Wat is een ERC20 token en waarom is het zo populair?

Ethereum is een zeer populair blockchain platform. Het heeft een eigen cryptocurrency genaamd Ether (ETH) en gebruikt een eigen programmeertaal die Solidity wordt genoemd. Daarnaast is het mogelijk om een eigen token te laten draaien op het eigen netwerk. In dat geval heb je een ERC20 token gecreëerd. Wat is het precies en hoe werkt zo’n token?

Wat is een ERC20 token?

Een ERC20 token is gebaseerd op Ethereum. Dergelijke coins worden voor verschillende doeleinden gebruikt, bijvoorbeeld om transacties mee te doen of om bepaalde contracten te vertegenwoordigen. ERC is de afkorting van ‘Ethereum Request for Comments’. Dit komt er op neer dat het een voorstel is voor een verbetering van het netwerk. ‘20’ geeft het unieke kenmerk voor het voorstel weer.

Eisen om actief te worden op het netwerk

Er is toestemming nodig voor een ERC20 token actief mag worden op het Ethereum netwerk. Om dit proces te vergemakkelijken is een lijst met voorwaarden aanwezig. Een belangrijke eis is bijvoorbeeld dat gebruikers toegang moeten hebben tot alle data van de token. Ook moet de token in staat zijn om uitgewisseld en/of opgeslagen te worden als de gebruikers dat willen.

Lijst van bekende ERC20 tokens wordt steeds langer

Steeds meer mensen besluiten om een eigen cryptocurrency te maken. Een blockchain platform als Ethereum heeft de drempel behoorlijk verlaagd. Je hoeft er echt geen software expert meer voor te zijn want met een beetje verstand van programmeren kun je ver komen. De ERC20 standaard geeft je alle handvatten die je nodig hebt om een eigen crypto te maken. Wat dat betreft is het geen verrassing dat er dagelijks nieuwe ERC20 tokens op de markt komen. Bekende namen uit de afgelopen jaren zijn bijvoorbeeld:

  • Chainlink (LINK)
  • OmiseGo (OMG)
  • Shiba Inu (SHIB)
  • Loopring (LRC)
  • Maker (MKR)

Wat is een token swap?

Soms ondergaat een ERC20 token een zogeheten ‘token swap’. Dit betekent dat het bedrijf dat de munt of token heeft gemaakt overstapt van een testnet naar een mainnet. De testperiode is dan voorbij en het echte werk staat op het punt te beginnen. Vaak worden de tokens tijdens dit proces van de ene blockchain naar de andere overgezet. Soms kan het nodig zijn om de tokens uit je Ethereum wallet te halen. Ze zijn namelijk niet altijd meer geschikt voor de digitale portemonnee die je eerder gebruikte. En het is natuurlijk niet de bedoeling dat je jouw investering verliest. Is er sprake van een token swap? Stuur de tokens dan naar een exchange zoals Binance. Die zorgt er voor dat de token swap op correcte wijze verloopt.

Welke wallets zijn compatibel met ERC20 tokens?

ERC20 tokens zijn niet meer weg te denken uit de cryptowereld. Zodoende zijn diverse wallets compatibel. Dit betekent dat ze een groot aantal van deze coins ondersteunen. Wallets waar je terecht kan met ERC20 tokens zijn onder andere ‘MyEtherWallet’, ‘Hardware Wallet’ en ‘Exodus’. Als het goed is bevat jouw wallet een Ethereum wallet waar je tokens naar toe kunt sturen en ontvangen. Zoals gezegd is het wel even oppassen met een token swap. We wensen jou veel succes met je investering!

Michel van Ros

Michel van Ros

Ik help mensen geld verdienen met het beleggen op de beurs en met het investeren in crypto munten. Op Beursgids.com laat ik je zien wat wel, en wat niet werkt. Zo weet je precies hoe het moet. Ook deel ik regelmatig toffe en super waardevolle tips en technieken op mijn website. Check hier de cursus beleggen op de beurs en de cursus beginnen met Bitcoin & cryptomunten waarin je stap voor stap gaat ontdekken hoe je (veel) geld kunt verdienen met beleggen en cryptomunten.

Gerelateerde artikelen