Wat is een hardware wallet en hoe gebruik je het?

Ben je de trotse eigenaar of eigenaresse van een aantal cryptomunten? Dan heb je natuurlijk een plek nodig om ze in op te slaan. Die is gelukkig gratis beschikbaar: een hardware wallet. Hoe werkt deze digitale portemonnee om cryptomunten in te bewaren precies? Lees snel verder voor het antwoord.

Wat is een hardware wallet?

Je kunt een wallet zien als een stukje software om je cryptomunten in op te slaan. Daarnaast kun je vanaf deze plek crypto transacties verrichten en ontvangen. Er bestaan verschillende soorten cryptocurrency wallets. Sommige zijn verbonden met het internet (hot wallets) en onder andere te vinden op exchanges. Dit type digitale portemonnee wordt automatisch aangemaakt wanneer je een account creëert op een exchange of bij een broker. Daarnaast bestaat er een zogeheten ‘cold wallet’ die niet verbonden is met het internet. Een andere naam daarvoor is een ‘hardware wallet’ In dat geval gebruik je een apparaat die je aansluit op de computer. Vervolgens kun je jouw cryptomunten of tokens ontvangen, verzenden of bekijken.  Bekende hardware wallets zijn onder andere:

  • Ledger Nano S
  • Ledger Nano X
  • Trezor Model T
  • SafePal
  • Electrum

Eigen adres

Iedere hardware wallet heeft een eigen adres. Je kunt het vergelijken met een rekeningnummer van de bank. Om digitale munten en/of tokens te ontvangen moet je dit adres invoeren. Het grote verschil is dat een bankrekening bedoeld is voor fiat en een crypto wallet voor digitale munten. Daarnaast heeft een crypto wallet een adres en geen rekeningnummer.

Private key

De inhoud van het publieke adres (zoals het aantal cryptomunten) is door iedereen te bekijken. Natuurlijk wil je voorkomen dat Jan en alleman toegang heeft tot jouw wallet. Zodoende ontvang je bij een cold wallet altijd een private key. Dit is een geheime code die bij het publieke adres hoort.

Tip: Bewaar je private keys op een veilige plek

Een private is een soort wachtwoord waarmee je kan aantonen dat jij de eigenaar of eigenaresse bent van de crypto wallet. Onbevoegden hebben geen toegang tot je private key. Het is zeer belangrijk om je private keys op een veilige plek te bewaren. Deel ze met niemand anders om te voorkomen dat jouw digitale valuta gestolen wordt.

Wat zijn non-custodial en custodial wallets?

Overigens is er alleen bij een zogeheten ‘non-custodial wallet’ sprake van een private key. Dit houdt in dat jij de enige bent die toegang heeft tot de digitale portemonnee. Bij een hardware wallet is daar sprake van. Maar bij een ‘custodial wallet’ werkt dit net een beetje anders. In dat geval bewaart een derde partij, de zogeheten ‘custodian’, jouw private key. Denk bijvoorbeeld aan de exchange of broker waar je een account hebt aangemaakt. Het voordeel van een custodial wallet is dat je de beveiliging van je wallet niet hoeft te regelen. Het nadeel is echter dat je niet zelf de eigenaar bent van je private key. In de cryptowereld zegt men dan ook wel eens ‘not your keys, not your wallet’.

Michel van Ros

Michel van Ros

Ik help mensen geld verdienen met het beleggen op de beurs en met het investeren in crypto munten. Op Beursgids.com laat ik je zien wat wel, en wat niet werkt. Zo weet je precies hoe het moet. Ook deel ik regelmatig toffe en super waardevolle tips en technieken op mijn website. Check hier de cursus beleggen op de beurs en de cursus beginnen met Bitcoin & cryptomunten waarin je stap voor stap gaat ontdekken hoe je (veel) geld kunt verdienen met beleggen en cryptomunten.

Gerelateerde artikelen