Wat is een hard cap en welke voordelen brengt het met zich mee?

Cryptomunten en tokens komen natuurlijk niet zomaar uit de lucht vallen. Een deel van het aanbod wordt gelanceerd door middel van een Initial Coin Offering (ICO). De verkoop stopt als de zogeheten ‘hard cap’ is bereikt. Wat is het precies en hoe werkt het? Lees snel verder voor het antwoord.

Wat is een ICO?

Een ICO is een vorm van fondsenwerving waarbij er geld moet worden opgehaald voor een cryptomunt, token en/of project. Tijdens de crypto bull run in 2017 was er sprake van een heuse ICO-hype. Dagelijks ontstonden er projecten met cryptomunten en tokens die nog niet op de markt waren. Ze werden verkocht aan een enthousiast publiek en gelanceerd na het bereiken van de zogeheten ‘hard cap’. Dit betekent dat er voldoende geld is opgehaald om een crypto project, munt of token daadwerkelijk te kunnen lanceren op de markt. Wie zich verdiept in de wereld van de ICO’s komt niet alleen de term hard cap, maar ook het fenomeen ‘soft cap’ tegen. Dit is het minimale bedrag dat moet worden opgehaald om een succesvolle lancering van een cryptomunt/token/project mogelijk te maken.

Waarom wordt een hard cap gebruikt?

Veel cryptocurrency projecten maken gebruik van een hoge hard cap. De reden daarvoor is dat zowel vroege als late ICO investeerders schaarste kunnen verwachten als de ICO een succes is. De kans is dan groter dat de hoge hard cap wordt gehaald. Vraag en aanbod bepaalt of er sprake is van schaarste. Hoe minder aanbod en hoe meer vraag, hoe groter de kans dat de waarde van de cryptomunt of token stijgt. 

Twee soorten ICO’s

Wist je dat er twee soorten ICO’s bestaan? We hebben het over ‘capped’ en ‘uncapped’ crowdfunding. Bij de eerstgenoemde versie staat al vast hoeveel geld een project nodig heeft om succesvol te lanceren. Er zijn niet teveel beleggers waardoor een grote run op de verkoop wordt voorkomen. Dit zorgt voor een stabiel systeem en trekt veel lange termijn beleggers aan. Bij een uncapped ICO is dat niet het geval. Het heeft geen maximum bedrag aan geld dat nodig is om een project, token of cryptomunt te lanceren. Daardoor ontstaat er soms een overvloed aan geld en minder stabiliteit

Wanneer is het een goed idee om te investeren in een ICO?

We vallen maar meteen met de deur in huis: niet iedere ICO is betrouwbaar en eindigt als een groot succes. De hard cap en de soft cap bepalen mede of de fondsenwerving tot een goed einde komt. Soms is het voor een ICO zeer lastig om de maximale hard cap te bereiken. In dat geval raden we aan om nog even te wachten met het doen van een investering. Je kunt beter vanaf de zijlijn toekijken om te zien of de ICO in de laatste fase van de crowdfunding nog wat vaart krijgt.

Financiële speling

ICO’s creëren vaak zelf een beetje financiële speling om overeind te blijven. Zo voegt het team achter het nieuwe project soms een beetje extra geld toe aan de lanceerkosten. Feit is dat het lanceren van een project nu eenmaal een flinke zak met geld kost. Het maakt daarbij niet uit of er sprake is van een ‘hard cap’ of een ‘soft cap’. Door wat extra geld achter de hand te hebben zijn eventuele onvoorziene kosten geen probleem.

Michel van Ros

Michel van Ros

Ik help mensen geld verdienen met het beleggen op de beurs en met het investeren in crypto munten. Op Beursgids.com laat ik je zien wat wel, en wat niet werkt. Zo weet je precies hoe het moet. Ook deel ik regelmatig toffe en super waardevolle tips en technieken op mijn website. Check hier de cursus beleggen op de beurs en de cursus beginnen met Bitcoin & cryptomunten waarin je stap voor stap gaat ontdekken hoe je (veel) geld kunt verdienen met beleggen en cryptomunten.

Gerelateerde artikelen