Wat is een grafische verwerkingseenheid (GPU) en hoe wordt het gebruikt in de crypto industrie?

De cryptocurrency markt is nog piepjong wanneer je het vergelijkt met de aandelenmarkt. Het bestaat pas sinds 2009, toen de nog steeds anonieme Satoshi Nakamoto zijn Bitcoin introduceerde. Het bestaan van cryptocurrencies is mede te danken aan de zogeheten Graphics Processing Unit, die we voor het gemak zullen vertalen als de grafische verwerkingseenheid. Wat is het precies en hoe werkt het?

Wat is het nut van een GPU?

Cryptocurrencies maken deel uit van een revolutionaire technologie. In tegenstelling tot standaard aandelen worden digitale munten met behulp van complexe computers gecreëerd. Men noemt dit proces ‘mining’ en computers met een grafische verwerkingseenheid (GPU) zijn noodzakelijk om dit proces tot een succes te maken. Kort samengevat zorgt een GPU ervoor dat cryptocurrencies gemaakt kunnen worden. In eerste instantie werden digitale munten gecreëerd met een Central Processing Unit (CPU), oftewel een centrale verwerkingseenheid. Maar omdat het minen de afgelopen jaren steeds gecompliceerder is geworden, is een CPU door de gewone huis-tuin-en-keuken computer niet meer te gebruiken. Zo kost het zeer veel rekenkracht en daarmee energie. Een GPU vormt een goed alternatief omdat het minder energie kost en sneller werkt.

Waarom werkt GPU beter dan CPU?

Ooit was het gebruik van CPU noodzakelijk om te minen. De minimale verwerkingssnelheid en het hoge stroomverbruik van CPU leidden op een gegeven moment echter tot slechte mining resultaten. Zodoende stapten steeds meer miners over naar GPU gebaseerde minen. Ga maar na: een simpele GPU, zoals een Radeon HD 5970, heeft verwerkingssnelheden van 3.200 32-bit richtingen. Dit is wat 800 keer hoger dan de snelheid van een CPU die slechts 4 32-bit richtingen kan uitvoeren. Het zijn juist dit soort cijfers die aantonen dat GPU beter werkt voor cryptocurrency mining.

Meer berekeningen

Dat GPU aan populariteit wint komt ook door het feit dat het in staat is om hashes efficiënt te verwerken. Ze zijn namelijk uitgerust met een groot aantal wiskundige rekeneenheden. Deze zijn verantwoordelijk voor het uitvoeren van wiskundige berekeningen. Dankzij deze techniek kan de GPU nog meer berekeningen uitvoeren, wat een beter resultaat oplevert voor het minen van crypto. GPU’s zijn ontwikkeld om in vergelijking met CPU veel beter te presteren in het uitvoeren van vergelijkbare en terugkerende taken

Wat is het verschil tussen GPU en CPU?

Elk gangbaar computersysteem is uitgerust met een centrale verwerkingseenheid (CPU), die het gehele computersysteem regelt. Denk bijvoorbeeld aan het regelen van softwaretoepassingen die op het computersysteem zijn geïnstalleerd. Tevens worden allerlei standaardfuncties, zoals het maken van teksten in MS Word, het afdrukken van een spreadsheet of het uitvoeren van een videoclip in VLC Media Player, uitgevoerd door de CPU. Het is dus een essentieel onderdeel van de computer.

Wat doet een GPU?

Een GPU is net als een CPU een processor, maar dan één die uitsluitend werkt om beeldschermfuncties te beheren. Zoals de naam al zegt is het een grafische processor. Het is het deel van een computersysteem dat verantwoordelijk is voor het systeem dat bijvoorbeeld videoclips, videoschermen, computeranimatiesen nog veel meer levert.

GPU, CPU en crypto

De GPU heeft dus net even andere functies dan de CPU. Laatstgenoemde neemt alle taken betreft het gehele computersysteem op zich te nemen. Maar een GPU werkt daar op voort. Neem nu het openen van een videoclip. Een CPU doet dit in Windows Media Player, maar de GPU zorgt dat het effectief werkt. Nu is het tijd om terug te gaan naar crypto. Een GPU bevat allerlei geavanceerde onderdelen, waaronder de Area Programmable Entrance Varieties (FPGA’s) en Application Particular Integrated Circuits (ASIC’s). Deze zijn in tegenstelling tot een CPU heel erg goed in het doen hash schattingen. En dat is nu juist cruciale functie om er achter te komen of de blockchain nog goed werkt.

Michel van Ros

Michel van Ros

Ik help mensen geld verdienen met het beleggen op de beurs en met het investeren in crypto munten. Op Beursgids.com laat ik je zien wat wel, en wat niet werkt. Zo weet je precies hoe het moet. Ook deel ik regelmatig toffe en super waardevolle tips en technieken op mijn website. Check hier de cursus beleggen op de beurs en de cursus beginnen met Bitcoin & cryptomunten waarin je stap voor stap gaat ontdekken hoe je (veel) geld kunt verdienen met beleggen en cryptomunten.

Gerelateerde artikelen