Wat is een gedistribueerd grootboek en waarom is het zo efficiënt?

Een grootboek kennen we natuurlijk allemaal. Het is een document waarin allerlei belangrijke gegevens worden bijgehouden. Zelfs Sinterklaas heeft er een in bezit. Inmiddels is het gedistribueerde grootboek aardig gedigitaliseerd. Hoe zit dit precies en wat is de connectie met crypto? Je leest de antwoorden in dit artikel.

Wat is een gedistribueerd grootboek?

Het gedistribueerde grootboek is van alle tijden. De oude Egyptenaren begonnen er al mee toen ze belangrijke gegevens op papyrus noteerden. Later kregen we natuurlijk papier en de boekdrukkunst. Je kunt zelfs zeggen dat men in de Prehistorie een ‘grootboek’ bijhield door afbeeldingen te maken op klei en steen. Duizenden jaren later zijn bij de blockchain technologie aanbeland. De blockchain is een openbaar en digitaal grootboek waarin alle transacties met digitale valuta worden bijgehouden. Daarnaast worden de transacties beveiligd door middel van cryptografie. Dit is in feite een geheimtaal die de data van een transactie onleesbaar maakt voor onbevoegden.

Digitale database zonder centrale autoriteit

Je kunt een gedistribueerd grootboek het beste vergelijken met een digitale database. Het bewaart alle transacties die plaatsvinden met cryptomunten of tokens op meerdere plaatsen. Dit is met opzet, omdat het daarmee voorkomt dat er sprake is van een centrale autoriteit die alles controleert. Er is niemand die de touwtjes in handen heeft. En door het ontbreken van een centrale gegevensopslag is manipulatie van de digitale database vrijwel onmogelijk.

Hoe werkt een gedistribueerd grootboek?

Een gedistribueerd grootboek werkt door middel van knooppunten. Die zijn met elkaar verbonden in een groot netwerk. Normaliter is er in zo’n netwerk een centrale autoriteit aanwezig om de boel in goede banen te leiden, maar dat is nu dus niet zo. Ieder bestand werkt onafhankelijk en het beheer ligt in handen van alle knooppunten die het netwerk rijk is. 

Welke potentie heeft het gedistribueerde grootboek?

Ieder knooppunt in het netwerk opereert onafhankelijk bij het verwerken van transacties. Pas als alles klopt begint het stemproces om consensus te bereiken. Dit houdt in dat de meerderheid van de knooppunten het met elkaar eens moet zijn of een transactie wel of niet gevalideerd kan worden. Dit is een heel proces, maar zeker te implementeren door bedrijven uit de financiële sector. Gegevens worden in onafhankelijke blokken met elkaar verbonden. Ondertussen zorgt cryptografie ervoor dat alle belangrijke data optimaal is beschermd. Dit kan bedrijfsprocessen veel betrouwbaarder en efficiënter maken. Zelfs voor de overheid, die over veel belangrijke data beschikt, is het gebruik een gedistribueerd grootboek een goede optie. 

Michel van Ros

Michel van Ros

Ik help mensen geld verdienen met het beleggen op de beurs en met het investeren in crypto munten. Op Beursgids.com laat ik je zien wat wel, en wat niet werkt. Zo weet je precies hoe het moet. Ook deel ik regelmatig toffe en super waardevolle tips en technieken op mijn website. Check hier de cursus beleggen op de beurs en de cursus beginnen met Bitcoin & cryptomunten waarin je stap voor stap gaat ontdekken hoe je (veel) geld kunt verdienen met beleggen en cryptomunten.

Gerelateerde artikelen