Wat is een flippening en gaat het binnenkort gebeuren?
De termen vliegen je werkelijk om de oren als crypto investeerder. Zo hoor je steeds meer mensen enthousiast praten over de ‘flippening’. Wat betekent het en wat zijn de gevolgen voor de cryptomarkt als het daadwerkelijk gaat gebeuren?
Wat is een flippening?
Bitcoin en Ethereum zijn de twee grootste cryptocurrencies ter wereld. Hoewel hun koerswaarde, technologie en doelstellingen verschilt worden de twee toch als concurrenten gezien. Sommige investeerders geloven dat Ethereum op een dag Bitcoin zal inhalen als grootste cryptocurrency ter wereld. Vindt zoiets daadwerkelijk plaats, dan is er sprake van een “flippening”. Dit betekent dat Bitcoin zijn nummer 1 positie in de lijst van grootste cryptocurrencies ter wereld moet afgeven aan Ethereum.
Bitcoin dominantie wordt minder
Voor sommige investeerders is de “flippening” een droom. Of het ooit zal gebeuren weten we niet. Maar mocht het ooit zo ver gaan dan zal dit de gehele cryptomarkt op zijn grondvesten doen schudden. Bitcoin is immers al sinds 2009 heer en meester op de cryptomarkt. Niet voor niets is er de term “Bitcoin dominantie” om de invloed van de cryptomunt ten opzichte van altcoins in beeld te brengen. Een interessante ontwikkeling is wel dat de Bitcoin dominantie op de markt langzamerhand minder lijkt te worden. Op 1 januari 2014 was dit nog 99.02 procent. Een enorm verschil als je het vergelijkt met 1 december 2021, toen de dominantie iets meer dan 41 procent betrof.
Is een flippening mogelijk?
De vraag is natuurlijk wel: Is Ethereum sterk genoeg om qua marktkapitalisatie groter te worden dan Bitcoin? Een flippening betekent namelijk dat er meer geld Ethereum zit dan in Bitcoin. Wat het antwoord ook zal worden: geïnteresseerden in de “flippening” kunnen terecht op de website van Blockchaincenter. Zoek naar “flippening” en je ziet dat Ethereum en Bitcoin op verschillende punten met elkaar worden vergeleken. Denk bijvoorbeeld aan actieve adressen, het transactievolume, het handelsvolume en de interesse in Google.
Wat is er nodig voor een flippening?
Er is heel wat voor nodig om een “flippening” te bewerkstelligen. Al eerder schreven we dat Ethereum op het gebied van marktkapitalisatie Bitcoin alleen inhaalt als er meer geld in wordt geïnvesteerd. Maar dat is niet het enige wat nodig is voor een historische inhaalrace. Het transactievolume op het Ethereum netwerk moet ook groter worden dan die op het Bitcoin netwerk. Daarnaast moet er dagelijks meer Ethereum worden gekocht en verkocht dan Bitcoin. En dan hebben we het nog niet eens gehad over het aantal actieve Ethereum wallets dat die van Bitcoin moet overstijgen, net als het aantal publieke nodes en de kosten voor een individuele transactie. Tenslotte moeten mensen over de hele wereld vaker naar Ethereum zoeken in Google dan naar Bitcoin. Kortom: er is werk aan de winkel!
Welke factoren kunnen leiden tot een flippening?
De term “flippening” bestaat natuurlijk niet voor niets. Het zal lastig worden om Bitcoin in te halen, maar niet onmogelijk. De volgende situaties zouden uiteindelijk kunnen leiden tot een flippening:
1. Er komen steeds meer serieuze altcoin projecten op het Ethereum netwerk: Zo maakten DeFi projecten op het netwerk in 2019 een enorme groei door. Die kan zich de komende jaren gaan voortzetten.
2. Het verifiëren van transacties op het Ethereum netwerk gaat veel sneller dan die op het Bitcoin netwerk: Vergelijk het maar eens met elkaar. Het ontvangen of verzenden van transacties via Ethereum duurt 10 seconden, terwijl die van Bitcoin minstens 10 minuten in beslag neemt. Dit maakt Ethereum een interessant alternatief voor Bitcoin. Overigens willen we wel vermelden dat er door de populariteit van het Ethereum netwerk soms vertragingen ontstaan. Ook lopen de “Gas fees voor het versturen van een Ethereum transactie momenteel erg op.
3. Bitcoin wordt gemined met Proof of Stake, Ethereum gebruikt Proof of Work: De elektriciteitskosten van Proof of Work zijn erg hoog. Daarnaast is het weinig duurzaam in vergelijking met Proof of Work. Ethereum is overgestapt naar een Proof of Stake netwerk. Niet alleen vanwege het duurzame aspect, maar ook omdat het meer decentraal is en daarom beter bestand tegen aanvallen van cybercriminelen.
Michel van Ros
Ik help mensen geld verdienen met het beleggen op de beurs en met het investeren in crypto munten. Op Beursgids.com laat ik je zien wat wel, en wat niet werkt. Zo weet je precies hoe het moet. Ook deel ik regelmatig toffe en super waardevolle tips en technieken op mijn website. Check hier de cursus beleggen op de beurs en de cursus beginnen met Bitcoin & cryptomunten waarin je stap voor stap gaat ontdekken hoe je (veel) geld kunt verdienen met beleggen en cryptomunten.