Wat is een fork en waarom komt het soms voor?

De blockchain is een relatief nieuwe en revolutionaire technologie die het verrichten van transacties en het opslaan van informatie vereenvoudigt. Om dit mogelijk te maken is er zeer veel technologie nodig. In dit artikel duiken we in een belangrijk onderdeel van blockchain: een fork. Wat is het precies en hoe werkt het?

Wat is een fork?

De term ‘fork’ zegt je op het eerste gezicht misschien niet zoveel. De naam maakt de betekenis ervan niet meteen duidelijk. Toch is het verstandig om je er in te verdiepen omdat je daardoor blockchain en cryptomunten veel beter leert begrijpen. Het komt er op neer dat een fork is een blockchain is die zich afsplitst.

Wat is een blockchain en hoe werkt het?

Om een duidelijk begrip te krijgen van wat een fork is duiken we in de wereld van blockchain. Dit is een digitaal netwerk waar iedereen aan mag deelnemen. De deelnemers aan een blockchain worden ‘nodes’ genoemd. Het netwerk is weliswaar decentraal, maar functioneert niet zonder regels. Zo gelden er bepaalde voorwaarden bij het goedkeuren van een blok. Pas als er consensus (overeenstemming) onder nodes is bereikt mag er een nieuw blok aan de blockchain worden toegevoegd. Daarnaast zijn er regels voor de grootte van een block en de beloningen voor miners.

Blockchain protocol

Uit alle regels ontstaat uiteindelijk het blockchain protocol. Een node moet zich altijd aan de voorwaarden houden. Is dat niet het geval, dan krijgt hij of zij een functie elders. En in minder extreme situaties is het mogelijk dat de node zijn inleg verliest. Hoe dan ook is het voor een node onmogelijk om de blockchain aan te passen. Een blockchain is vaak zeer groot waardoor het protocol niet kan worden veranderd. Dit zorgt uiteraard voor een zeer veilige omgeving.  Maar soms is er een voorstel om toch een aparte blockchain te creëren. Dit kan leiden tot een splitsing van de blockchain, oftewel een fork.

Bekende crypto forks: een overzicht

Bij een fork ontstaan er eigenlijk twee blockchains. Ze hebben dezelfde geschiedenis veel van elkaar weg, maar het protocol verschilt.  In het verleden zijn er diverse afsplitsingen geweest. Een kort overzicht:

Bitcoin (BTC) –> Litecoin (LTC) à Junkcoin (JKC) –> Dogecoin (DOGE)

Bitcoin (BTC) –> Bitcoin Cash (BCH)

Dash (DASH) –> PIVX (PIVX)

Ethereum (ETH) –> Ethereum Classic (ETC)

Monero –> Electroneum (ETN)

Monero –> Monero Original (XMO)

Monero –> Monero Classic (XMC)

Wat is een hard fork?

Het blockchain protocol vormt de essentie van een hard fork. Het ontstaat wanneer de nodes weigeren om zich aan te passen aan het nieuwe protocol. De blocks worden daarom geweigerd. Dit leidt uiteindelijk tot een hard fork, oftewel een afsplitsing van de blockchain. Soms staat een hard fork al enige tijd op de planning. Soms is het echter ook het resultaat van een verschil van mening onder deelnemers aan de blockchain. Ze bereiken bijvoorbeeld geen consensus over een bepaalde update in de blockchain.

Nieuwe cryptomunt

De partij die graag een ander protocol wenst besluit zich af te scheiden. De nodes binnen het oude protocol mogen zelf beslissen of ze in de oude blockchain blijven of naar het nieuwe gaan. In de meeste gevallen ontstaat er uit het nieuwe protocol een gloednieuwe cryptomunt. Dit hebben we bijvoorbeeld gezien bij de Bitcoin fork in november 2018 die leidde tot Bitcoin Cash en Bitcoin SV.

Wat is een soft fork?

Een soft work werkt net een beetje anders dan een hard fork. Daarbij ontstaat er een nieuwe blockchain versie waarbij sommige nodes nog actief zijn in de oudere versie van de blockchain, terwijl andere hebben gekozen voor de nieuwere versie. Daardoor maken ze op hetzelfde moment blocks aan. De protocollen die worden gebruikt zijn echter wel anders. Je kunt een soft fork zien als een update van het protocol. Denk bijvoorbeeld aan betere beveiliging. Vanwege de grootte van sommige blockchains is dit niet altijd mogelijk. In dat geval is een soft fork een goede optie.

Michel van Ros

Michel van Ros

Ik help mensen geld verdienen met het beleggen op de beurs en met het investeren in crypto munten. Op Beursgids.com laat ik je zien wat wel, en wat niet werkt. Zo weet je precies hoe het moet. Ook deel ik regelmatig toffe en super waardevolle tips en technieken op mijn website. Check hier de cursus beleggen op de beurs en de cursus beginnen met Bitcoin & cryptomunten waarin je stap voor stap gaat ontdekken hoe je (veel) geld kunt verdienen met beleggen en cryptomunten.

Gerelateerde artikelen