Wat is een halving en waarom vindt het plaats?

Een halving is een belangrijke gebeurtenis voor Bitcoin miners. Het betekent namelijk dat ze helft minder Bitcoin zullen ontvangen als beloning voor elke transactie die ze weten te verifiëren. Wat is een Bitcoin halving precies en waarom vindt het plaats?

Wat is een Bitcoin halving?

Een Bitcoin halving betekent dat de vergoeding voor miners wordt gehalveerd. Een Bitcoin halving vindt om de vier jaar plaats. Dit komt neer op ongeveer 210.000 blokken. Het proces is eenvoudiger dan je denkt. Laten we beginnen bij het minen van een Bitcoin blok. Een miner heeft de taak om een ingewikkelde berekening op te lossen. Hij of zij gebruikt daar geavanceerde apparatuur voor. Op het moment dat het lukt om de complexe rekensom op te lossen ontvangt de miner een beloning (block reward) in de vorm van BTC.

Maximum cap

Een van de meest interessante kenmerken van Bitcoin is dat het een ‘maximum cap’ heeft. Dit betekent dat er maximaal 21 miljoen coins gemined mogen worden. Meer coins zullen er nooit in omloop zijn. Door het totale aanbod te verminderen is de prijs van Bitcoin minder volatiel. Uiteindelijk is een halving onderdeel van een economisch model dat gebaseerd is op vraag en aanbod. Op het het moment dat er minder coins in omloop zijn treedt er schaarste op. Daardoor is de kans groot dat de waarde van Bitcoin in de (nabije) toekomst stijgt. Dit is dan ook de voornaamste reden om een Bitcoin halving te organiseren.

Wanneer was de meest recente Bitcoin halving?

Op 11 mei 2020 vond de meest recente Bitcoin halving plaats. Op die dag werd blok 630.000 gemined. Miners konden rekenen voorheen op 12,5 Bitcoins per blok als beloning. Maar na de halving daalde dit met 50 procent. In plaats van 12 Bitcoins ontving men nog maar 6,25 BTC per blok. Het was de derde halving in de geschiedenis van Bitcoin. In 2012 daalde het blok van 50 naar 25 Bitcoins. Ooit ontvingen miners dus maar liefst 50 BTC als beloning. Enorm veel als je bedenkt wat de huidige waarde van deze cryptocurrency is. Vier jaar later, in 2016, daalde de blokbeloning van 25 naar 12,5 Bitcoins.

Michel van Ros

Michel van Ros

Ik help mensen geld verdienen met het beleggen op de beurs en met het investeren in crypto munten. Op Beursgids.com laat ik je zien wat wel, en wat niet werkt. Zo weet je precies hoe het moet. Ook deel ik regelmatig toffe en super waardevolle tips en technieken op mijn website. Check hier de cursus beleggen op de beurs en de cursus beginnen met Bitcoin & cryptomunten waarin je stap voor stap gaat ontdekken hoe je (veel) geld kunt verdienen met beleggen en cryptomunten.

Gerelateerde artikelen