Wat is een dusting attack en hoe herken je het?
Het klinkt dramatisch, maar is helaas wel de waarheid: het wereldwijde web zit vol gevaren. Ga maar na: virussen, spam en hackers zitten in alle hoeken van het internet. De cryptomarkt heeft er nog een extra dimensie aan toegevoegd. Gelukkig zijn er een aantal manieren waarop je jezelf er tegen kunt beschermen. Daardoor word je bijvoorbeeld geen slachtoffer van een dusting attack. Wat is het precies en hoe herken je het?
Beveiligingsmethoden worden geavanceerder en hackers slimmer
We hebben goed en slecht nieuws voor je. Om met een positieve noot te beginnen: beveiligingsmethoden worden steeds geavanceerder. Daardoor wordt de kans dat je het slachtoffer wordt van een hack steeds kleiner. Het slechte nieuws: ook hackers worden slimmer. Cybercriminelen bedenken elke dag nieuwe manieren om data en geld te stelen. Niet voor niets vinden er regelmatig (succesvolle) hackpogingen op crypto exchanges plaats. Denk bijvoorbeeld aan een 51 % aanval en een vrij nieuwe speler in de wereld van de cybercriminaliteit: de dusting attack.
Wat is dust?
De naam dusting attack is afgeleid van het fenomeen ‘dust’. Om te begrijpen hoe een dusting attack werkt moeten we eerst naar de oorsprong. Van dust is sprake van als je een zeer kleine hoeveelheid cryptomunten in het bezit hebt. Denk bijvoorbeeld aan Bitcoins ter waarde van 2 euro of nog minder. Dust is mogelijk omdat cryptocurrencies in zeer kleine eenheden te verdelen zijn. Zo zou je prima 0.000002 Bitcoin (BTC) in het bezit kunnen hebben. Je hebt er alleen vrij weinig aan.
Satoshi’s
Een zeer kleine eenheid van een Bitcoin transactie wordt een ‘Satoshi’ genoemd. Het ontstaat vaak wanneer je een transactie uitvoert op een exchange en er een minieme hoeveelheid achter blijft. Omdat de hoeveelheid zo klein is ziet de blockchain dit als ‘spam’ waardoor je geen transactie kunt uitvoeren.
Zet jouw dust om in BNB
De uitkomst van een transactie is in veel gevallen lager dan de transactiekosten zelf en men spreekt van ‘dust’. Om dit te berekenen kijkt men naar de input en output van een transactie. De populaire exchange Binance biedt overigens wel de mogelijkheid om jouw dust om te zetten in Binance Coin (BNB), hun native token.
Wat is een dusting attack?
Hackers proberen zoveel mogelijk te profiteren van dust. Sterker nog, het is een middel om cryptomunten te stelen. De cybercriminelen gaan zo ingenieus te werk dat je er bijna niets van merkt. Ze sturen zeer veel cryptomunten en tokens in kleine hoeveelheden naar allerlei wallet adressen. Die worden vervolgens scherp in de gaten gehouden. Het is namelijk de bedoeling dat de onoplettende gebruiker de dust verstuurd naar een van zijn of haar andere wallets. Is dat het geval, dan vindt er een zogeheten ‘phishing’ aanval plaats. Het slachtoffer ontvangt bijvoorbeeld een linkje. Heb jij dit toevallig laatst gekregen? Klik er dan ooit op. Op het moment dat je dat doet vindt er namelijk een dusting aanval plaats waardoor de hackers alle waardevolle inhoud van jouw crypto stelen.
Hoe herken je een dusting attack?
Een dusting attack is vrij eenvoudig te herkennen. Werp eens een blik op je crypto wallet en zie of er cryptomunten in staan van een onbekend adres. In dat geval is er waarschijnlijk poging van een aanval. Staat er een linkje in de transactie? Klik er niet op en negeer de cryptomunten of tokens die naar je toe zijn gestuurd. Het is nep en ze vertegenwoordigen geen enkele waarde.
Vergelijk de beste Crypto brokers
Benieuwd waar je het beste crypto kunt kopen? Ik heb ervaring met talloze brokers en exchanges waar je digitale munten kan kopen. Ik heb ze getest op basis van tarieven, aanbod, veiligheid en gebruiksvriendelijkheid. Onderstaande drie brokers komen als beste uit de test. Met het gratis account kun je alvast bekijken welke crypto broker het beste bij je past.
Meest gekozen
- Goed en betrouwbare broker
- Rente verdienen via staking
- Makkelijk te gebruiken
- Beste broker voor crypto
9,4/10 Beoordeling
- Gemakkelijk te gebruiken
- Diverse betaalmogelijkheden
- Goede klantenservice
9,0/10 Beoordeling
- Met iDeal betalen is mogelijk
- Handige mobiele app
- Nederlandse helpdesk
8,9/10 Beoordeling
Michel van Ros
Ik help mensen geld verdienen met het beleggen op de beurs en met het investeren in crypto munten. Op Beursgids.com laat ik je zien wat wel, en wat niet werkt. Zo weet je precies hoe het moet. Ook deel ik regelmatig toffe en super waardevolle tips en technieken op mijn website. Check hier de cursus beleggen op de beurs en de cursus beginnen met Bitcoin & cryptomunten waarin je stap voor stap gaat ontdekken hoe je (veel) geld kunt verdienen met beleggen en cryptomunten.