Wat is een full node en welke voor- en nadelen heeft het?

Bitcoin is op verschillende manieren te gebruiken. Sommige investeerders willen het liefst de touwtjes zoveel mogelijk in eigen handen houden. Ze kiezen bijvoorbeeld voor een full node om de mogelijkheden van deze cryptomunt volledig te benutten. Wat is een full node en hoe werkt het? We leggen het je graag uit.

Wat is een full node?

Een full node is een computer die beschikt over speciale software om transacties en blokken volledig te verifiëren. Je kunt het dan ook gebruiken om volledige controle te hebben over je privacy. Bovendien verklein je het risico op bemoeienis door andere partijen tot een minimum. En er is meer goed nieuws: een eigen full node is niet zo duur en ingewikkeld als je misschien denkt. Niet voor niets maken veel Bitcoin investeerders er graag gebruik van in hun streven naar soevereiniteit en onafhankelijkheid.

De touwtjes in eigen handen

Met een full node heb je honderd procent inzicht in de blockchain. Je controleert alle punten immers helemaal zelf. Dit sluit aan bij het oorspronkelijke idee van Bitcoin, namelijk een decentraal betaalnetwerk waar gebruikers de touwtjes in handen hebben. Full nodes zijn volledig zelf te controleren waarbij tussenpartijen volledig overbodig zijn.

Wees je eigen bank

Een belangrijk voordeel van een full node is dat je in feite actief bent als je eigen bank. Uiteraard is het installeren van een node niet gratis. Zo moet je zorgen voor voldoende brandbreedte en een goede harde schijf. Toch liggen de kosten vrij laag als je een kleine computer zoals een Raspberry P gebruikt. Een oude laptop van zolder halen of een zogeheten ‘proned’ node is ook mogelijk. Deze laatste optie houdt in dat je slechts een deel van de Bitcoin blockchain bewaart. Daardoor is het ook op een simpele laptop die je dagelijks gebruikt te draaien.  Hou wel rekening met het feit dat een full node de hele dag nieuwe blokken verifieert. Dit kost ongeveer 20GB per maand van jouw internetlimiet.

Consensus

Naast decentralisatie is consensus een zeer belangrijk onderdeel van een blockchain. Dit betekent dat de gebruikers van een netwerk het onderling met elkaar eens moeten zijn over een eventuele aanpassing. Op basis van de meerderheid moet er sprake zijn van consensus. Dit maakt het onmogelijk om het netwerk te manipuleren. De consensus wordt sterker naarmate er meer nodes in het spel zijn. Die houden elkaar qua eerlijkheid immers in evenwicht.

Wat zijn de nadelen van een full node?

Met name technische gebruikers zijn enthousiast over een full node. Ze hebben vaak de zogeheten Bitcoin Core wallet in hun bezit. Dit geeft een gevoel van vrijheid en controle en sluit aan bij de decentralisatie droom van Satoshi Nakamoto. Aan de andere kant neemt het verifiëren van de blockchain soms veel tijd in beslag. Ook kost het veel opslagruimte en zijn de kosten voor het dataverkeer niet mals. Wat dat betreft is er nog zeker ruimte voor verbetering.

Michel van Ros

Michel van Ros

Ik help mensen geld verdienen met het beleggen op de beurs en met het investeren in crypto munten. Op Beursgids.com laat ik je zien wat wel, en wat niet werkt. Zo weet je precies hoe het moet. Ook deel ik regelmatig toffe en super waardevolle tips en technieken op mijn website. Check hier de cursus beleggen op de beurs en de cursus beginnen met Bitcoin & cryptomunten waarin je stap voor stap gaat ontdekken hoe je (veel) geld kunt verdienen met beleggen en cryptomunten.

Gerelateerde artikelen