Wat is een gedistribueerd netwerk en waarom heeft het zoveel toekomstpotentie?

We kunnen wel zeggen dat de blockchain technologie sterk in opkomst is. Je hoeft de krant maar open te slaan of online artikelen te lezen en je komt het vroeg of laat tegen. Sinds de opkomst van blockchain is het gebruik van een gedistribueerd netwerk sterk toegenomen. Wat is het precies en hoe werkt het?

Wat is een gedistribueerd netwerk?

Een gedistribueerd netwerk betekent dat er geen centrale server wordt gebruikt bij het verwerken van gegevens. In plaats daarvan nemen meerdere machines deze belangrijke taak op zich. Dit schept vertrouwen omdat niet één centrale server de touwtjes in handen heeft. Cryptocurrencies zijn een goed voorbeeld van hoe dit werkt. Ze maken gebruik van een gedecentraliseerd netwerk omdat gebruikers transacties worden verstuurd zonder bemoeienis van een derde partij, zoals een bank of financiële instelling. 

Welke voordelen biedt een gedistribueerd netwerk?

Een gedistribueerd netwerk biedt meer voordelen dan het ontbreken van een centrale autoriteit alleen. Zoals gezegd is het systeem zeer betrouwbaar omdat het niet afhankelijk is van één machine. Mocht er onverhoopt toch iets kapot gaan, dan nemen andere machines het gewoon over. Het systeem blijft dus altijd werken. Daarnaast is het netwerk door de aanwezigheid van meerdere machines erg schaalbaar. Op het moment dat er meer rekenkracht nodig is worden er simpelweg meer machines toegevoegd.

Privacy centraal

Tenslotte willen we graag het privacy element van een gedistribueerd netwerk benoemen. Belangrijke informatie, zoals een door jou uitgevoerde transactie, komt niet bij een centraal punt terecht. In plaats daarvan wordt het verwerkt door meerdere knooppunten binnen het netwerk. Dit is een groot voordeel omdat onbevoegden de informatie lastig kunnen volgen. De kans is dan ook groot dat gedistribueerde netwerken in de toekomst vaker gebruikt gaan worden. Mensen hechten immers veel waarde aan hun privacy. 

Wat is de toekomstpotentie van een gedistribueerd netwerk?

Cryptocurrencies vertegenwoordigen dan ook veel meer dan munten of tokens met een bepaalde waarde. Ze bieden de oplossing voor diverse problemen waar we in de samenleving momenteel mee kampen, zoals een gebrek aan privacy. Niet voor niets is er de laatste tijd veel kritiek op Google en Facebook. In een decentraal wereldwijd web hebben deze tech giganten veel minder te zeggen. Natuurlijk staat deze technologie nog in de kinderschoenen. Maar het aantal decentrale applicaties neemt steeds meer toe en daarmee ook de aandacht van het grote publiek. De potentie is er dus zeker.

Michel van Ros

Michel van Ros

Ik help mensen geld verdienen met het beleggen op de beurs en met het investeren in crypto munten. Op Beursgids.com laat ik je zien wat wel, en wat niet werkt. Zo weet je precies hoe het moet. Ook deel ik regelmatig toffe en super waardevolle tips en technieken op mijn website. Check hier de cursus beleggen op de beurs en de cursus beginnen met Bitcoin & cryptomunten waarin je stap voor stap gaat ontdekken hoe je (veel) geld kunt verdienen met beleggen en cryptomunten.

Gerelateerde artikelen