is een soort geheimtaal waardoor onbevoegden de informatie van een transactie, contract of document niet kunnen lezen.

digitale handtekening

Hoe stel je een contract op via een blockchain?

Een contract opstellen en ondertekenen via blockchain verloopt betrekkelijk eenvoudig. Stel je voor dat je een overeenkomst wilt opstellen met een bedrijf. In dat geval stuurt de opdrachtgever een digitaal contract naar jou. Je zet jouw digitale handtekening en vervolgens wordt op dezelfde manier als een transactie verwerkt in de blockchain.

Smart contracts

Digitale contracten worden in de cryptowereld ook wel ‘smart contracts’ genoemd. Alle afspraken die in de documenten staan worden namelijk automatisch uitgevoerd. En wanneer er iets verandert maakt het document zelf een unieke code aan. Dankzij het geautomatiseerde en beveiligde proces is manipulatie en/of fraude haast onmogelijk. De partijen die deelnemen aan het digitale contract kunnen informatie binnen de blockchain namelijk niet zomaar veranderen. Zodra jij je digitale handtekening hebt gezet, is de informatie onveranderlijk.

Openbaar en transparant

Een ander groot voordeel van een smart contract is dat de blockchain elke transactie opslaat. Het verdwijnt nooit meer. Daarnaast is het grootboek openbaar. Dit betekent dat iedereen die dat wil het tijdstip en de hoeveelheid van een transactie kan controleren. Daarmee is het opstellen van contracten transparanter ooit. De digitalisatie van documenten neemt momenteel een vlucht. Helemaal nu we tijdens de Covid-19 pandemie minder sociaal contact hebben en handen schudden om een afspraak te bevestigen uit den boze is.

Vergelijk de beste Crypto brokers

Benieuwd waar je het beste crypto kunt kopen? Ik heb ervaring met talloze brokers en exchanges waar je digitale munten kan kopen. Ik heb ze getest op basis van tarieven, aanbod, veiligheid en gebruiksvriendelijkheid. Onderstaande drie brokers komen als beste uit de test. Met het gratis account kun je alvast bekijken welke crypto broker het beste bij je past.

Meest gekozen

4/5

9,4/10 Beoordeling

litebit
4/5

9,0/10 Beoordeling

bitcoin meester review
4/5

8,9/10 Beoordeling

Michel van Ros

Michel van Ros

Ik help mensen geld verdienen met het beleggen op de beurs en met het investeren in crypto munten. Op Beursgids.com laat ik je zien wat wel, en wat niet werkt. Zo weet je precies hoe het moet. Ook deel ik regelmatig toffe en super waardevolle tips en technieken op mijn website. Check hier de cursus beleggen op de beurs en de cursus beginnen met Bitcoin & cryptomunten waarin je stap voor stap gaat ontdekken hoe je (veel) geld kunt verdienen met beleggen en cryptomunten.

Gerelateerde artikelen