Wat is een Genesis block en waarom is het zo belangrijk?

Zoals de naam al doet vermoeden bestaat een blockchain uit een keten van blokken. Wist je dat het eerste blok een eigen naam heeft? In navolging van de Bijbel draagt het de naam ‘Genesis block’. In dit artikel vertellen we graag wat je er allemaal over moet weten. 

Wat is een Genesis block?

Elke ketting moet natuurlijk ergens beginnen. Dat geldt ook voor de blockchain, dat je kunt zien als een digitaal grootboek waarin transacties wrden opgeslagen. Het zogeheten ‘Genesis block’ vormt de het startpunt van de keten. Je kunt het ook zien als de fundering van de geavanceerde blockchain, die in steeds meer bedrijven en sectoren aan populariteit wint. De Genesis heeft als eerste blok dus een belangrijke functie. 

Waarom is een Genesis block belangrijk?

Een Genesis block is belangrijk omdat het vertrouwen creëert. Zonder het eerste goede blok kun je immers niet verder bouwen. Bovendien moet je toch ergens beginnen. Zomaar willekeurig beginnen met minen is simpelweg niet praktisch. 

Een korte geschiedenis van ‘blok 0’

Het allereerste Genesis blok uit de geschiedenis van crypto stamt uit 2009. Het draagt ook wel de naam ‘Blok 0’ en werd gemined door de enige echte Satoshi Nakamoto. Dit historische moment, het startpunt van Bitcoin, vond plaats op 3 januari 2009. Hij schreef het volgende, inmiddels legendarische bericht:

“The Times 03/Jan/2009 Chancellor on brink of second bailout for banks”

Legendarische zin van Satoshi Nakamoto

Misschien vraag je je af: waar komt deze zin vandaan? Nakamoto schreef het om te bewijzen dat de het eerste blok op de blockchain daadwerkelijk op 3 januari 2009 werd toegevoegd. En het is een verwijzing naar de economische crisis van 2008. Voor 3 janiari 2009 bestond er nog geen mining. Echt een historisch moment dus!

Wat is een hash?

De huidige blockchain van Bitcoin en andere cryptocurrencies is historisch genummerd en wordt aan elkaar verbonden via een ‘hash’. Dit is een uniek algoritme voor elke transactie in een blok. Ieder blok is verbonden aan het voorgaande blok door middel van een hash. Uiteraard heeft het Genesis block geen hash. Wel draagt het het nummer ‘0’. De reden is simpel: het is het eerste blok.Het volgende blok begint met 1, en gaat dan steeds verder. 

Eerbetoon aan een pionier

Wist je dat de eerste vergoeding voor het minen maar liefst 50 BTC was? Deze block reward is gezien de huidige waarde van de Bitcoin nauwelijks nog voor te stellen. Bijzonder genoeg zenden sommige gebruikers nog steeds Bitcoin naar het Genesis blok. Satoshi Nakamoto is nog steeds spoorloos en anoniem, maar het is een mooi eerbetoon.

Michel van Ros

Michel van Ros

Ik help mensen geld verdienen met het beleggen op de beurs en met het investeren in crypto munten. Op Beursgids.com laat ik je zien wat wel, en wat niet werkt. Zo weet je precies hoe het moet. Ook deel ik regelmatig toffe en super waardevolle tips en technieken op mijn website. Check hier de cursus beleggen op de beurs en de cursus beginnen met Bitcoin & cryptomunten waarin je stap voor stap gaat ontdekken hoe je (veel) geld kunt verdienen met beleggen en cryptomunten.

Gerelateerde artikelen