Wat is Hashgraph en waarom wil het een alternatief zijn voor blockchain?

Om de blockchain en cryptocurrencies zo goed mogelijk te laten functioneren zijn wiskundige processen essentieel. Neem nu het vertalen van een bepaalde input naar een reeks tekens van een vaste lengte. Waarom is dit belangrijk en welke rol speelt Hashgraph? En waarom wil het een alternatief zijn voor blockchain? Lees snel verder voor het antwoord.

Wat is een hashgraph?

Wiskundige processen vormen de basis van blockchain. En zonder de blockchain waren cryptocurrencies nooit van de grond gekomen. Dankzij cryptomunten en tokens is het mogelijk om digitale transacties uit te voeren. En daar is op zijn beurt weer input- en output voor nodig. Een hashgraph zorgt ervoor dat een bepaalde input naar een reeks van cijfers en letters naar een vastgestelde lengte wordt omgezet. De invoer van gegevens van elke grootte of lengte moet uiteindelijk een vaste grootte en lengte krijgen. Hash zorgt er voor dat dit op nauwkeurige en efficiënte wijze gebeurt.

Wat is Hashgraph?

Hashgraph is een consensus protocol dat de manier waarop cryptocurrencies werken wil verbeteren. Sterker nog: het ontpopt zich langzamerhand tot een geduchte concurrent van de blockchain technologie. De technologie van Hashgraph staat echter nog in de kinderschoenen. Het project is nog volop in ontwikkeling en het is afwachten wat de toekomst gaat brengen. De makers van Hashgraph noemen het in elk geval ‘superieur’ ten opzichte van blockchain.

Wat maakt Hashgraph uniek?

De vraag is natuurlijk wel: wat maakt Hashgraph dan zo ‘superieur’? Ten eerste omdat het de schaalbaarheidsproblemen waar blockchain vaak mee kampt wil oplossen. Het is van plan om twee protocollen te gebruiken waardoor Hashgraph uiteindelijk 25.000 transacties per seconde kan verwerken. Deze protocollen worden het ‘Voting Protocol’ en het ‘Gossip over Gossip protocol’ genoemd.

Betrouwbaar en minder ruimte nodig

De protocollen tasten niet het decentrale karakter van het netwerk aan, zo meldt het team van Hashgraph. Het is een van de weinige technologieën in de cryptowereld die dit kan. Vaak wordt de schaalbaarheid van de blockchain op de een of andere manier toch kwaad gedaan. Bovendien is de technologie betrouwbaar omdat het niet gemanipuleerd kan worden.  Investeerders in Hashgraph zijn ook lyrisch enthousiast over de weinige ruimte die het inneemt. Terwijl de blockhain van Bitcoin 60 GB ruimte in beslag neemt, kan Hashgraph al actief zijn minder dan 1 GB ruimte.

Hashgraph en de Byzantine Fault Tolerance

Tenslotte staat Hashgraph bekend als veilig omdat het gebruik maakt van de zogeheten Byzantine Fault Tolerance. Dit zorgt voor consensus binnen de blockchain. Het werkt op basis van een computersysteem met de eigenschap bevat dat het consensus kan bereiken, ondanks dat bepaalde componenten soms falen. Dit principe maakt Hashgraph erg sterk. Bij blockchain werkt de Byzantine Fault Tolerance niet altijd en zijn er toch vertakkingen nodig. Bij Hashgraph is dat niet het geval, en dat geeft het een unieke positie.

Michel van Ros

Michel van Ros

Ik help mensen geld verdienen met het beleggen op de beurs en met het investeren in crypto munten. Op Beursgids.com laat ik je zien wat wel, en wat niet werkt. Zo weet je precies hoe het moet. Ook deel ik regelmatig toffe en super waardevolle tips en technieken op mijn website. Check hier de cursus beleggen op de beurs en de cursus beginnen met Bitcoin & cryptomunten waarin je stap voor stap gaat ontdekken hoe je (veel) geld kunt verdienen met beleggen en cryptomunten.

Gerelateerde artikelen