Wat is een ERC-721 en waarom is het zo razend populair?

Non fungible tokens (NFT) zijn een nieuwe trend in cryptoland waar je echt niet meer omheen kunt. Ze worden onder andere gebruikt in de gaming industrie, waar flinke bedragen worden neergeteld voor items en karakters. Een andere naam voor NFT tokens is ERC-721. Waarom is dat zo en hoe werken deze tokens precies?

Wat is een ERC-721?

Een ERC-721 token vertegenwoordigt unieke voorwerpen. Zodoende zijn deze tokens erg populair binnen de gaming industrie. Zo kunnen spelers items en karakters uit spellen kopen, verkopen en ruilen. NFT tokens zijn op dit moment dan ook razend populair. Ga maar na: de waarde van de nog jonge NFT markt is op dit moment al 7 miljard dollar. Ook het aantal NFT marktplaatsen is groeiende. Bekende namen zijn onder andere:

  • OpenSea
  • Nifty Gateway
  • Rarible

Hoe ontstond ERC-721?

De geschiedenis van ERC-721, oftewel de Non Fungible Token Standard, gaat terug tot 2018. Op die dag werd het gecreëerd door Dieter Shirley, William Entriken, Natassia Sachs en Jacob Evans. Ze waren van mening dat ERC-20 wel wat verbetering kon gebruiken en dienden op 24 januari 2018 een Ethereum Improvement Proposal (EIP) in. Vervolgens kwam alles in een stroomversnelling terecht. De gedecentraliseerde applicatie Cryptokitties gebruikte ERC-721 voor de creatie van unieke digitale verzamelobjecten. In dit geval hadden ze de vorm van katjes, en dat idee bleek aan te slaan.

Drie categorieën NFT’s

Elke kat, ‘kittie’ genoemd, had op de marktplaats een bepaalde waarde. Gebruikers mochten zelf bepalen hoeveel ze er voor vroegen. Er gold maar één eis: de kittie moest uniek zijn. Vandaag de dag bouwen non-fungible tokens voort op dit idee. Ze kunnen in drie categorieën worden verdeeld:

  • Virtuele verzamelobjecten, zoals kaarten en cryptokitties
  • Fysieke eigendommen zoals voertuigen, kunstwerken en huizen
  • Activa met een bepaalde waarde, zoals leningen

Hoe koop of verkoop je een ERC-721 token?

Het kopen en verkopen van ERC-721-tokens is heel simpel. Het enige wat je hoeft te doen is deelnemen aan een spel wat NFT tokens vindt. Tijdens het spelen kom je een mooi wapen tegen die je graag wilt verkopen aan een andere speler. Dit is mogelijk op een van bovengenoemde exchanges/marktplaatsen. Je kunt zelfs jouw karakters binnen het spel als een ERC-721-token programmeren. En als je wil mag je ze verkopen of ruilen met een andere speler.

NFT en Play-to-Earn

De populariteit van NFT tokens en blockchain gaming gaan hand in hand. Het feit dat je geld kunt verdienen door spelletjes te doen draagt daar zeker aan bij. Dit fenomeen heet play-to-earn. De meeste games zijn compatibel met een MetaMask wallet. Die kun je binnen een paar seconden al zelf aanmaken. Vervolgens kun je ERC-tokens direct versturen of ontvangen. Sommige gaming platforms zijn decentraal en maken gebruik van het Ethereum platform. Daardoor is het soms noodzakelijk om een beetje ETH te hebben om te mogen spelen.

Waar kun je een ERC-721 token bewaren?

Een ERC-721 token is gebouwd op de blockchain van Ethereum. Zodoende kun je ze daar op bewaren als je wil. Daarnaast hebben sommige ERC-20 tokens een eigen wallet. Verdiep je daar vantevoren even in. Een andere optie is om een ETH wallet te gebruiken, zoals een browser extensie van MetaMask of MyEtherWallet (MEW).

Michel van Ros

Michel van Ros

Ik help mensen geld verdienen met het beleggen op de beurs en met het investeren in crypto munten. Op Beursgids.com laat ik je zien wat wel, en wat niet werkt. Zo weet je precies hoe het moet. Ook deel ik regelmatig toffe en super waardevolle tips en technieken op mijn website. Check hier de cursus beleggen op de beurs en de cursus beginnen met Bitcoin & cryptomunten waarin je stap voor stap gaat ontdekken hoe je (veel) geld kunt verdienen met beleggen en cryptomunten.

Gerelateerde artikelen