Wat is een dust transaction (dust transactie) en wat betekent het voor crypto?
De blockchain verwerkt dagelijks honderdduizenden transacties. Wist je dat het er alleen al van Bitcoin in januari 2021 400.000 waren? De waarde van transacties loopt sterk uiteen. Zo is er soms sprake van een zogeheten dust transaction (dust transactie). Wat is het precies?
Wat is een dust transaction?
‘Dust’ is het Engelstalige woord voor ‘stof’. De cryptowereld heeft het ook in gebruik genomen, maar dan met betrekking tot munten die bijna geen waarde hebben. Toch vindt er een transactie plaats met deze munten en nemen ze ruimte in op de blockchain. Deze kleine transacties worden door sommige investeerders zelfs ‘spam’ genoemd. Dust bestaat omdat cryptocurrencies in zeer kleine eenheden te verdelen zijn. 0.000001 Bitcoin (BTC) is bijvoorbeeld mogelijk. Het heeft echter geen enkele waarde.
De geboorte van Bitcoin
Om het fenomeen dust transaction daadwerkelijk te begrijpen moeten we terug naar de geboorte van Bitcoin. ‘Vader’ Satoshi Nakamoto dacht diep na over zijn project en trof de nodige voorzorgsmaatregelen om bijvoorbeeld DoS aanvallen en spam op het netwerk te voorkomen. Hij voerde een aantal belangrijke maatregelen in om zijn ‘geesteskindje’ Bitcoin zo sterk mogelijk te maken. Zo betalen gebruikers van het netwerk tot op de dag van vandaag transactiekosten om miners te stimuleren bij hun werk.
Minimumtarieven
Transacties dienen groot genoeg te zijn om te garanderen dat gebruikers transactiekosten betalen. Dit mechanisme moet dust transaction voorkomen. Sterker nog, Satoshi Nakamoto schreef er en broncode voor inclusief de zogeheten ‘GetMinFee’ functie. Het is een van de bouwstenen van Bitcoin en zorgt ervoor dat elke transactie een aantal minimumtarieven hanteert. In 2009 schreef Satoshi Nakamoto het volgende:
“Transaction fee requirements, only primarily necessary to control overflow. Below 10K (about 80 entries) is free for the first 100 transactions. The base rate is 0.01 per KB.”
Hoe kunnen dust transactions worden voorkomen?
De huidige ontwikkelaars van Bitcoin en andere cryptomunten willen graag aan de wens van Nakamoto voldoen. Men wil voorkomen dat dust transactions een negatieve invloed hebben op de stabiliteit van het netwerk. Zodoende mogen Bitcoin investeerders microbetalingen doen dat ze meer geld kwijt zijn aan transactiekosten. Een optie is bijvoorbeeld het Lightning Netwerk. Daarbij vinden transacties niet op de blockchain plaats, zodat het minder overbelast raakt bij drukte. In plaats daarvan is er sprake van een extra laag over de blockchain heen. Bovendien worden transacties binnen het Lightning Netwerk zeer snel afgehandeld omdat er niet meer gewacht hoeft te worden op blokbevestigingen.
Vergelijk de beste Crypto brokers
Benieuwd waar je het beste crypto kunt kopen? Ik heb ervaring met talloze brokers en exchanges waar je digitale munten kan kopen. Ik heb ze getest op basis van tarieven, aanbod, veiligheid en gebruiksvriendelijkheid. Onderstaande drie brokers komen als beste uit de test. Met het gratis account kun je alvast bekijken welke crypto broker het beste bij je past.
Meest gekozen
- Goed en betrouwbare broker
- Rente verdienen via staking
- Makkelijk te gebruiken
- Beste broker voor crypto
9,4/10 Beoordeling
- Gemakkelijk te gebruiken
- Diverse betaalmogelijkheden
- Goede klantenservice
9,0/10 Beoordeling
- Met iDeal betalen is mogelijk
- Handige mobiele app
- Nederlandse helpdesk
8,9/10 Beoordeling
Michel van Ros
Ik help mensen geld verdienen met het beleggen op de beurs en met het investeren in crypto munten. Op Beursgids.com laat ik je zien wat wel, en wat niet werkt. Zo weet je precies hoe het moet. Ook deel ik regelmatig toffe en super waardevolle tips en technieken op mijn website. Check hier de cursus beleggen op de beurs en de cursus beginnen met Bitcoin & cryptomunten waarin je stap voor stap gaat ontdekken hoe je (veel) geld kunt verdienen met beleggen en cryptomunten.