Waar moet je op letten bij het kiezen van een exchange?

Waarschijnlijk heb je wel eens door een groot warenhuis gelopen en je verwondert over alle producten die er te koop zijn. De cryptocurrency market lijkt er eigenlijk wel een beetje op. Wie begint met handelen in digitale valuta wordt getrakteerd op een overweldigend aanbod. Een exchange helpt je graag bij het zetten van de eerste stappen in deze bijzondere wereld. Wat is een exchange en hoe werkt het?

Wat is een exchange?

De crypto industrie blijft maar doorgroeien. Inmiddels is de markt meer dan 100 miljard dollar waard. Steeds meer mensen van over de hele wereld maken dan ook gebruik van een crypto exchange. Dit is in feite een digitaal warenhuis die diverse cryptomunten voor jou in de aanbieding heeft. Op dit handelsplatform koop of verkoop je binnen enkele minuten allerlei cryptocurrencies. Bekende cryptomunten die je op bijna elke exchange vindt zijn bijvoorbeeld:

Centrale en decentrale exchanges

Veel populaire exchanges zijn centraal. Dit houdt in dat je bij het aanmelden toch identiteitsgegevens moet delen. Bij een decentrale exchange (DEX) is dat niet het geval. De identificatieprocedure is volgens de wet verplicht omdat de exchanges moeten weten wie hun klanten zijn. We snappen dat dit nogal tegenstrijdig is met het idee van decentralisatie dat zo populair is onder cryptocurrency investeerders. Je anonimiteit op centrale exchanges is dus niet honderd procent gewaarborgd. Daar staat wel tegenover dat deze handelsplaatsen betrouwbaar zijn en jouw munten op een veilige manier proberen te bewaren. Niet voor niets zijn deze centrale exchanges ondanks verplichte identificatie erg populair:

 • Binance
 • Coinbase
 • Kraken
 • KuCoin
 • Bithumb
 • Bitfinex
 • Bitstamp

Wil je toch liever gebruik maken van een decentrale exchange? (DEX)? Dan zijn dit een aantal opties:

 • Uniswap
 • Pancakeswap
 • Deri Protocol
 • TraderJoe
 • Sushiswap
 • Honeyswap
 • Curve Finance

Hoe kies je een goede exchange?

Goed onderzoek doen is belangrijk wanneer je een exchange kiest. Het aanbod is tegenwoordig zeer ruim, maar niet elk handelsplatform biedt evenveel kwaliteit en veiligheid. Bedenk eerst in welke cryptomunt je graag wil investeren. Zet jouw redenen eens op papier. Verdiep je daarnaast in de mogelijkheden per exchange. De cryptomunt die je in gedachten hebt is misschien niet overal verkrijgbaar.

Let op de handelskosten
Tevens is het bij het kiezen van een crypto exchange belangrijk om te kijken naar de tarieven die gehanteerd worden. In het Engels noemt men dit ook wel de ‘fee’. Dit betekent dat je voor het handelen een bepaalde vergoeding moet betalen. Wil je gaan daytraden? Kies dan voor een exchange met een zo laag mogelijke fee. Dit zijn de exchanges met de laagste handelskosten:

1 – Binance
2 – Gemini
3 – Cex.io
4 – Bittrex
5 – Coinbase
6 – Bitstamp
7 – Poloniex

Hoe zit het met de veiligheid van exchanges?

De afgelopen jaren is de cryptomarkt helaas meerdere keren getroffen door hackers. Cybercriminelen hebben exchanges zoals Binance aangevallen om cryptomunten te stelen. Vaak mislukt het, maar er zijn ook succesvolle hacks geweest. Zo verloor Mount Gox in 2014 maar liefst 300 miljoen euro aan Bitcoin. Het handelsplatform ging er zelfs failliet door. Exchanges proberen er alles aan te doen om hackpogingen af te weren. Toch lukt dit lang niet altijd. Wil je zo min mogelijk risico lopen? Bewaar jouw cryptomunten dan niet op een exchange, maar ine een hardware wallet. Die is niet verbonden met het internet, waardoor cybercriminelen buiten de deur worden gehouden.

Michel van Ros

Michel van Ros

Ik help mensen geld verdienen met het beleggen op de beurs en met het investeren in crypto munten. Op Beursgids.com laat ik je zien wat wel, en wat niet werkt. Zo weet je precies hoe het moet. Ook deel ik regelmatig toffe en super waardevolle tips en technieken op mijn website. Check hier de cursus beleggen op de beurs en de cursus beginnen met Bitcoin & cryptomunten waarin je stap voor stap gaat ontdekken hoe je (veel) geld kunt verdienen met beleggen en cryptomunten.

Gerelateerde artikelen