Wat is een gedistribueerde consensus en hoe werkt het?

Consensus algoritmes: wie zich bezighoudt met crypto kan er simpelweg niet omheen. Laat je vooral niet ontmoedigen door de technische kant van digitale valuta. Het is eigenlijk best interessant. Lees dit artikel maar eens over wat een gedistribueerde consensus precies inhoudt. 

Wat is een gedistribueerde consensus?

Blockchain is een gedistribueerd gedecentraliseerd netwerk. Daarnaast is het onveranderlijkheid en biedt het gebruikers volop transparantie, privacy en veiligheid. Hou je het nog een beetje bij? De essentie is eigenlijk vrij simpel. Een blockchain is een netwerk waarop transacties met cryptomunten of tokens plaatsvinden. Er is echter geen centrale autoriteit, zoals een bank of financiële instelling, die de transacties controleert en bevestigd. In plaats daarvan voert een netwerk van computers deze taak uit. Zij moeten het met elkaar eens worden of een transactie gevalideerd kan worden. Oftewel: er moet sprake zijn van een consensusprotocol. De term gedistribueerde consensus wordt gebruikt voor dit belangrijke proces op de blockchain.

Wat is het consensus algoritme?

Om het blockchain netwerk efficiënt te kunnen laten werken moet er sprake zijn van een consensus algoritme. Dit betekent dat alle deelnemers aan het netwerk het met elkaar eens moeten zijn over de huidige staat van het gedistribueerde grootboek. Pas als er consensus is bereikt is er sprake van vertrouwen tussen de verschillende deelnemers op het netwerk. Of nog simpeler gezegd: het consensusprotocol zorgt er voor dat elk blok in de blockchain betrouwbaar is.  

Welke varianten van het consensus algoritme bestaan er?

Iedere node in het blockchain netwerk is belangrijk. Ze hebben gelijke rechten en plichten. Pas als er sprake is van consensus en samenwerking werkt de blockchain naar behoren. Door een consensus algoritme te gebruiken wordt uiteindelijk de zo gewenste gemeenschappelijkheid binnen het netwerk bereikt. Er bestaat niet één consensus algoritme, maar drie. We zullen ze even kort samenvatten:

  • Proof of Work:  Er wordt een miner geselecteerd om een blok te vinden, te valideren en te bevestigen. De miner moet een complexe wiskundige berekening oplossen en gebruikt daarvoor een geavanceerde computer (node). De miner die de puzzel het snelste weet op te lossen krijgt crypto als beloning. 
  • Proof of Stake: In dit consensusalgoritme gebruikt men geen dure hardware, maar zogeheten validators. Zij zetten een aantal munten vast in het systeem, wat ook wel ‘staking’ wordt genoemd.
  • Delegated Proof of Stake: Bij dit consensus algoritme mogen deelnemers hun stem uitbrengen op degene die volgens hen het beste blokken kan valideren.
Michel van Ros

Michel van Ros

Ik help mensen geld verdienen met het beleggen op de beurs en met het investeren in crypto munten. Op Beursgids.com laat ik je zien wat wel, en wat niet werkt. Zo weet je precies hoe het moet. Ook deel ik regelmatig toffe en super waardevolle tips en technieken op mijn website. Check hier de cursus beleggen op de beurs en de cursus beginnen met Bitcoin & cryptomunten waarin je stap voor stap gaat ontdekken hoe je (veel) geld kunt verdienen met beleggen en cryptomunten.

Gerelateerde artikelen