Wat is een distributed Denial of Service (DDos aanval) en wat kan er tegen gedaan worden?

Het wereldwijde web heeft de maatschappij veel voordelen gebracht. Zo hoeft de consument tegenwoordig niet meer de deur uit om te winkelen. En betalingen en transacties zijn steeds vaker digitaal dankzij crypto. Toch heeft het internet ook een duistere kant. Zo krijgen netwerken regelmatig te maken met een Distributed Denial of Service (Ddos aanval). Wat is het precies en hoe kun je het voorkomen?

Wat is een Denial of Service (DDos aanval)?

Hackers zijn er dol op: DDos aanvallen. Veel netwerkbronnen hebben een specifieke capaciteitslimiet dat verantwoordelijk is voor de infrastructuur van websites. Cybercriminelen gebruiken dit onderdeel om een site plat te leggen. Ze sturen namelijk zoveel aanvragen naar de website dat deze overbelast raakt. Zo’n aanval wordt een Distributed Denial of Service (DDos) genoemd en zorgt er voor dat een site niet goed meer functioneert en soms zelfs onbereikbaar wordt.

Distributed Denial of Service (Ddos aanval)

Wie worden er het slachtoffer van een DDos aanval?

DDos aanvallen zijn niet gericht op een specifiek soort website. Elk bedrijf of branche kan er mee te maken krijgen. Zo zijn in het verleden diverse webshops, dienstverlening sites,  online casino’s en crypto exchanges er het slachtoffer van geworden. De techniek is simpelweg nog niet zover dat een site tientallen aanvragen tegelijkertijd kan verwerken. De bandbreedte staat dit niet toe en hackers weten dat. Na een DDos aanval gebeurt het volgende:

  • Op aanvragen wordt veel trager gereageerd dan gebruikelijk
  • Sommige aanvragen worden compleet genegeerd

Aanvallen op crypto exchanges

Crypto exchanges zijn helaas steeds vaker de dupe van een DDos aanvallen. Niet verrassend, aangezien ze steeds meer in de schijnwerpers staan. In februari 2020 kregen de bekende exchanges Bitfinex en OKEx er bijvoorbeeld mee te maken. Als gevolg daarvan was de handelsservice van Bitfinex ruim een uur offline.

Wat kan er gedaan worden tegen een DDos aanval?

Dat crypto exchanges het slachtoffer worden van DDos aanvallen is natuurlijk geen goed nieuws. Juist deze relatief nieuwe branche moet veilig en betrouwbaar zijn. Ze bewaren immers het geld van duizenden klanten die waar en wanneer dan ook toegang moeten hebben tot hun fondsen. Extra veiligheidsmaatregelen tegen deze vorm van cybercriminaliteit zijn dan ook gewenst.  Denk bijvoorbeeld aan het instellen van een zogeheten ‘fallbackplan’ als het gebeurt .Dit betekent dat de diensten van een exchange ook in het geval van een aanval online blijven. Dit doet de adoptie van crypto in zijn algemeen zeker ten goede.

Vergelijk de beste Crypto brokers

Benieuwd waar je het beste crypto kunt kopen? Ik heb ervaring met talloze brokers en exchanges waar je digitale munten kan kopen. Ik heb ze getest op basis van tarieven, aanbod, veiligheid en gebruiksvriendelijkheid. Onderstaande drie brokers komen als beste uit de test. Met het gratis account kun je alvast bekijken welke crypto broker het beste bij je past.

Meest gekozen

4/5

9,4/10 Beoordeling

litebit
4/5

9,0/10 Beoordeling

bitcoin meester review
4/5

8,9/10 Beoordeling

Michel van Ros

Michel van Ros

Ik help mensen geld verdienen met het beleggen op de beurs en met het investeren in crypto munten. Op Beursgids.com laat ik je zien wat wel, en wat niet werkt. Zo weet je precies hoe het moet. Ook deel ik regelmatig toffe en super waardevolle tips en technieken op mijn website. Check hier de cursus beleggen op de beurs en de cursus beginnen met Bitcoin & cryptomunten waarin je stap voor stap gaat ontdekken hoe je (veel) geld kunt verdienen met beleggen en cryptomunten.

Gerelateerde artikelen