Wat is de Genesis prijs en waarom is het zo uniek?

Het allereerste blok van een cryptocurrency ooit draagt een eigen naam: Genesis. Om te begrijpen hoe dit werkt moet je de basis van blockchain kennen. Dit is een grootboek met een verzameling van zogenaamde blokken die worden gebruikt om informatie over transacties op te slaan. Ieder blok heeft een eigen code die de ‘hash’ wordt genoemd. In dit artikel vind je alles wat je moeten over de Genesis prijs.

Genesis blok schreef geschiedenis

Het Genesis blok van Bitcoin was het allereerste blok van de zogeheten Proof-of-Work blockchain model ooit. Het werd in 2009 ontwikkeld door de bedenker van Bitcoin die vandaag de dag nog steeds anoniem door het leven gaat: Satoshi Nakamoto. Genesis bepaalt nog steeds de structuur van het Bitcoin netwerk en is hét model voor alle andere blokken in de Bitcoin blockchain.

Hoe werkt de blockchain?

De blokken in de blockchain maken deel uit van een netwerk. Ze bevatten verschillende lagen en zijn beveiligd door cryptografie. Dit is een soort codetaal waardoor de data van een transactie alleen leesbaar is voor bevoegden. Het is precies daarom dat een op blockchain gebaseerde cryptocurrency zo veilig is.

Voorvader in een uitgebreide stamboom

Het Genesis Blok, ook wel Blok 0 genoemd, is het extreem eerste blok waarin toegevoegde blokken in een blockchain worden opgenomen. Het is dus de voorvader in een inmiddels lange stamboom van blokken. Het is begonnen met het opslaan van een Bitcoin transactie. Vandaag de dag zijn dat er behoorlijk veel: meer dan 400.000 per dag!

Crypto transacties vastgelegd

Dat Genesis geschiedenis heeft geschreven als het eerste blok ooit is mooi en aardig, maar hoe werkt het dan? Gelukkig is de werking redelijk simpel uit te leggen. Een blok legt de meest actuele crypto transacties vast die nog niet in een van de vorige blokken zijn. Elke keer dat een blok ‘klaar’ is wordt er een nieuw blok gegenereerd.

Satoshi schiep de crypto wereld in zes dagen...

Interessant genoeg werd het eerstvolgende blok na Genesis in 2009 pas zes dagen later gewonnen. Dat is apart omdat de normale tijd tussen blokken 10 minuten is. De precieze reden is onbekend, maar er zijn een aantal theorieën over. Sommigen denken dat Nakamoto er zes dagen over heeft gedaan om het eerste blok in het Bitcoin netwerk te evalueren. Pas daarna vond hij het veilig genoeg en draaide hij de tijdstempel terug. Of deed Satoshi het Bijbelse verhaal na waarin de wereld in zes dagen werd opgebouwd? Wie zal het zeggen…

Michel van Ros

Michel van Ros

Ik help mensen geld verdienen met het beleggen op de beurs en met het investeren in crypto munten. Op Beursgids.com laat ik je zien wat wel, en wat niet werkt. Zo weet je precies hoe het moet. Ook deel ik regelmatig toffe en super waardevolle tips en technieken op mijn website. Check hier de cursus beleggen op de beurs en de cursus beginnen met Bitcoin & cryptomunten waarin je stap voor stap gaat ontdekken hoe je (veel) geld kunt verdienen met beleggen en cryptomunten.

Gerelateerde artikelen