Wat is een Directed Acyclic Graph (DAG) en hoe werkt het?

Wiskunde en crypto zijn niet los van elkaar te zien. Vele technieken die in de wiskunde worden gebruikt komen namelijk ook terug in dit snel groeiende onderdeel van de financiële markt. Neem nu ‘Directed Acyclic Graph’. Wat is het precies en hoe gebruiken traders het op de cryptomarkt?

Wat is een Directed Acyclic Graph?

Directed Acyclic Graph: het is een hele mond vol. Laten we het voor het gemak even afkorten tot zie: DAG. Bij deze techniek visualiseert men knooppunten met behulp van randjes. De verbindingen tussen de knooppunten worden weergeven door middel van streepjes. Iedereen die een beetje bekend is in de wereld van de financiën en de wiskunde heeft wel eens een DAG gezien. Inmiddels is deze datastructuur vol knooppunten en randen ook terug te vinden op de cryptomarkt, maar dan in de vorm van grafieken.

Directed Acyclic Graph

Waar wordt een DAG voor gebruikt?

Stel je voor dat je belangrijke data voor je neus hebt. Soms kan het handig zijn om de Directed Acyclic Graph te gebruiken. DAG heeft namelijk het visualiseren van data als hoofddoel. Dit betreffen niet alleen statistische gegevens, maar bijvoorbeeld ook informatie uit de aandelenmarkt en zelfs websiteverkeer. Je kunt je dan ook voorstellen dat DAG al ver voor de komst van crypto in de wiskunde- en financiële wereld werd toegepast.

DAG en cryptocurrencies

DAG heeft meer mogelijkheden dat datavisualisatie alleen. Wist je dat sommige cryptocurrencies er volledig op gebaseerd zijn? Dit werkt eigenlijk vrij simpel. Cryptocurrencies worden verzonden door middel van een transactie. Bij een DAG is elk knooppunt een transactie. Iedere nieuwe transactie wordt voortgebouwd op de vorige transactie. Dit klinkt als een blockchain, met als grote verschil dat er geen blokken zijn. In plaats daarvan vormen knooppunten de basis van het systeem.

Consensus algoritme

Net als bij een blockchain is er bij een DAG sprake van een zogeheten consensus algoritme. Dit betekent dat nodes alle transacties die worden toegevoegd valideren. Pas als er overeenstemming is bereikt over een transactie, wordt het toegevoefd aan de keten. Op die manier wordt voorkomen dat het netwerk vol staat met nutteloze transacties.

Wat is het verschil tussen DAG en blockchain?

Een groot verschil tussen DAG en blockchain is dat bij de eerste techniek transacties direct aan elkaar worden gelinkt. Er is dus sprake van een keten van transacties in plaats van een blokketen. Dit heeft een aantal gevolgen. Zo is de DAG keten langer dan die van een normale blockchain. Dit kan een voordeel zijn wanneer er veel transacties plaatsvinden via een bepaalde cryptomunt. Inmiddels maken deze bekende cryptomunten al gebruik van DAG:

  • IOTA
  • Nano
  • Obyte

Transacties aan elkaar gelinkt

Bij bovengenoemde cryptocurrencies worden transacties direct aan elkaar gelinkt. De gebruikers valideren en linken de transacties zelf. Het energieslurpende mining proces is dus niet nodig en ook ontbreken torenhoge transactiekosten. Miners hoeven immers niet meer beloond te worden voor hun diensten. Wel zo praktisch en betaalbaar. Daarnaast verloopt het valideren van transacties erg snel. Het is namelijk niet meer nodig om een blok te vullen voordat validatie plaats kan vinden. Een DAG kent daardoor nauwelijks schaalbaarheidsproblemen. Dit is een groot verschil met sommige cryptocurrencies die gebruik maken van een blockchain.

Wat zijn de nadelen van een DAG?

De voordelen van een Directed Acyclic Graph zijn talrijk, maar dat betekent niet dat er geen nadelen zijn. Omdat er minder nodes meewerken is het bijvoorbeeld minder decentraal dan blockchain. Ook is het netwerk van DAG minder groot omdat je als gebruiker zelf een of meerdere transacties moet valideren. Dit heeft er voor gezorgd dat nog vrij weinig cryptocurrencies gebruik maken van DAG. Misschien dat de toekomst daar verandering in brengt.

Vergelijk de beste Crypto brokers

Benieuwd waar je het beste crypto kunt kopen? Ik heb ervaring met talloze brokers en exchanges waar je digitale munten kan kopen. Ik heb ze getest op basis van tarieven, aanbod, veiligheid en gebruiksvriendelijkheid. Onderstaande drie brokers komen als beste uit de test. Met het gratis account kun je alvast bekijken welke crypto broker het beste bij je past.

Meest gekozen

4/5

9,4/10 Beoordeling

litebit
4/5

9,0/10 Beoordeling

bitcoin meester review
4/5

8,9/10 Beoordeling

Michel van Ros

Michel van Ros

Ik help mensen geld verdienen met het beleggen op de beurs en met het investeren in crypto munten. Op Beursgids.com laat ik je zien wat wel, en wat niet werkt. Zo weet je precies hoe het moet. Ook deel ik regelmatig toffe en super waardevolle tips en technieken op mijn website. Check hier de cursus beleggen op de beurs en de cursus beginnen met Bitcoin & cryptomunten waarin je stap voor stap gaat ontdekken hoe je (veel) geld kunt verdienen met beleggen en cryptomunten.

Gerelateerde artikelen