Wat is een Gas prijs en hoe wordt het berekend?

Het omvangrijke Ethereum netwerk kan alleen functioneren met behulp van Gas. Dit vormt als het ware de brandstof voor alle activiteiten die plaatsvinden, zoals transacties en het uitvoeren van dApps en smart contracts. Voor de Gas prijs moet een berekening worden gemaakt. Hoe vindt dat plaats?

Hoe wordt de Gas prijs berekend?

Om de kosten te berekenen heb je een Gas prijs en Gas limit nodig. Dit laatste geeft aan hoeveel je als gebruiker wil spenderen aan jouw transactie. Vermenigvuldig de Gas prijs en de Gas limit met elkaar om de kosten in beeld te brengen. Laten we een praktijkvoorbeeld van een auto gebruiken. Stel je voor dat je 10 liter benzine nodig hebt. De prijs is 1.90 euro voor een liter. In dat geval bereken je  10×1.90 = 19 euro aan totale kosten.  Een transactie op het Ethereum netwerk werkt precies hetzelfde. 

GWEI

De prijs van Gas verschijnt doorgaans in beeld als GWEI.  Dit betreft 1.000.000.000ste deel van Eth Het is belangrijk om een goede Gas limit in te stellen. Daarmee geef je namelijk aan hoeveel Gas je precies voor een transactie wil gebruiken. Dit wordt gemeten in eenheden. Over het algemeen is een standaard transactie uit te voeren met 21000.  Overigens gebruiken ICO’s soms een hogere limiet. 

Zorg voor voldoende Gas

Voor iedere transactie die je uitvoert op het Ethereum netwerk is Gas nodig. Zorg er dan ook voor dat je genoeg van deze brandstof hebt. Is dat niet het geval, dan mislukt je transactie en blijven de cryptomunten in je wallet staan. Dat is niet zo erg (je kunt de transactie altijd nog een keer verzenden) maar het is wel zonde dat je alsnog fees moet betalen. Die worden betaald aan de miner die de transactie verifieert. 

Is het mogelijk om de Gas prijs te verlagen?

Er is de laatste tijd veel kritiek op de hoge transactiekosten op het Ethereum netwerk. Gelukkig is het mogelijk om zelf de Gas prijs te verlagen. Dit is toegestaan, maar de kans is wel groot dat een miner besluit om je transactie achter in de wachtrij te plaatsen. Hoe hoger de Gas prijs, hoe sneller een transactie wordt verwerkt. Heb je weinig tijd? Verhoog de prijs om de transactieduur niet te hoog te laten oplopen. 

Hoe lang duurt een transactie met Gas?

Over het algemeen neemt een transactie een paar seconden tot een paar minuten duurt, afhankelijk van de hoeveelheid GWEI die je gebruikt. Hoe meer GWEI, hoe sneller miners de transactie voor hun rekening nemen. En hou rekening met het feit dat een transactie langer kan duren als er drukte is op het netwerk. 

Michel van Ros

Michel van Ros

Ik help mensen geld verdienen met het beleggen op de beurs en met het investeren in crypto munten. Op Beursgids.com laat ik je zien wat wel, en wat niet werkt. Zo weet je precies hoe het moet. Ook deel ik regelmatig toffe en super waardevolle tips en technieken op mijn website. Check hier de cursus beleggen op de beurs en de cursus beginnen met Bitcoin & cryptomunten waarin je stap voor stap gaat ontdekken hoe je (veel) geld kunt verdienen met beleggen en cryptomunten.

Gerelateerde artikelen