Waarom is een digitaal grootboek (ledger) revolutionair?
Een grootboek/ledger bestaat al sinds de vroegste geschiedenis van de mensheid. Wel heeft het sinds de komst van cryptocurrencies een geheel nieuwe functie gekregen. Het moderne grootboek bestaat namelijk niet meer uit papier of klei, maar is digitaal. Wat betekent een ledger/grootboek precies voor crypto? We leggen het je graag uit in dit artikel.
Wat is een grootboek?
Grootboeken bestaan al eeuwenlang. In een ver verleden gebruikten de oude Egyptenaren het al voor het vastleggen van hun dagelijks leven en/of rituelen. Vele eeuwen later diende het grootboek om waarde en goederen vast te leggen. De komst van de computer en het internet zorgde voor een transformatie van het grootboek. Tegenwoordig wordt het digitaal gebruikt in de vorm van de zogeheten blockchain. In dit digitale grootboek worden crypto transacties opgeslagen in blokken. Deze blokken worden met elkaar verbonden, waardoor er een keten ontstaat: de blockchain.
Het grootboek en crypto
Het grootboek/ledger is jarenlang onderdeel geweest van een papieren boekhouding. Hoewel dat nog steeds mogelijk is, nemen digitale varianten steeds meer de overhand. Door crypto transacties digitaal op te slaan is de kans dat belangrijke gegevens verloren gaan veel kleiner. Papieren kunnen immers worden vernietigd, gestolen en/of verbrand. De blockchain is zeer goed beveiligd door een digitaal geheimschrift dat cryptografie wordt genoemd.
Waarom is het digitale grootboek revolutionair?
Alle transacties die plaatsvinden met crypto op meerdere computers bewaard. Daardoor is de kans op diefstal en/of verlies van belangrijke data kleiner. Dit verklaart waarom een grootboek, bestaande uit bijvoorbeeld rekeningen en certificaten, steeds vaker digitaal is. Het biedt ongekend veel mogelijkheden wat betreft het verwerken en opslaan van data en kan daardoor zeker revolutionair worden genoemd.
Wat is de rol van nodes in het grootboek?
Het gedistribueerde grootboek is in opkomst. Dit klinkt ingewikkelder dan het in werkelijkheid is. Het komt er op neer dat een database wordt bewaard door meerdere deelnemers in een netwerk. Dit zijn computers (nodes) die met elkaar knooppunten vormen in een netwerk. Daarbij is er geen sprake van een centrale autoriteit. In plaats daarvan opereert elk knooppunt zelfstandig. Zo verifieert het iedere transactie. Wel wordt de informatie die een node ontvangt gedeeld met andere nodes. Het uiteindelijke doel van deze manier van werken is namelijk consensus bereiken. Dit houdt in dat iedere node in het netwerk het er over eens moet zijn dat een transactie betrouwbaar is.
Vertrouwen
Op het moment dat er sprake is van een consensus krijgt het gedistribueerde grootboek een update. Dit betekent dat het wordt bijgewerkt. Vervolgens ontvangt elke node dezelfde kopie van het grootboek. Deze manier van werken creëert vertrouwen. Er is immers geen centrale partij aanwezig die belangrijke data kan manipuleren. Bovendien controleren nodes van over de hele wereld een transactie en moeten ze met elkaar overeenstemming bereiken. Dit maakt het de ledger/het grootboek een interessante optie voor bedrijven, instanties en organisaties uit allerlei branches.
Michel van Ros
Ik help mensen geld verdienen met het beleggen op de beurs en met het investeren in crypto munten. Op Beursgids.com laat ik je zien wat wel, en wat niet werkt. Zo weet je precies hoe het moet. Ook deel ik regelmatig toffe en super waardevolle tips en technieken op mijn website. Check hier de cursus beleggen op de beurs en de cursus beginnen met Bitcoin & cryptomunten waarin je stap voor stap gaat ontdekken hoe je (veel) geld kunt verdienen met beleggen en cryptomunten.