Wat is een Exchange Traded Fund (ETF) en waarom is het zo interessant voor beleggers?
Op de aandelenbeurs en cryptomarkt kun je diverse hulpmiddelen gebruiken om een of meerdere activa te volgen. Een populaire optie is bijvoorbeeld de Exchange Traded Fund (ETF). Wat is het precies en hoe kun je het gebruiken om succes te boeken met aandelen en/of cryptocurrencies? In dit artikel staat het antwoord.
Wat is een Exchange Traded Fund (ETF)?
Een andere naam voor een Exchange Traded Fund (ETF) is een indextracker. Dit deze naam geeft precies weer wat het inhoudt. Het houdt namelijk een of meerdere activa in de gaten. Denk bijvoorbeeld aan een grondstof, index, obligatie of cryptocurrency. Stel je voor dat een index met 5 procent stijgt. In dat geval maakt de ETF dezelfde winst. En dat is niet het enige voordeel. Stel je voor dat je wilt investeren in een cryptomunt. Bij een ETF is het mogelijk om geld te verdienen aan een dalende trend (short gaan). Een cryptocurrency exchange biedt deze mogelijkheid niet.
Passief beheerd beleggingsfonds
Een ETF is een zogeheten passief beheerd beleggingsfonds. Het combineert de voordelen van aandelen en een beleggingsfonds met elkaar. Zo kun je er een brede portefeuille mee creëren. Misschien wil je het graag gebruiken voor Bitcoin (BTC). In dat geval volg je de prijs van deze populaire cryptomunt op de voet. Dankzij een ETF is de drempel om te beleggen veel lager. Bovendien heeft onderzoek uitgewezen dat het langere tijd volgen van een index uiteindelijk beter rendement geeft dan actief handelen in beurs en/of crypto aandelen.
Een korte geschiedenis van de ETF
ETF’s zijn inmiddels niet meer weg te denken uit de financiële wereld. Toch bestaan ze nog niet eens zo heel erg lang. Beurshandelaren in de Verenigde Staten begonnen met passief beleggen aan het einde van de jaren ’80. De eerste ETF ooit heette de ‘SPDR S&P 500 ETF’ en volgde de Amerikaanse aandelenindex S&P 500 op de voet.
ETF en futures
Futures en ETF’s zijn onlosmakelijk met elkaar verbonden. Verdiep je in de werking van beiden om te begrijpen hoe ze werken. Bij een future is er sprake van een bepaalde overeenkomst over een belegging. Daarbij spreken twee partijen af om de belegging te verhandelen tegen een vooraf afgesproken prijs. Op hun beurt steken de futures waarin je de ETF belegt hun geld in echte cryptocurrencies. Vervolgens kun je de koers van deze cryptomunt dagelijks volgen.
Ongereguleerde markt
Futures hebben veel weg van opties, maar met meer risico. Je kunt namelijk veel meer verliezen dan je index. Vaak worden er bij futures flinke bedragen ingezet. Hou daarnaast rekening met het feit dat de cryptomarkt grotendeels ongereguleerd is. Er is geen autoriteit aanwezig die de kopers en verkopers in de gaten houdt. Daardoor mogen verzekeraars en pensioenfondsen bijvoorbeeld niet in de cryptomarkt beleggen. Dit verbod biedt echter veel ruimte voor ETF’s. Via dit hulpmiddel mag men namelijk wel handelen in crypto.
Michel van Ros
Ik help mensen geld verdienen met het beleggen op de beurs en met het investeren in crypto munten. Op Beursgids.com laat ik je zien wat wel, en wat niet werkt. Zo weet je precies hoe het moet. Ook deel ik regelmatig toffe en super waardevolle tips en technieken op mijn website. Check hier de cursus beleggen op de beurs en de cursus beginnen met Bitcoin & cryptomunten waarin je stap voor stap gaat ontdekken hoe je (veel) geld kunt verdienen met beleggen en cryptomunten.