Wat is een hidden cap en welke voor- en nadelen heeft het?

Goed onderzoek is zeer belangrijk als je graag wil investeren in een bepaald crypto project. Dit geldt in het bijzonder voor Initial Coin Offerings (ICO’s) omdat oplichting helaas vaak voorkomt. Verdiep je daarom altijd in de manier waarop een project is georganiseerd. Zo kan het zijn dat het een ‘hidden cap’ gebruikt. Wat is dit precies?

Wat is een hidden cap?

Je kunt een ICO zien als een digitale vorm van fondsenwerving. Binnen een bepaalde periode haalt een team geld op van investeerders om een crypto project te financieren. Als de financiering rond is en bepaalde doelen zijn behaald vindt de lancering van het project plaats. Soms kiest een team er voor om een hard cap of een soft cap te gebruiken. In het eerste geval is er sprake van een limiet voor het geld dat moet worden opgehaald. Als deze limiet is behaald stopt de ICO. Bij een soft cap is er geen sprake van een limiet. En dan hebben we ook nog de hidden cap: een onbekende limiet voor het geld dat een team graag hoopt te ontvangen van investeerders.

Waarom wordt een hidden cap gebruikt?

Het team achter een bepaalde ICO stelt niet zomaar een hidden cap op. Het wil graag ruimte geven aan kleinere investeerders om ook hun bijdrage te leveren. Omdat grotere investeerders geen beeld hebben van de totale cap kunnen ze hun investering daar niet op aanpassen. Dit zorgt voor een gelijkwaardiger speelveld tussen kleine en grote crypto investeerders.

Wat is het verschil met een hard cap en een soft cap?

De gelijkwaardigheid is dan ook groter dan bij een ICO met een hard cap of soft cap, waar de totale cap wel bekend is. Een hard cap heeft als doel om een te snelle en grote invloed van geld te voorkomen. Daardoor blijft het crypto project stabieler. Een soft cap geeft jou als last-minute investeerder de mogelijkheid om zoveel geld te investeren als je zelf wilt. Bovendien kun je nog op het allerlaatste moment van de ICO investeren. Dit geeft een gevoel van vrijheid.

Wat als er te weinig tokens beschikbaar zijn?

Zeer veel ICO’s hadden in het verleden een hidden cap. Toch is het niet altijd mogelijk om fondsenwerving op deze manier te organiseren. Dit geldt bijvoorbeeld voor projecten met tokens die al pre-mined zijn of een voorraad cryptomunten die eindig is. Daardoor kan er een probleem ontstaan, namelijk een situatie waarbij er te weinig tokens beschikbaar zijn voor het aantal dat is verkocht.

Duidelijke cap schept transparantie en vertrouwen

Bovendien hebben we het nog niet gehad over transparantie. Een hidden cap is minder transparant dan een hard cap en een soft cap. Het staat betrouwbaar wanneer de financiële doelstellingen van een project duidelijk staan weergeven. Daarnaast  is het voor een ICO met een vast budget simpeler om aan te geven welke doelen met het geld bereikt moeten worden. Je weet als investeerder hoeveel geld er in een project en haar doelstellingen worden gesteld. Dit zorgt voor meer vertrouwen.

Michel van Ros

Michel van Ros

Ik help mensen geld verdienen met het beleggen op de beurs en met het investeren in crypto munten. Op Beursgids.com laat ik je zien wat wel, en wat niet werkt. Zo weet je precies hoe het moet. Ook deel ik regelmatig toffe en super waardevolle tips en technieken op mijn website. Check hier de cursus beleggen op de beurs en de cursus beginnen met Bitcoin & cryptomunten waarin je stap voor stap gaat ontdekken hoe je (veel) geld kunt verdienen met beleggen en cryptomunten.

Gerelateerde artikelen