De naam cryptocurrency is niet zomaar bedacht. Het verwijst naar cryptografie, simpel gezegd het versleutelen van een tekst door de positie van letters te verwijzen. Dit wordt gedaan om de blockchain te beveiligen. Een andere manier om de veiligheid van crypto te garanderen is het gebruik van een zogeheten hash. Wat is het precies en hoe werkt het?
Wanneer je het woord ‘hashing’ naar het Nederlands vertaald krijg je ‘mengelmoes’. Daarbij wordt een reeks van getallen en/of letters omgevormd naar een reeks met een vaste lengte. Deze reeks noemt men in de cryptowereld een ‘string’. Het omvormen van een string vindt plaats door middel van een hashing algoritme. Bij Bitcoin heet het hashing algoritme bijvoorbeeld ‘SHA-256’. Het is noodzakelijk om getallen en letters om te kunnen vormen en zorgt ervoor dat de blockchain altijd veilig is.
Je kunt een hashing vergelijken met een machine waar je cijfers en/of letters in gooit. Denk bijvoorbeeld aan de cijfers en 2 en 3 en de letters A en B. Vervolgens komen de cijfers 4 en 5 en de letters C en D eruit. Iets compleet anders is. De reeks cijfers en letters we waar we het net al uitgebreid over hebben gehad wordt de ‘hash’ genoemd.
Een crypto transactie wordt weergeven als een reeks cijfers en letters, oftewel een hash. Ook een transactie zie je op deze manier verschijnen. Stel je voor dat Peter 1 BTC overmaakt naar zijn vriend Ted die ook actief is in crypto. Je vult de zin ‘Peter maakt 1 BTC over naar Ted’ in. Die verschijnt als hash met een code als ‘0ccd1746f16d2da847698b77ef4f8866c0c79b136d675faa121a5fc5c98ce213’
De details van een crypto transactie zijn voor iedereen toegankelijk. Ben je nieuwsgierig naar een bepaalde digitale overboeking? Bezoek dan de blockchain explorer en voer de transaction hash in. Vervolgens zie je staan tussen welke adressen er bepaalde cryptomunten zijn uitgewisseld. De verzender en de ontvanger zijn overigens altijd anoniem.
Een hashfunctie wordt zeer vaak gebruikt in de blockchain en bij cryptocurrencies. Het biedt namelijk allerlei voordelen. Zo een cryptografische hashfunctie in staat om crypto razendsnel in een hash om te zetten. Het netwerk werkt dan ook snel en efficiënt. Bovendien is een dergelijke hashfunctie deterministisch. Dit houdt in dat als je dezelfde tekst invoert, dezelfde hash opnieuw zal verschijnen. Maar let op: het resultaat verandert al bij de kleinste verandering. Dus als je tekst begint zonder hoofdletter terwijl het eerst wel een hoofdletter had, is het resultaat anders.
Om een goed resultaat te krijgen moet je dezelfde tekst invoeren. Maar hoewel het eindresultaat dus hetzelfde is, is degene die de tekst heeft ingevoerd onvindbaar. Je kunt een hash vergelijken met een digitale vingerafdruk. Niemand weet echter van wie de vingerafdruk afkomstig is.
Ik help mensen geld verdienen met het beleggen op de beurs en met het investeren in crypto munten. Op Beursgids.com laat ik je zien wat wel, en wat niet werkt. Zo weet je precies hoe het moet. Ook deel ik regelmatig toffe en super waardevolle tips en technieken op mijn website. Check hier de cursus beleggen op de beurs en de cursus beginnen met Bitcoin & cryptomunten waarin je stap voor stap gaat ontdekken hoe je (veel) geld kunt verdienen met beleggen en cryptomunten.