Wat is een Ethereum Improvement Proposal (EIP)?

Voor het gemak korten we Ethereum Improvement Proposal af tot EIP. Het zijn een aantal criteria die toekomstige procedures of functies van Ethereum defeniëren. De naam zegt het eigenlijk al: ‘improvement proposal’ betekent in het Nederlands ‘een voorstel tot verbetering’. Een EIP bevat een aantal technologische eisen om de voorgestelde wijzigingen uberhaupt mogelijk te maken. Ook toepassingscriteria en netwerk upgrades worden via een EIP procedure vastgesteld.

Wie is in staat om een EIP te schrijven?

De lat ligt hoog voor het versturen van een correct geformuleerde EIP. Zodoende is het belangrijk om de standaarden voor het samenstellen van een voorste goed door te lezen. Deze zijn opgenomen in EIP 1. Je kunt je voorstellen dat niet iedereen in staat is om een EIP te schrijven. Meestal zijn het software en/of applicatie ontwerpers die een dergelijk voorstel schrijven.

Waarom is een EIP zo belangrijk?

EIPS spelen een belangrijke rol als het gaat om de toekomst van het Ethereum platform. Ze hebben immers betrekking op de manier waarop aanpassingen moeten worden vastgelegd en plaatsvinden. Er is zowel een EIP voor procedure wijzigingen op kleine schaal als voor netwerk upgrades en nieuwe toepassingen.

Overeenstemming in het netwerk is belangrijk

Elke upgrade van het netwerk bevat een aantal EIPs die door iedereen die het Ethereum netwerk gebruikt moet worden toegepast. Het gevolg is wel dat de ontwerpers die de EIP hebben bedacht in overeenstemming moeten zijn met alle andere gebruikers van het Ethereum mainnet. Het is daarom uitermate belangrijk dat iedereen de gevraagde EIPS heeft doorgevoerd.

Kern en niet-kern EIPs

Een bijzonder kenmerk van het Ethereum is dat iedereen voorstellen mag doen wat betreft het verbeteren van het platform. Dit betekent natuurlijk niet meteen dat de wijzigingen ook worden doorgevoerd. Soms zijn er discussies voordat een netwerk upgrade door de gemeenschap wordt geaccepteerd. Met name bij kern EIPs, bijvoorbeeld voor een brede upgrade, moet er consensus worden bereikt. Dit houdt in dat alle nodes bijgewerkt moeten worden om deel te blijven uitmaken van hetzelfde netwerk. Sommige EIP’s die niet tot de kern behoren, zoals een niet-ERC20 token, hoeven echter niet alle door alle toepassingen te worden opgenomen.

Michel van Ros

Michel van Ros

Ik help mensen geld verdienen met het beleggen op de beurs en met het investeren in crypto munten. Op Beursgids.com laat ik je zien wat wel, en wat niet werkt. Zo weet je precies hoe het moet. Ook deel ik regelmatig toffe en super waardevolle tips en technieken op mijn website. Check hier de cursus beleggen op de beurs en de cursus beginnen met Bitcoin & cryptomunten waarin je stap voor stap gaat ontdekken hoe je (veel) geld kunt verdienen met beleggen en cryptomunten.

Gerelateerde artikelen