Wat is een gold backed cryptocurrency en welke kenmerken heeft het?

De bijnaam van goud is “koning der metalen”. Het is zeer zeldzaam en duurzaam en werd eeuwenlang gebruikt als betaalmiddel. Tegenwoordig is goud vooral een populair beleggingsmiddel. Sterker nog: steeds meer investeerders hebben een gold backed cryptocurrency in hun digitale portemonnee. Wat maakt deze tokens speciaal?

Wat is een gold backed cryptocurrency?

Een gold backed cryptocurrency is digitaal bezit waarvan de waarde is gebaseerd op de vergelijkbare koers in goud. Een stuk goud wordt gewogen in een specifiek aantal grammen of ‘troy ounces’. Het is dan ook fysiek aan te raken en wordt opgeslagen in de reserves of kluizen van een bedrijf. Een groot verschil met cryptocurrencies, die natuurlijk alleen digitaal bestaan.  Populaire gold-backed cryptocurrencies zijn onder andere:

  • Paxos Gold (PAXG)
  • Digix Worldwide (DGX)
  • Perth Mint Gold Token (PMGT)
  • Tether Gold (XAUT)
  • AABB Gold Token (AABBG)

Waarom is een gold-based cryptocurrency interessant?

Soms is het mogelijk om een gold backed cryptocurrency terug te wisselen voor goud. Misschien vind je het bijvoorbeeld fijner om een fysiek product te hebben. In tegenstelling tot veel cryptocurrencies die een speculatieve waarde hebben, is de waarde van een gold-backed token met een concreet bezit verbonden. Daardoor fluctueert de waarde minder en dit maakt de tokens interessant voor investeerders die iets minder risico willen lopen.

Wat zijn de voor- en nadelen van gold based cryptocurrencies?

Het feit dat gold-backed cryptocurrencies niet fysiek bestaan, geeft ook voordelen. Zo kunnen de tokens gemakkelijk worden opgesplitst en opgeslagen. Ook zijn ze binnen enkele seconden aar een andere crypto wallet. Daar staat echter wel tegenover dat de liquiditeit van dergelijke tokens nog vrij laag is. Dit betekent dat ze op relatief weinig exchanges worden verhandeld. Bovendien zijn ze soms afhankelijk van centrale partijen voor bewaring en controle. Dit doet hun doel als cryptocurrencies niet ten goede. Een van de kernelementen van crypto is immers decentralisatie.

Wat heeft de toekomst voor deze crypto tokens in petto?

Een gold-backed token die zowel decentralisatie als meer liquiditeit weet te combineren heeft meer kans van slagen. AABB Gold Token doet dit en heeft wat dat betreft veel potentie. Maar verdiep je altijd zelf in een cryptocurrency voordat je investeert.

Michel van Ros

Michel van Ros

Ik help mensen geld verdienen met het beleggen op de beurs en met het investeren in crypto munten. Op Beursgids.com laat ik je zien wat wel, en wat niet werkt. Zo weet je precies hoe het moet. Ook deel ik regelmatig toffe en super waardevolle tips en technieken op mijn website. Check hier de cursus beleggen op de beurs en de cursus beginnen met Bitcoin & cryptomunten waarin je stap voor stap gaat ontdekken hoe je (veel) geld kunt verdienen met beleggen en cryptomunten.

Gerelateerde artikelen