Wat is een hard fork en hoe ontstaat het?

Wie zich onderdompelt in de cryptowereld krijgt te maken met allerlei technologieën en termen. Ze hebben allemaal hun eigen belangrijke functie en bepalen soms het succes of falen van een crypto project. De zogeheten hard fork is daar een schoolvoorbeeld van. Wat is het precies en hoe ontstaat het? We leggen het je graag uit in dit artikel.

Wat is een hard fork en hoe ontstaat het?

Cryptocurrencies hanteren hun eigen regels. Zo moet een blok die deel uitmaakt van een blockchain voldoen aan strenge regels op het gebied van cryptografie. Alleen door voldoende controle en verificatie kan de veiligheid van een transactie worden gegarandeerd. Sommige cryptomunten en/of tokens hebben hun eigen regels. Op het moment dat iets of iemand niet aan die regels voldoet kan er een zogeheten ‘hard fork’ ontstaan. Dit betekent dat een groep crypto investeerders zich met een nieuwe token afscheidt van de oude token. De regels van beide tokens verschillen, maar ze kunnen meestal wel naast elkaar blijven bestaan.

Waarom ontstaat een hard fork?

De blockchain van een cryptocurrency functioneert dankzij zogeheten nodes. Die zijn onder andere verantwoordelijk voor het doorvoeren van belangrijke updates. Op het moment dat de regels van een cryptocurrency veranderen is zo’n update noodzakelijk. Gebeurt dit niet, dan ontstaat er chaos binnen de blockchain. Het niet handhaven van de regels zal leiden tot een split. Dit betekent dat er twee versies ontstaan van een digitale munt. Diverse cryptocurrencies hebben er in het verleden al mee te maken gehad. Een kort overzicht van bekende hard forks uit de cryptowereld:

  • Bitcoin à Litecoin (2011)
  • Ethereum à Ethereum Classic (2016)
  • Bitcoin à Bitcoin Cash (2017)
  • Bitcoin à Bitcoin Gold (2017)
  • Bitcoin Cash à Bitcoin SV (2018)

Is een hard fork altijd slecht nieuws?

Hard forks vinden meestal plaats als een cryptocurrency onstabiele tijden beleeft. Er is immers discussie binnen de gemeenschap over de doelstellingen en/of toekomst van de desbetreffende munt. Er ontstaat een conflict die niet opgelost kan worden. Omdat men het niet met elkaar eens is ontstaat er uiteindelijk een splitsing. Maar dit hoeft echt niet altijd slecht uit te pakken. Vaak wordt een hard fork doorgevoerd omdat een deel van de gemeenschap gelooft dat bepaalde updates een cryptocurrency beter doen functioneren. Zo richtte Charlie Lee zijn Litecoin op in 2011 omdat hij vond dat transacties sneller en efficiënter moesten worden dan die van Bitcoin. Ook moest deze hard fork het schaalbaarheidsprobleem van Bitcoin oplossen.

Behoud cryptomunten

Laten we nog even verder duiken in het fenomeen hard fork. Op het moment dat er een splitsing plaatsvindt worden alle private keys en munten van de oude naar de nieuwe blockchain overgedragen. Gebruikers van de oude blockchain behouden hun cryptomunten. Wellicht ontstaat er door de hard fork een interessante coin met nieuwe mogelijkheden. Dit kan goed uitpakken voor de koerswaarde van een munt. Bitcoin Cash staat bijvoorbeeld bekend als een succesvolle splitsing van Bitcoin. Er zijn echter ook genoeg hard forks die op een mislukking zijn uitgelopen.

Wat is een soft fork en hoe verschilt het van een hard fork?

Al eerder benoemden we kort dat er naast een hard fork ook een soft fork bestaat. Inmiddels is duidelijk dat er bij een hard fork een aantal regels van de cryptocurrency worden aangepast. Bij een soft fork is dat niet het geval, maar worden de regels alleen strenger. Dit betekent dat er minder toegestaan is dan voorheen. Denk bijvoorbeeld aan het aanpassen van de grootte van de blokken. Na een soft fork geldt er een geld limiet voor het aantal KB’s of MB’s. In tegenstelling tot een hard fork hoeft er bij een soft fork niet altijd een update te worden doorgevoerd. Er is namelijk geen sprake van een conflict met de oudere blockchain. Oftewel: bij een soft fork ontstaat er niet altijd een nieuwe cryptomunt, wat bij een hard fork wel zo is.

Michel van Ros

Michel van Ros

Ik help mensen geld verdienen met het beleggen op de beurs en met het investeren in crypto munten. Op Beursgids.com laat ik je zien wat wel, en wat niet werkt. Zo weet je precies hoe het moet. Ook deel ik regelmatig toffe en super waardevolle tips en technieken op mijn website. Check hier de cursus beleggen op de beurs en de cursus beginnen met Bitcoin & cryptomunten waarin je stap voor stap gaat ontdekken hoe je (veel) geld kunt verdienen met beleggen en cryptomunten.

Gerelateerde artikelen